Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Οι προτάσεις των ψαράδων για το ΑΝΑΣΑ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ
471 00 Ανέζα – ΑΡΤΑ Τηλ.Φαξ 2681042271

Αρ. Πρ. 11/20.05.10

Προς
1. Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου
2. ΥΠΟΙΑΝ κον Κων/νον Αρβανίτη
3. Βουλευτές νομών Άρτας και Πρέβεζας
4. Νομάρχη Άρτας
5. Νομάρχη Πρέβεζας
6. Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου
7. Νομαρχιακό Συμβούλιο Άρτας
8. Νομαρχιακό Συμβούλιο Πρέβεζας

Θέμα: Προτάσεις της Ομοσπονδίας για το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ για τον Αμβρακικό
Κόλπο

Στα πλαίσια της διαβούλευσης με τους Φορείς της περιοχής σας αποστέλλουμε τις προτάσεις μας για το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΑΝ .

1. Εχει αποδειχθεί από μελέτες τόσο του πανεπιστημίου Ιωαννίνων όσο και των Πατρών, ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες επιβαρύνουν τον Αμβρακικό με οργανικά φορτία (τροφές που πέφτουν στο βυθό κάτω από τις μονάδες, κόπρανα τόνων ψαριών, αντιβιοτικά και χαλκούχες ενώσεις) έχουν ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις ανοξικές μάζες του Αμβρακικού και επηρεάζουν τις κινήσεις των ελευθέρων ψαριών ειδικά οι μονάδες που βρίσκονται στο δίαυλο από τον Αγιο θωμά και Άκτιο ως τη Λασκάρα και Παναγιά Βόνιτσας. Επειδή όλες οι ιχθυοκαλλιέργειες του Αμβρακικού δεν λειτουργούν σε νόμιμο ευρωπαϊκό πλαίσιο (δεν ανήκουν σε ΠΟΑΥ), μπορούν να δοθούν κίνητρα μετεγκατάστασης εκτός Αμβρακικού και έτσι αφενός ελαττώνουμε τα οργανικά φορτία του Αμβρακικού και δεν επηρεάζεται η πορεία αναζήτησης τροφής στα ενδότερα του Κόλπου των ελευθέρων ψαριών και αφετέρου οι ιχθυοκαλλιεργητές δεν θα κινδυνεύουν να καταστραφούν οικονομικά από τους μαζικούς θανάτους εξ αιτίων των ανοξικών μαζών.
Κατασκευή βιολογικών καθαρισμών στις αποστραγγιστικούς τάφρους που εκβάλλουν στον Αμβρακικό και σε αποχετευτικά δίκτυα για τα αστικά λύματα.
Απομάκρυνση βυθισμένων τσιμεντομπλοκ και άνοιγμα των βουλωμένων γεφυριών του λιμανιού της Πρέβεζας, διάνοιξη και εκβάθυνση του στομίου στη θέση Πούντα του Ακτίου και αποκατάσταση θαλάσσιου χώρου της μαρίνας «Κλεοπάτρα» του Ακτίου και ένταξη του στομίου στις προστατευόμενες ζώνες του Εθνικού Πάρκου.
Καταγραφή των ρυπογόνων και κλείσιμο όλων των παράνομων αγωγών αποβλήτων επιχειρήσεων της ευρύτερης λεκάνης απορροής.
Απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων από τον Αμβρακικό και εως ότου γίνει αυτό να μπαίνουν μόνο δυπύθμενα δεξαμενόπλοια και να γίνει ένας σταθμός ελέγχου – υποδοχής των δυπύθμενων δεξαμενόπλοιων που μπαινοβγαίνουν στον Κόλπο, για να μη αδειάζουν απόβλητα σεντίνας και υπόλοιπα των δεξαμενών τους μέσα στον Αμβρακικό.
Καθαρισμός εκβολικών στομίων του Αράχθου και του Λούρου με βυθοκόρο, για να υπάρχει καλύτερη ροή προς την θάλασσα αλλά και για να γίνουν επισκέψιμα από περιηγητές.
Ο νομός Άρτας στερείται παντελώς αλιευτικών καταφυγίων και στο μοναδικό της Κορωνησίας δεν μπορεί να δέσει σκάφος με βύθισμα άνω της ενός μέτρου. Επομένως πρόβολοι για να μη μπαζώνονται από τα κύματα των τάφρων Σαλαώρας, Φιδοκάστρου-Κοχλιά, Πλατανάκι και λιμάνια Λάκκων Πρέβεζας, Σαλαώρας επειδή έχει ήδη βάθος 4 μέτρα και είναι ήδη μισοκατασκευασμένο, Κορωνησίας το οποίο θα μπαζώνει συνέχεια από τους κυματισμούς και Κόπραινας πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Επίσης πίσω από την Κορωνησία και την τοποθεσία «πεθαμένοι» να κατασκευασθούν δύο πλωτές εξέδρες για να μπορούν να δένουν οι ψαράδες όταν ξεψαρίζουν τα δίχτυα τους στη περίοδο αλιείας της γαρίδας και να εξοικονομούν καύσιμα και χρόνο αλλά και ιστιοφόρα περιηγητών. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στη Κόπραινα και έτσι αποφεύγουμε την τσιμεντοποίηση των ακτών.
Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στις λιμνοθάλασσες να είναι τέτοιες ώστε να μην αποκοπούν από το υπόλοιπο οικοσύστημα.
Να εξεταστεί στα πλαίσια της ενίσχυσης ανταγωνιστικότητας του προγράμματος η οικονομική ενίσχυση των επαγγελματιών ψαράδων για την αντικατάσταση σκάφους και μηχανής.
Να επαναλειτουργήσει ο ιχθυογενετικός σταθμός Πωγωνίτσας και να εκτρέφει αποκλειστικά γόνο που θα παίρνεται από αυγομένα ενδημικά ψάρια και γαρίδες του Αμβρακικού, για των εμπλουτισμό της θάλασσας του Αμβρακικού και των λιμνοθαλασσών του και να ελέγχεται από Φορείς της περιοχής για να μη φθάσει το σημερινό απαράδεκτο επίπεδο λειτουργίας του.
Να ενταχθεί η ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού σε πρόγραμμα απονιτροποίησης και να δοθεί έμφαση σε βιολογικά και παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον.
Ο Πρόεδρος
Τσιώλης Μενέλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια: