Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

8ος διάπλους Αμβρακικού Κόλπου



ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
8ος  ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑ - ΚΟΡΩΝΗΣΙΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ  22  ΙΟΥΛΙΟΥ  2012
ΕΝΕΡΓΟΙ  ΠΟΛΙΤΕΣ  ΠΕΡΙΟΧΗΣ  ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΗΠΕΙΡΟΥ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ  ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ  8ου ΔΙΑΠΛΟΥ
Αντιπαρερχόμενοι την αδράνεια και την αδιαφορία της Πολιτείας για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Αμβρακικού και προσδοκώντας  ότι και οι νέες γενιές θα έχουν την τύχη να απολαύσουν το υπέροχο οικοσύστημα με τα δελφινάκια του Αμβρακικού, τις θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα, τους αργυροπελεκάνους και τα άλλα είδη της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, διοργανώνουμε και φέτος τον 8ο διάπλου του Αμβρακικού, μιάς διαδρομής 11 χλμ. από την Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας ως την Κορωνησία Άρτας  την
ΚΥΡΙΑΚΗ  22  ΙΟΥΛΙΟΥ  2012
Με αφετηρία την Βόνιτσα και ώρα 8.00 το πρωί και εκτιμώμενη ώρα άφιξης του πρώτου κολυμβητή στις 11.00 το πρωί στο λιμάνι της Κορωνησίας (πέρυσι η πρώτη κολυμβήτρια έκανε την διαδρομή των 11 χλμ. σε 2 ώρες και 41 λεπτά).
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να απευθύνονται στους  Σαλαμούρα Θεόδωρο κιν. 6944596729 και Θοδωρή Λάμπρο κιν. 6979693858          
Επειδή τα έξοδα της διοργάνωσης θα καλυφτούν από τους διοργανωτές, όσοι επιθυμούν να γίνουν χορηγοί του 8ου διάπλου μπορούν να απευθύνονται στα παραπάνω τηλέφωνα για τα περαιτέρω.
Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να αγκαλιάσουν αυτή την εκδήλωση, η οποία τείνει να γίνει θεσμός και να παρευρεθούν την Κυριακή το πρωί από 10.30 ως τις 12.30 στο λιμάνι της Κορωνησίας για να χειροκροτήσουν τους αθλητές-κολυμβητές και παράλληλα να πιέσουμε όλοι μαζί την Πολιτεία και πρωτίστως τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Δημάρχους να ασχοληθούν σοβαρά με την προστασία του οικοσυστήματος, γιατί η ανάπτυξη και η αειφορία της περιοχής μας εξαρτάται τα μέγιστα από τον προστασία αυτού του υπέροχου οικοσυστήματος.    

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Η Θαλάσσια Χελώνα σύμμαχος των ψαράδων στην καταπολέμιση των κορελιών


















Η θαλάσσια χελώνα καταναλώνει μεγάλες ποσότητες κορελιών καθημερινά, τα οποία τα θεωρεί νόστιμη λιχουδιά και έτσι συμβάλλει στην μείωση του πληθυσμού των κορελιών (μεδουσών) στον Αμβρακικό, και είναι κατά κάποιο τρόπο σύμμαχος των ψαράδων. Οι σφαγιασμένες χελώνες που βρέθηκαν στον Αμβρακικό είτε πιάστηκαν σε παραγάδια που συνήθως χρησιμοποιούν οι παράνομοι αλιείς, είτε παγιδεύτηκαν σε δίχτυ παράμονης μηχανότρατας είτε έγινε οργανωμένη επιχείρηση από τα "οργανωμένα συμφέροντα" που λιμαίνονται τον Αμβρακικό. Σε κάθε περίπτωση καταδικάζουμε αυτή την αποτρόπαια πράξη απόπου και αν προέρχεται και καλούμε τους συναδέλφους ψαράδες να προστατέψουν τις θαλάσιες χελώνες οι οποίες βοηθούν στην ισσοροπία του οικοσυστήματος και προυπήρχαν στον Αμβρακικό εδώ και πολλά χρόνια. Καλούμε επίσης την Πολιτεία να αποζημειώνει τους ψαράδες για την καταστροφή των διχτυών που υφίστανται απο τα θαλάσσια θηλαστικά ουτως ώστε να μπορούν να τα αντικαταστήσουν.
Ακολουθεί η επιστολή του Φορεά Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού προς τους αρμόδιους φορείς.  
ΘΕΜΑ:«Εκθαλάσσωση νεκρών θαλάσσιων χελωνών στον Αμβρακικό κόλπο»
Στις 12 και 13 Ιουνίου αναφέρθηκε από τους Επόπτες – Φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, η ύπαρξη τεσσάρων (4) νεκρών θαλάσσιων χελωνών κατά μήκος της ακτογραμμής στο «Τσουκαλιό». Πιο συγκεκριμένα οι θαλάσσιες χελώνες ανήκαν στο είδος Caretta caretta και ήταν ενήλικα άτομα με μήκος καβουκιού από 56 έως 65 cm. Έντονη ανησυχία προξενεί το γεγονός ότι οι 2 από αυτές ήταν θανάσιμα τραυματισμένες στο κεφάλι από κάποιο αμβλύ αντικείμενο, ενώ στις υπόλοιπες 2 το κεφάλι τους είχε υποστεί ακρωτηριασμό. Ο βαθμός σήψης και η εύρεσή τους σε μικρή μεταξύ τους απόσταση, μας φανερώνει το κοινό χρονικό διάστημα τραυματισμού τους το οποίο δεν υπερβαίνει τις 3 ημέρες και τη θέση του συμβάντος η οποία τοποθετείται στη δυτική πλευρά του Αμβρακικού κόλπου.
Είναι ευρέως γνωστό ότι η παρουσία των θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta στον Αμβρακικό κόλπο χάνεται στο πέρας των αιώνων, ενώ μέχρι πριν από χρόνια υπήρχαν αναφορές για αρκετές θέσεις ωοτοκίας εντός του. Σήμερα το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού φιλοξενεί αξιόλογους πληθυσμούς θαλάσσιων χελωνών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθιστώντας το έναν από τους σημαντικότερους τόπους τροφοληψίας στη Μεσόγειο. Παρόλη τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του οικοσυστήματος, τις ανθρωπογενείς πιέσεις και την ορατή πλέον απειλή από την επερχόμενη κλιματική αλλαγή, εξακολουθεί να αποτελεί μια περιοχή με σπουδαία σημασία για την επιβίωση του είδους.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού έχει γίνει μάρτυρας μιας μακριάς λίστας νεκρών χελωνών, τις οποίες καταγράφει ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες, διερευνά τα αίτια θανάτου και συνδράμει στην ασφαλή απομάκρυνσή τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η συνηθέστερη αιτία θανάτου των χελωνών είναι ο πνιγμός από αλιευτικά εργαλεία ή από σκουπίδια νάιλον. Γι’ αυτό το λόγο οι αλιείς με τη συνεχή παρουσία τους μπορούν και πρέπει να παίξουν πιο ενεργό ρόλο στην αποτελεσματική προστασία των χελωνών, είτε συμβάλλοντας στην ασφαλή απελευθέρωσή τους από τα αλιευτικά εργαλεία, είτε με τη διάσωση των τραυματισμένων ατόμων και την έγκαιρη ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών για την παροχή των πρώτων βοηθειών.
Επιπλέον με την ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών (Λιμεναρχείο, Τμήματα Αλιείας κ.α.) και των εμπλεκόμενων φορέων (Ομοσπονδία Αλιέων, περιβαλλοντικές οργανώσεις) ευελπιστούμε για την αποτελεσματικότερη προστασία των θαλασσίων χελωνών και για τη συστηματικότερη ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών και των χρηστών του Αμβρακικού κόλπου. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι οι θαλάσσιες χελώνες θα τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης και σταδιακά θα αναγνωριστεί από όλους η αξία τους και το προνόμιο που έχουμε να εξακολουθούν να μας επισκέπτονται.     
Τέλος ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού από την πλευρά του, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη ενός «άτυπου ανταγωνισμού» που αντιμετωπίζουν οι αλιείς και οι οστρακοκαλλιεργητές του Αμβρακικού από τις χελώνες, θα επιδιώξει την εύρεση δίκαιων και βιώσιμων λύσεων που θα αντισταθμίζουν την επιτακτική ανάγκη προστασίας των θαλάσσιων χελωνών με την παροχή περιβαλλοντικών αποζημιώσεων.
Παρακαλούμε για τυχόν δικές σας ενέργειες.

Με εντολή Προέδρου
Ο Διευθυντής του Φορέα
Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού



Δημήτρης Μπαρέλος




Συνημμένα:4 δελτία εκθαλάσσωσης θαλάσσιων χελωνών

                                                                     

Η 1η θαλάσσια χελώνα χτυπημένη στο κεφάλι
Η 2η θαλάσσια χελώνα βρέθηκε αποκεφαλισμένη
Η 3η θαλάσσια χελώνα βρέθηκε επίσης αποκεφαλισμένη

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Καθαρισμός του νησιού ΒΟΥΒΑΛΑ από ΠΕΠ

Περιβαλλοντική Εταιρία Πρέβεζας

Δικτυακός τόπος: www.perivallontikiprevezas.org
e-mail: perivallonpreveza@gmail.com

Διεύθυνση Επικοινωνίας: Σαφάκα 9, Πρέβεζα. Τ.Κ. 48100
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 6937099240, 6972451669.

Πρέβεζα 8-6-2012
Αρ. Πρωτ.: 17

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Καθαρισμός στο νησάκι «Βουβάλα» του Αμβρακικού

Σε συνέχεια της συμμετοχής στους καθαρισμούς των ακτών
της Μεσογείου για πάνω από 15 χρόνια τώρα (όταν ακόμη η
οικολογική συνείδηση αφορούσε λίγους), η Περιβαλλοντική Εταιρία
Πρέβεζας την Κυριακή 3 Ιουνίου διοργάνωσε κρουαζιέρα με σκοπό
τον καθαρισμό αυτή τη φορά των νήσων του Αμβρακικού
Κόλπου, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Φορέα Διαχείρισης
Υγροτόπων Αμβρακικού, του Δικτύου Μεσόγειος SOS και των
Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού.


Με το τρεχαντήρι «Αγ. Σώστης» της ECO -CRUISING
(www.eco-cruising.gr E-mail: eco.cruising@yahoo.gr) έγινε η
μετάβασή μας στο νησάκι Βουβάλα (Βασιλόνγκα) που ας σημειωθεί
ότι είναι ένα νησάκι ιδιαίτερης γεωμορφολολικής και
περιβαλλοντικής σημασίας για την Ευρώπη, μιας και στον πυρήνα
του βρίσκεται ένας υγροβιότοπος!

Μαζί με μέλη της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Πρέβεζας
και άλλους φίλους είχαμε την τύχη να βρεθούμε και να καθαρίσουμε
τη νήσο Βουβάλα από τα σκουπίδια, που κυρίως αποτελούνταν από
κάλυκες φυσιγγίων, δίχτυα, πλαστικά κάθε είδους, υπολείμματα
του "πολιτισμού" μας!

Αρχικά προορισμός μας ήταν το νησάκι Κέφαλος. Εκεί
συναντήσαμε τους Ενεργούς Πολίτες Αμβρακικού που είχαν
ολοκληρώσει τον καθαρισμό. Τους προσφέραμε ένα δροσιστικό ποτό
ανταλλάσοντας προβληματισμούς και απόψεις για τον ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ
και συνεχίσαμε για τη ΒΑΣΙΛΟΝΓΚΑ!

Ο Αμβρακικός Κόλπος πέρα από πολύ όμορφος είναι και
γεμάτος εκπλήξεις! Είχαμε την τύχη να συναντήσουμε κοπάδι
δελφινιών και την μεγάλη χαρά να τα ακολουθήσουμε έστω για λίγο.
Μα μεγαλύτερη ήταν η ικανοποίηση που συμβάλαμε έστω και
προσωρινά στην αποσυμφόρηση του Αμβρακικού από τα σκουπίδια
μας. Τουλάχιστον από εκείνα που είναι στερεά και ορατά!

Όλοι όσοι συμμετείχαμε σε αυτή τη δράση σίγουρα επιθυμούμε
να επαναληφθεί, με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή!

Αξίζει ο καθένας μας να γνωρίσει αυτόν τον ιδιαίτερο
υγροβιότοπο. Όλοι μαζί ας τον διαφυλάξουμε!

Για την Π.Ε.Π.
Η Διαχειριστική Επιτροπή

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

ΔΡΑΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 3ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2012







Στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος της 5ης Ιουνίου έγινε σήμερα Κυριακή 3 Ιουνίου για το έτος 2012 ο καθαρισμός του νησί του Αμβρακικού ΚΕΦΑΛΟΣ από μέλη των Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού και της Ομοσπονδίας Αλιέων Ηπείρου σε συνεργασία με το Δίκτυο «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS» και προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού. Έτσι στις 9 το πρωϊ 4 σκάφη με 18 άτομα επιβάτες, με καλό καιρό και ούριο άνεμο σαλπάραμε για τον ΚΕΦΑΛΟ.
Συγκεντρώσαμε συνολικά 22 σακούλες γίγας, πλαστική καρέκλα, πλαστικά κιβώτια τα οποία και τα βγάλαμε στο λιμάνι της Κορωνησίας όπου τα παράλαβε απορριμματοφόρο του Δήμου Αρταίων. Αναχωρώντας από τον ΚΕΦΑΛΟ συναντήσαμε το σκάφος με τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρέβεζας, με επικεφαλή την Πέλλα Καλογεροπούλου, το οποίο κατευθύνθηκε στο νησί Βουβάλα για να συνεχίσει τον καθαρισμό, μιάς και είχαμε καθαρίσει εμείς τον ΚΕΦΑΛΟ.
Ευχαριστούμε όσους συμμετείχαν σε αυτή την δράση και ευχόμαστε το μήνυμα να περάσει σε όλο τον κόσμο να μην πετούν τα πλαστικά μπουκάλια νερού στη θάλασσα και το περιβάλλον γιατί κάνουν πάνω από εκατό χρόνια να αποσυντεθούν, αλλά και η απούσα Πολιτεία πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί σοβαρά με την προστασία αυτού του υπέροχου οικοσυστήματος και να μην κάνει μόνο ευχές.