Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

471 00 Πολύδροσο - Δήμος Αμβρακικού

Ηλεκτρονική Δ/νση : amvrakikos@gmail.com

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ

ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

01. Πρώτη συνάντηση Ενεργών Πολιτών στις 30 Μαρτίου 2007 στο Δ.Δ. Βίγλας Δήμου Αμβρακικού, με τον Δήμαρχο Αμβρακικού, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Τοπικά Συμβούλια, Συλλόγους, Φορείς και Κατοίκους της περιοχής, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής και του Αμβρακικού γενικότερα. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν η αναγκαιότητα ίδρυσης ενός συλλόγου που θα παρεμβαίνει δημιουργικά και ενεργεί για την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής.

02. Καταστατική Ιδρυτική Συνέλευση στις 29 Απριλίου 2007 στο Δ.Δ. Ανέζας Δήμου Αμβρακικόυ, όπου εγκρίθηκε το καταστατικό και εκλέχθηκε προσωρινή διοίκηση.

03. Πρώτο Δ/Σ στις 06 Μαϊου 2007 στο Δ.Δ. Γαβριάς Δήμου Αμβρακικού όπου συνήλθαν τα μέλη της προσωρινής διοίκησης για τον καταμερισμό καθηκόντων ως ακολούθως:

Πρόεδρος Χαραλάμπους Παύλος του Κων/νου

Αντιπρόεδρος Σάλλας Αθανάσιος του Παντελή

Γραμματέας Χασκής Γεώργιος του Φιλίππου

Ταμίας Λούσιας Νικόλαος του Χαριλάου

Μέλος Χήρας Ιωάννης του Θεοφάνους

Μέλος Χήρας Σωτήριος του Νικολάου

Μέλος Γεϊτζίδης Χρήστος του Λαζάρου

Τα μέλη του Δ/Σ εξουσιοδοτούν τον πρόεδρο να αναλάβει όλες τις διαδικασίες νομιμοποίησης του συλλόγου

04. Στις 9 Μαϊου 2007 έγγραφη καταγγελία με κοινοποίηση στα Μ.Μ.Ε. για ρύπανση της τάφρου Τ3 από αγωγό λυμάτων του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού. Νομίατρος και υπάλληλος ΥΠΕΧΩΔΕ Αρτας έκαναν αυτοψία διαπίστωσαν την παράβαση και έγιναν συστάσεις για παρεμβάσεις ώστε τα υπερχειλίσματα του βιολογικού να μη καταλήγουν ακατέργαστα στη τάφρο.

05. Στις 10 Ιουνίου 2007 επ ευκαιρία της ημέρας εορτασμού του περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) μέλη των Ενεργών Πολιτών καθαρίσαμε το στόμιο της τάφρου Σαλαώρας και συγκεντρώσαμε συνολικά 10 σάκους γίγας με πλαστικά μπουκάλια. Αναρτήσαμε πάνω στην γέφυρα πανώ προτρέποντας τους διερχόμενους κολυμβητές και ψαράδες να προστατέψουν τον Αμβρακικό. Ζητήσαμε επίσης από τον δήμαρχο Αμβρακικού να τοποθετηθούν κάδοι απορριμμάτων στις παραλίες.

06. Ο πρόεδρος του συλλόγου ως εισηγητής σε ημερίδα στις 22 Ιουνίου 2007 που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας με θέμα «Αμβρακικός, Αλιεία, Υδατοκαλλιέργειες» επεσήμανε ότι οι υδατοκαλλιέργειες ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον εξ αιτίας των απορριμμάτων των ιχθυοτροφών, των αντιβιοτικών, και των χαλκούχων ενώσεων που εμποτίζουν τα δίκτυα για να μη πιάνουν πομπορέλα, και εισηγήθηκε την απομάκρυνσή τους από τον Αμβρακικό. Επεσήμανε επίσης την έλλειψη προληπτικών ελέγχων για την αποτελεσματική λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών όλων των επιχειρήσεων που τα λύματά τους καταλήγουν έμμεσα ή άμεσα στο ποταμό Λούρο.

07. Σε διεθνές συνέδριο που έγινε στις 20-22 Ιουλίου 2007 με θέμα «Αρτα 1881 – 2006. Ιστορία και Πολιτισμός» ο πρόεδρος του συλλόγου ως εισηγητής ανέπτυξε το θέμα του Αμβρακικού Κόλπου ως ανεξάντλητη πηγή πλούτου και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, και πρότεινε να γίνουν επενδύσεις στη Προστασία του Αμβρακικού Κόλπου και των οικοσυστημάτων του, για να έχει μέλλον η περιοχή μας.

08. Στον 3ον διάπλου του Αμβρακικού Κόλπου στις 5 Αυγούστου 2007, στον οποίο συμμετείχαν 4 κολυμβητές και διέσχισαν τον Αμβρακικό κολυμπώντας από την Βόνιτσα μέχρι την Κορωνησία, τον οποίο συνδιοργάνωσε ο εμπνευστής γυμναστής Γεώργιος Τσαφούλης και ο Δήμος Αμβρακικού, μέλη του Δ/Σ του συλλόγου μας έδωσαν από ένα κλάδο ελιάς στους συμμετέχοντες αθλητές, από μια ελιά που βρίσκεται πισω από το εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου και έχει ιστορία ζωής αιώνων, απομεινάρι του βενετσιάνικου ελαιώνα του 1720 και είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα δένδρα. Ο σύλλογός μας με την ενέργεια αυτή θέλησε να περάσει το μήνυμα της προστασίας του Αμβρακικού και της διαχρονικής αξίας που έχει ο πλούτος του και οι ομορφιές του, και πρότεινε να γίνουν προσπάθειες ο ελαιώνας αυτός να καταγραφεί και διατηρηθεί ως φυσικό μνημείο, όπως ο ελαιώνας της Πρέβεζας και όλα μαζί να δέσουν με τον Αμβρακικό, την ιστορία και τον πολιτισμό του, να φέρουμε τη νεολαία και τον κόσμο κοντά στον Αμβρακικό να τον αγαπήσουν και να βοηθήσουν για την προστασία του.

09. Μετά από καταγγελίες μελών μας έγινε σύσκεψη στο γραφείο του Νομάρχη Άρτας για ένα δρόμο που έκανε παράνομα ο πρόεδρος του συνεταιρισμού της λιμνοθάλασσας Λογαρού, ο οποίος βρίσκεται εντός προστατευόμενης Α ζώνης. Στη συνάντηση αυτή ο πρόεδρος του συλλόγου μας κατήγγειλε επίσης την ύπαρξη δύο προβολέων μεγάλης ισχύος σε διβάρια της Λογαρού και οι οποίοι κάνουν την νύκτα - μέρα. Μετά την παρέμβασή μας αυτή ο μεν δρόμος έκλεισε οι δε προβολείς εξακολουθούν να κάνουν την νύκτα - μέρα με αποτέλεσμα να γίνει έγγραφη καταγγελία στον Φορέα Διαχείρισης, Ορνιθολογική Εταιρεία και Μ.Μ.Ε στις 22.08.07. χωρίς όμως να έχει λυθεί το πρόβλημα ως σήμερα.

10. Αρχές Σεπτεμβρίου και λίγο πριν τις εκλογές της 16.09.07 ο σύλλογός μας απηύθυνε ανοιχτή επιστολή προς την πολιτική ηγεσία σε όλα τα επίπεδα, αναφέροντας με λίγα λόγια όλα τα προβλήματα του Αμβρακικού, αναζητώντας ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ που θα δεσμευτούν και θα επιλύσουν τα προβλήματα αυτά και ΟΧΙ πολιτικούς που μιλούν με τα πιο ωραία λόγια για την προστασία του Αμβρακικού μόνο για το θεαθήναι.

11. Ο Σύλλογός μας στα πλαίσια ενημέρωσης του κοινού, έστησε περίπτερο στην είσοδο της εμποροπανήγυρις της Αρτας στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2007, ενημερώνοντας τον κόσμο για τα προβλήματα του Αμβρακικού, αλλά και για την επικινδυνότητα των φυτοφαρμάκων, πολλά εκ των οποίων προκαλούν καρκινογέννηση. Επίσης στα πλαίσια της οικονομικής ενίσχυσης του συλλόγου μας τυπώσαμε μπλουζάκια με την επιγραφή ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ SOS και ένα δελφίνι στο μπροστινό μέρος και Ενεργοί Πολίτες Περιοχής Αμβρακικού στο πίσω, το οποίο πουλούσαμε και πουλάμε στην τιμή των 6 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστιοσελίδα μας

http://amvrakikos-sos.blogspot.com και

Email : amvrakikos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: