Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Η Πανηπειρωτική βραβεύει το σύλλογό μας


Το Δ/Σ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας θα βραβεύει τον σύλλογό μας την Κυριακή 6 Φεβρουσρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, για τις προσπάθειες που κάνουμε για την σωτηρία του οικοσυστήματος του Αμβρακικού Κόλπου. Τους ευχαριστούμε και τους θέλουμε συμπαραστάτες στον αγώνα για την λήψη άμεσων μέτρων για την απορρύπανση και εξυγείανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος του κόλπου. Η βράβευση αυτή μας δίδει κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, παρά τις κατα καιρούς επιθέσεις που δεχόμαστε απο τα διάφορα συμφέροντα. Ακολουθεί η απόφαση του Δ/Σ.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κλεισθένους 15, 105 52 Αθήνα

Τηλ:210 3243822 fax: 210 3243281

www.panepirotiki.com - e mail.info@panepirotiki.com

Προς

Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού

Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Σας γνωρίζουμε, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, στη συνεδρίασή του της 25/1/2011, απεφάσισε ομοφώνως να απονείμει τιμητική διάκριση στην κίνηση πολιτών για τον Αμβρακικό, για τους αγώνες, τις προσπάθειες και τη συνολική συνεισφορά σας, ενός σημαντικού φυσικού πλούτου για την Ήπειρο ΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ.

Η απονομή του βραβείου θα γίνει κατά τη διάρκεια της κορυφαίας πολιτιστικής εκδήλωσης της Συνομοσπονδίας ‘’Η Πίτα του Ηπειρώτη’’, την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου και ώρα 10 π.μ. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Κώστας Αλεξίου Ιπποκράτης Μιχ.Κατσένης

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Τα ψάρια του Αμβρακικού εκπέμπουν SOS


Έχουν περάσει 3 χρόνια απο το μαζικό ψόφο 1.000 τόνων ψαριών στις ιχθυοκαλλιέργειες περιοχής Μενιδίου Αμβρακικού από έλλειψη οξυγόνου χωρίς η Πολιτεία να πάρει κανένα μέτρο. Κάθε φορά που φυσά λίγο ισχυρός άνεμος και ανακατώνονται τα νερά τα ψάρια ζαλίζονται απο την έλλειψη οξυγόνου και προσπαθούν να βρουν λίγο οξυγόνο στα ρηχά για να επανέλθουν και να βγούνε στο Ιόνιο. Σε αυτή τη τραγική για αυτά στιγμή τα καρτερούν όλα τα αρπαχτικά και ιδιαίτερα το μεγαλύτερο εξ αυτών, ο άνθρωπος. Χωρίς κανένα μέτρο, χωρίς κανένα έλεγχο αφήνονται όλα στην τύχη και όποιος κατoρθώσει να επιβιώσει. Κυριαρχεί ο νόμος της Ζούγκλας. Η Ομοσπονδία Αλιέων Ηπείρου προσπαθεί να αφυπνίσει την Πολιτεία, αλλά ακούει κανείς !!!! Ακολουθεί δελτίο τύπου.-

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ανέζα 29/01/11

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ SOS

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της Αμφιλοχίας μαζεύουν ψάρια με τις απόχες, από την θάλασσα της περιοχής τους.

Το φαινόμενο αυτό που οι ντόπιοι το ονομάζουν «μπαντάρισμα της θάλασσας» επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την χειμερινή περίοδο όταν επικρατούν ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι διαταράσσουν την στρωμάτωση των νερών του κόλπου με αποτέλεσμα οι ανοξικές μάζες να ανέρχονται προς στην επιφάνεια και τα ψάρια ημιλυπόθιμα να καταφεύγουν στα ρηχά για να βρουν λίγο οξυγόνο. Τα ψάρια αυτά δεν ψοφάνε αλλά μετά από μερικές ώρες παράλυσης επανέρχονται και προσπαθούν να βγούν από τον κόλπο στο Ιόνιο.

Είναι η 5η φορά που συμβαίνει φέτος στην περιοχή της Αμφιλοχίας όταν επικρατούν ανατολικοί άνεμοι και συμβαίνει επίσης στο Μάζωμα Πρέβεζας όταν επικρατούν βορειοδυτικοί .

Η Ομοσπονδία μας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών διέγνωσε το πρόβλημα έλλειψης οξυγόνου τον Αύγουστο του 2008 και αυτή ήταν η αιτία του μαζικού θανάτου 1.000 τόνων ψαριών στις ιχθυοκαλλιέργειες του Μενιδίου το Φλεβάρη του 2008. Μαζικούς θανάτους είχαμε επίσης το 1992 και το 1998. Το ίδιο πρόβλημα διέγνωσε και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 2009. Επίσης τον Αύγουστο του 2010 το δίκτυο ΩΚΕΑΝΟΣ του Πανεπιστημίου Πατρών διέγνωσε ότι το πρόβλημα αυτό επιδεινώθηκε σε σύγκριση με τις μετρήσεις του 2008.Η έλλειψη οξυγόνου δημιουργείται από τα πολλά οργανικά φορτία που δέχεται καθημερινά Κόλπος.

Τι περιμένει η ΠΟΛΙΤΕΙΑ για να αντιδράσει και να πάρει μέτρα;

Καλούμε την πολιτική ηγεσία των νέων δήμων πέριξ του Αμβρακικού, τις δύο Περιφέρειες και τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Θαλασσίων Υποθέσεων να πάρουν μέτρα ΤΩΡΑ!!!

Δεν κινδυνεύουν μόνο τα ψάρια και οι ψαράδες που θα μείνουν άνεργοι αλλά και όλες οι δραστηριότητες πέριξ του Αμβρακικού. Καλούμε όλους τους κατοίκους να ξεσηκωθούν και να πιέσουν για άμεσα μέτρα τώρα. Το οικοσύστημα του Αμβρακικού και η προστασία του είναι υπόθεση ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

Ο πρόεδρος

Τσιώλης Μενέλαος

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Οι σουπιές υπό εξαφάνιση


Έχουμε τονίσει κατ επανάληψη τα προβλήματα του Αμβρακικού και πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση να ληφθούν μέτρα για την προστασία του.

Η ασφυξία που κυριαρχεί στο βυθό του Αμβρακικού από την έλλειψη οξυγόνου, περιορίζει τον ζωτικό χώρο των ψαριών με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στα ρηχά και να αλιεύονται πιο εύκολα από τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες.

Οι επαγγελματίες ψαράδες ψαρεύουν συνήθως με δίχτυα 36 και 40 mm και προσπαθούν να βγάλουν ένα μεροκάματο από τις λίγες γλώσσες που ψαρεύουν καθώς οι σουπιές έχουν εδώ και 2 χρόνια εξαφανιστεί από τα δίχτυα τους.

Για όλα τα ψάρια εκτός από τη γαρίδα υπάρχει σχετική νομοθεσία που απαγορεύει την αλιεία και εμπορία υπομεγεθών. Εκτός αυτού οι ερασιτέχνες ψαράδες δικαιούνται ως 3 Kgr αλιεύματα το 24ωρο. Λόγω όμως ελλιπής αστυνόμευσης κανείς δεν τηρεί την ισχύουσα νομοθεσία με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε ελλείψεις σε όλα τα είδη ψαριών.

Φίλε ψαρά μην ψαρεύεις την μικρή σουπιά σήμερα γιατί δεν πρόκειται να βρεις ξανά σουπιές στο μέλλον. Επίσης τις μικρές γλώσσες ρίξτες ξανά μέσα στη θάλασσα εφόσον είναι ζωντανές, για να τις ψαρέψεις αργότερα, όταν θα είναι πιο μεγάλες.

ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Η δική σου συμμετοχή στον "πόλεμο" των σκουπιδιών


Ενας καλός φίλος και ενεργός πολίτης ο Στέφανος Σταμέλλος μας έστειλε το παρακάτω κείμενο για το πως μπορούμε να συμβάλλουμε ο καθένας απο μας στην ανακύκλωση και την μείωση του όγκου των σκουπιδιών μέσα απο την καθημερηνότητά μας, εως ότου οι νέοι δήμοι και η Πολιτεία δημιουργήσουν και οργανώσουν τους ΧΥΤΥ και τα εργοστάσια επεξεργασίας παντός είδος αποβλήτου. Ακολουθεί το κείμενό του.

Φίλοι, φίλες

Ο καθένας νομίζω αναρωτιέται σήμερα ποια μπορεί να είναι η απάντηση στο «φαύλο κύκλο των σκουπιδιών» και το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τους κινδύνους για το περιβάλλον, αλλά και τα πρόστιμα που έχει εξαγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις παράνομες χωματερές

Μέχρι να προκύψει η «απάντηση» των αρμοδίων υπηρεσιών (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμος), καλό είναι να πάρουμε κάποιες πρωτοβουλίες κι εμείς οι ίδιοι, ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι στο επίπεδο της γειτονιάς μας, του δήμου μας, του σπιτιού μας για να μειώσουμε δραστικά τα σκουπίδια που παράγονται, να μειώσουμε κατά συνέπεια την ανάγκη για δημιουργία νέων ΧΥΤΑ, να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος διαχείρισης και την περιβαλλοντική ζημιά.

Να λοιπόν μερικοί τρόποι για να κάνουμε πράξη στην καθημερινή μας ζωή τα παραπάνω και να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας και την δέσμευση μας να προστατέψουμε το περιβάλλον, τη ζωή μας, την υγεία των παιδιών μας. Τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα στο σπίτι μας, στη γειτονιά μας, στο δήμο μας:

- Αποφεύγουμε τα προϊόντα μιας χρήσης (πχ πλαστικά ποτήρια, πιάτα), αποφεύγουμε την πλαστική τσάντα μιας χρήσης, στις καθημερινές αγορές μας χρησιμοποιούμε τσάντα πολλαπλών χρήσεων.

- Ενημερωνόμαστε για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων που αγοράζουμε και για τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία, αποφεύγουμε προϊόντα με επικίνδυνες ουσίες (πχ χρώματα που περιέχουν βαριά μέταλλα, πλαστικά με φορμαλδεΰδη). Γενικότερα υιοθετούμε μια στάση κριτικής και περιβαλλοντικά υπεύθυνης κατανάλωσης για να προστατέψουμε την υγεία μας και το περιβάλλον. Αγοράζουμε κατά το δυνατόν τοπικά προϊόντα στηρίζοντας και την τοπική οικονομία και θέσεις εργασίας.

- Προτιμούμε συσκευασίες πολλαπλών χρήσεων π.χ μπύρα ή αναψυκτικά εμφιαλωμένα σε γυάλινα επιστρεφόμενα μπουκάλια.

- Στηρίζουμε επιχειρήσεις επαναχρησιμοποίησης (ρούχα, έπιπλα, παιγνίδια, ηλεκτρικές συσκευές κ.α από δεύτερο χέρι). Μια καλή ιδέα και ένα παράδειγμα πράσινης επιχειρηματικότητας είναι να δημιουργήσουμε οι ίδιοι μια επιχείρηση επαναχρησιμοποίησης στο δήμο μας που θα επισκευάζει και θα πουλάει φθηνότερα προϊόντα από δεύτερο χέρι.

- Ξεκινάμε άμεσα οικιακή κομποστοποίηση των οργανικών μας απορριμμάτων, αγοράζοντας ή φτιάχνοντας τον δικό μας κομποστοποιητή. Αν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας ένα κομποστοποιητή αλλά και να βρείτε απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την οικιακή κομποστοποίηση επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης

http://www.ecorec.gr/econew/index.php?option=com_content&view=section&id=12&Itemid=92&lang=el

Μέσω της οικιακής κομποστοποίησης θα μειώσουμε τα σκουπίδια μας κατά 40% και θα φτιάξουμε ένα πολύ χρήσιμο προϊόν (κομποστ) για τον κήπο ή τις γλάστρες μας. Για όσους δεν έχουν κήπο αλλά ζουν σε διαμέρισμα υπάρχει η λύση του κομποστοποιητή μπαλκονιού!

- Ξεκινάμε άμεσα ανακύκλωση συσκευασιών (πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, σιδηρούχα μέταλλα, τετραπακ), όπου ακολουθούμε τα εξής βήματα:

1. καθαρίζουμε καλά τις συσκευασίες από τυχόν υπολείμματα (τις αδειάζουμε καλά και καθαρίζουμε τα υπολείμματα).

2. Τις μεταφέρουμε στον μπλε κάδο και τις αδειάζουμε (χύμα, χωρίς την σακούλα)

3. Ενημερώνουμε όλους τους φίλους και γνωστούς μας για την παραπάνω διαδικασία, ώστε να το κάνουν και αυτοί σωστά.

4. Αν στην γειτονιά μας δεν υπάρχουν επαρκείς μπλε κάδοι, πιέζουμε τον δήμο μας να συμπληρώσει τις ελλείψεις.

- Ξεκινάμε άμεσα ανακύκλωση χαρτιού (χωριστά από τις συσκευασίες) και το μεταφέρουμε στις ειδικές καμπάνες του Δήμου μας (αν υπάρχουν). Αν ο δήμος μας δεν έχει πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού, συγκεντρώνουμε υπογραφές και στέλνουμε επιστολές, πιέζοντας να ξεκινήσει άμεσα ένα πρόγραμμα ξεχωριστής συλλογής χαρτιού.

Μια σωστότερη επιλογή είναι να ξεκινήσουμε ένα καλύτερο διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών στο σπίτι μας, δηλαδή να συλλέγουμε χωριστά το αλουμίνιο (κουτιά από αναψυκτικά, μπύρες), γυαλί, πλαστικά μπουκάλια. Με τον τρόπο αυτό διαχωρίζουμε στην πηγή και ανακτούμε υλικά υψηλής ποιότητας. Είναι δηλαδή η καλύτερη λύση για σωστή ανακύκλωση. Συγχρόνως με τα παραπάνω πιέζουμε τον δήμο να δημιουργήσει σημεία συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σε κεντρικά σημεία του δήμου, ώστε ο κάθε πολίτης να μεταφέρει εκεί τα προδιαλεγμένα ανακυκλώσιμα υλικά.

- στο σπίτι μας συλλέγουμε χωριστά τα εξής

- τις μπαταρίες (για διάθεση στα σημεία συλλογής της ΑΦΗΣ),

- τα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά απόβλητα (τηλεοράσεις, ψυγεία, μικρές ηλεκτρονικές / ηλεκτρικές συσκευές), και τα μεταφέρουμε στα ειδικά σημεία συλλογής που έχει καθορίσει ο δήμος. Πριν όμως διαθέσουμε για ανακύκλωση τις ηλεκτρικές συσκευές, εξετάζουμε αν είναι δυνατόν να τις επισκευάσουμε ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα αλλά και να στηρίξουμε τοπικές θέσεις εργασίας.

- Τα παλιά μας έπιπλα και στρώματα, καθώς και τα ρούχα και παλιά παπούτσια, τα παιδικά παιχνίδια, τα μεταφέρουμε σε ειδικά σημείο που υποδεικνύει ο δήμος μας και αν δεν υπάρχει ήδη, πιέζουμε τον δήμο να δημιουργήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης/ανακύκλωσης των παραπάνω υλικών, ή δημιουργούμε εμείς μια εταιρεία επαναχρησιμοποίησης.

- Τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια. Τα μεταφέρουμε σε ειδικά σημεία που έχει καθορίσει ο δήμος, αν δεν υπάρχει ήδη, πιέζουμε να οργανώσει ο δήμος μας ένα τέτοιο πρόγραμμα. Η χρησιμοποίηση των μαγειρικών λαδιών για παραγωγή βιοντηζελ μπορεί να αποφέρει οικονομικά οφέλη για το δήμο μας.

- Τα χρησιμοποιημένα/ληγμένα φάρμακα μπορούν να επιστραφούν σε φαρμακευτικές εταιρείες για τελική διάθεση.

Υιοθετώντας μια τέτοια συμπεριφορά στο σπίτι μας, στη γειτονιά μας, στον δήμο μας μπορούμε να μειώσουμε τα σκουπίδια μας κατά 70-80%, μειώνοντας την εξάρτησή μας από ΧΥΤΑ και χτίζοντας ένα αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων με πρωταγωνιστές εμάς τους ίδιους ως ενεργούς πολίτες. Οι λύσεις είναι πραγματικά στο χέρι μας!

3.1.2011

Φιλικά

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

με λιγότερα σκουπίδια

Στέφανος Σταμέλλος

http://www.e-ecology.gr