Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

H μακάβρεια αλήθεια των τσίρκων με "Ζώα"

Ανοιχτή επιστολή στην πολύ φτηνή ανάλυση του κ. Ακρίβου για τα τσίρκο

Έτυχε να βρίσκομαι να είμαι συντονισμένη στη Δημοτική Ραδιοφωνία όταν ξεκίνησε η επαινετική για τα τσίρκο εκπομπή του κ. Κων/νου Ακρίβου…. ο οποίος όπως με πληροφόρησαν τυχαίνει να έχει και κάποιο διδακτορικό φιλοσοφίας…?
Με πολύ υπομονή κατάφερα να ακούσω την εκπομπή αυτή ή οποία όχι απλά επαινούσε τα τσίρκο αλλά κατηγορούσε και όσους βάλλονται εναντίον των τσίρκο με ζώα ότι δεν έχουν εκτιμήσει τη σχέση αγάπης που αναπτύσσει ο θηριοδαμαστής με το ζώο(!!!???) όπως θέλει ο ραδιοφωνικός παραγωγός και φιλόσοφος να πιστεύει.
Όσοι έχουμε ασχοληθεί σοβαρά και για χρόνια με τα δικαιώματα των ζώων, προσβαλλόμαστε ως άνθρωποι από το βάναυσο εγκλεισμό και την εκμετάλλευση της άγριας ζωής στα τσίρκο.
Κι επισημαίνουμε στον κύριο Ακρίβο ότι στον ίδιο ακριβώς βαθμό μας απασχολεί και μας εξοργίζει, η θανάτωση των «παραγωγικών» ζώων με όποιον τρόπο κι αν γίνεται, η εξευτελιστική εκμετάλλευση των ζώων για τη γούνα τους και τα πειράματα στα ζώα για δήθεν επιστημονικούς σκοπούς.
Κύριε Ακρίβο, είστε εκτός θέματος είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα και σίγουρα δεν είστε αρμόδιος να κρίνεται το κίνημα υπεράσπισης δικαιωμάτων των ζώων.
Έχοντας σαφώς την αγωνία που σε εσάς λείπει, σας λέμε ότι, σε μια εποχή, όπου τα προβλήματα του περιβάλλοντος οξύνονται ολοένα και οδεύουμε προς την καταστροφή, εκείνο που ένας αξιοπρεπής, πολιτισμένος άνθρωπος δεν μπορεί να ανεχτεί, είναι η ύπαρξη των τσίρκο με ζώα.
Το παράνομο κυνήγι ειδών υπό εξαφάνιση είναι από τους κύριους προμηθευτές των τσίρκο. Αν υπολογίσουμε ότι για να συλληφθεί ένα μικρό σκοτώνεται το ενήλικο θηλυκό – μητέρα, ή εξοντώνεται ολόκληρη η αγέλη, κατανοούμε την συμβολή των τσίρκο στην εξολόθρευση της άγριας ζωής.
Η «εκπαίδευση» των ζώων γίνεται με τρόπους τρομακτικούς, βάρβαρους και βασανιστικούς. Κατά την πρώτη φάση, πρέπει να εξουδετερωθεί η φυσική δύναμη του ζώου δηλ: Να μην «διανοηθεί» να τη χρησιμοποιήσει, και αυτό επιτυγχάνεται με την πλήρη τρομοκράτησή του. Συνήθεις μέθοδοι: πείνα, δίψα, ανελέητο ξύλο με σιδηρολοστούς στο καθηλωμένο με αλυσίδες ζώο. Σ’ αυτή τη φάση πάρα πολλά ζώα εξοντώνονται με ή χωρίς τη θέλησή τους (μη φυσική αντοχή τους στους βασανισμούς, στρες από τον εγκλεισμό, εθελούσια άρνηση τροφής). Στο επόμενο στάδιο, που είναι και η κύρια εκπαίδευση, το ζώο «μαθαίνει» να κινείται στην πίστα κυκλικά (μέθοδος: τάπητας με αναμμένα κάρβουνα) βρίσκοντας καταφύγιο στα σκαμνιά. Για το πέρασμα από φλεγόμενο στεφάνι ή την ισορρόπηση του ελέφαντα στο ένα ή στα δύο μπροστινά πόδια, την αρκούδα σε ποδήλατο ή σε φάσεις πατινάζ, δηλαδή στάσεις και κινήσεις εντελώς ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΖΩΟΥ απαιτούνται σαδιστικές μέθοδοι. Γενικότερα για όλα τα ζώα που πρέπει να εκτελέσουν «νούμερο», η «εκπαίδευση» στηρίζεται στην πείνα και την δίψα, ώστε να φαίνεται ανταμοιβή το «κέρασμα» του πεινασμένου ζώου.Η θέα του μαστιγίου ή του μπαστουνιού με τις κορδέλες, κρύβει τον γάντζο, το καρφί, τον λοστό και λειτουργεί ως «υπενθύμιση» των μαρτυρίων που προηγήθηκαν και το ζώο ενεργεί με τα εξαρτημένα αντανακλαστικά: εκτελεί αυτόματα πλέον τις κινήσεις που πρέπει, ώστε να αποφύγει την επανάληψή των βασανιστηρίων του.
Τα ζώα του τσίρκο ταξιδεύουν συνεχώς, 8 με 9 μήνες το χρόνο, όσο το τσίρκο είναι σε τουρνέ. Τα διαλείμματα είναι σύντομα και «αξιοποιούνται» σε «εκπαίδευση». Αυτό σημαίνει :α) τη διαβίωση σε νταλίκες υπό συνεχή μετακίνηση που είναι εντελώς αφύσικη για όλα τα ζώα.β) το μέγεθος των κλουβιών (μόνιμη κατοικία) είναι απελπιστικά μικρό, σχεδόν όσο το κορμί τους, για να μη γίνεται μετακίνηση φορτίου κατά τη μεταφορά,γ) το 90% της ζωής τους είναι δεμένα από το ένα ή και τα δύο πόδια, καθηλωμένα σε πλήρη ακινησίαδ) υφίστανται τις συνέπειες προσαρμογής στις νέες, κάθε φορά, κλιματικές συνθήκες, με αποτέλεσμα εκ νέου στρεσάρισμα, που αντιμετωπίζεται βέβαια με τιμωρίες,ε) δεν αναφέρουμε τις συνθήκες καθαριότητας και διατροφής, πολλές φορές απαράδεκτες, που συνεπάγονται αρρώστιες και κατά συνέπεια μεγάλη θνησιμότητα. Η διατροφή, συνήθως ελλιπής λόγω κόστους, συχνά περιλαμβάνει τα αδέσποτα ζώα της κάθε περιοχής.Όσα ζώα το καταφέρνουν «εργάζονται» μέχρι τη μέρα του θανάτου τους. Όμως τα άλλα, που γερνώντας είναι ανίκανα να κάνουν «νούμερα», πωλούνται για πειραματόζωα σε εργαστήρια , ή πωλούνται και θανατώνονται για να γίνουν φάρμακα από τα οστά και τα σπλάχνα τους στην παραδοσιακή ιατρική της Ασίας και Αφρικής, ή κονσέρβες (άλογα) ή αποκεφαλίζονται και γδέρνονται ώστε να ικανοποιήσουν γούστα περίεργων συλλεκτών.Η παντελής έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας αποδεικνύεται και μόνο από το γεγονός ότι κανένα τσίρκο δεν περιλαμβάνει κτηνίατρο στο προσωπικό του. Συνήθης η χρησιμοποίηση ναρκωτικών ουσιών για ζώα που από τη φύση τους δεν κάνουν «νούμερα» που δεν ελέγχονται απόλυτα από τον δαμαστή τους.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η κερδοσκοπική επιχείρηση που λέγεται τσίρκο είναι ένας κόσμος που στη βιτρίνα του ίσως προσφέρει «θέαμα», όμως τα οικονομικά συμφέροντα που κινούν τα νήματα από το παρασκήνιο είναι πολύ πιο ισχυρά και βρώμικα από ότι φαντάζεται ο ανενημέρωτος πολίτης. Στηρίζονται και στηρίζουν την παρανομία Κυκλώματα λαθρεμπορίου άγριων ζώων (που είναι τρίτο σε παγκόσμιο τζίρο μετά το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών), κυκλώματα ναρκωτικών, συλλεκτών και «εκπαιδευτών».
Κάποια από αυτά κύριε Ακρίβο θα τα δείτε στο βίντεο που σας παρέθεσα μήπως και σας διαφωτίσει για την μακάβρια αλήθεια των τσίρκο με ζώα. Τραβήχτηκε από μέλη της Animal Defenders International που προσποιήθηκαν τους εργάτες σε τσίρκο κι έχουν ακόμη να μας πουν πολλά και για τις «σχέσεις» των οικογενειών στα τσίρκο που με τόσο ζήλο επαινείται.
Πρέβεζα 11 Μάρτη 2010

Καλογήρου Πέλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: