Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ


ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

ΣΤΡΑΒΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ

Πάνω από 20 χρόνια περιμέναμε να ανακηρυχθεί ο Αμβρακικός Εθνικό Πάρκο και να σωθεί από την καθημερινή υποβάθμιση που του προκάλεσαν και προκαλούν οι «αναπτυξιακές» ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η Κυβέρνηση υπό την πίεση των οικολογικών οργανώσεων και της Ε.Ε. αναγκάστηκε να πάρει μέτρα για τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας όπως ήταν υποχρεωμένη από τις ευρωπαϊκές συνθήκες τις οποίες έχει προσυπογράψει.

Ετσι έκοψε και έραψε στα μέτρα της την ΚΥΑ Αμβρακικού, η οποία είναι διάτρητη και μπορεί οποιοσδήποτε έχει την οικονομική δύναμη να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας να την προσβάλλει, εφ όσον δεν εξυπηρετεί τα προσωπικά του συμφέροντα.

Η ΚΥΑ έπρεπε να γίνει Π.Δ. και να γίνει πιο αυστηρή, δεν αναφέρει πουθενά για δυπύθμενα δεξαμενόπλοια όπως προέβλεπε το σχέδιο πριν την υπογραφή της, έχει γίνει μπέρδεμα με τους χάρτες και τις ζώνες, ο Φορέας μόνο γνωμοδοτεί και δεν αποφασίζει και δεν ενισχύθηκε με τους απαιτούμενους πόρους. Οι «Εμίρηδες» του Αμβρακικού την έκοψαν και την έραψαν στα μέτρα τους και δρομολόγησαν και την αγορά ρυμουλκού. Εξ ου και τα 300 κυβικά μέτρα που προβλέπει για τις δεξαμενές καυσίμων η ΚΥΑ που σημαίνει 300.000 λίτρα πετρελαίων, που δεν είναι ευκαταφρόνητη ποσότητα σε περίπτωση ατυχήματος.

Ετσι με την ΚΥΑ απέκτησε νομική υπόσταση ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, ο οποίος στις συνεδριάσεις του πολύ σπάνια είχε απαρτία.

Κατάφερε όμως να υπογράψει όλες τις συμβάσεις το Δ/Σ πριν παρατηθούν ο Πρόεδρος και τα άλλα μέλη για τους λόγους τους οποίους γνωρίζουμε.

Μήπως είναι μόνο αυτοί οι λόγοι ή υπάρχει και το κάτι άλλο. Μήπως δεν θέλουν να τα βάλουν με τα οικονομικά συμφέροντα της περιοχής και δεν ήθελαν να σπάσουν κανένα αυγό;

Ετσι διάλεξαν την εύκολη λύση της παραίτησης. Αν ήθελαν να προσφέρουν πραγματικό έργο στην προστασία του Αμβρακικού έπρεπε να παραμείνουν και να αγωνιστούν να διορθωθεί η ΚΥΑ, να γίνει Π.Δ. και να μπεί ένα οριστικό τέλος στην επιχειρηματική ασυδοσία που επικρατεί πέριξ και εντός του Αμβρακικού Κόλπου.

Πριν μερικούς μήνες παρουσιάσθηκε μελέτη στη Ν. Α. Πρέβεζας που αναφέρει ότι ο ποταμός Λούρος αντέχει ακόμη αύξηση κατά 40% της υφιστάμενης παραγωγής υδατοκαλλιεργειών και στο νομό Άρτας έγινε ημερίδα για τις υπάρχουσες δυνατότητες ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Να επισημάνω ότι 4 μήνες μετά τον μαζικό θάνατο ψαριών στις Ιχθυοκαλλιέργειες περιοχής Μενιδίου, ούτε καν τέθηκε θέμα προς συζήτηση στο Δ/Σ του Φορέα, ούτε έγινε κάποια πρόταση για την απομάκρυνση ή μη των Ιχθυοκαλλιεργειών από τον Κόλπο, παρότι ζητήθηκε από τις Ομοσπονδίες Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου και Δυτ. Ελλάδας.

Ηταν λοιπόν στραβός ο γιαλός , αλλά και οι τοπικοί άρχοντες και η Κυβέρνηση στραβά αρμενίζουν.


Παύλος Χαραλάμπους

Πρόεδρος Ενεργών Πολιτών Π. Αμβρακικού



Δεν υπάρχουν σχόλια: