Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί πεθαίνουν οι Αργυροπελεκάνοι;


Οι αργυροπελεκάνοι είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο φυσικής κληρονομιάς για την περιοχή μας, που δυστυχώς λίγοι κάτοικοι της περιοχής το αναγνωρίζουν. Υπήρχαν στον Αμβρακικό από τα πολύ παλιά χρόνια και θυμάμαι τον παππού μου που μου διηγούταν ότι πριν τον πόλεμο η Πολιτεία τους είχε επικηρυγμένους γιατί ήταν πολλοί και τρώγανε τα ψάρια. Εκείνη βέβαια την εποχή ο κόσμος πεινούσε και οι κάτοικοι της περιοχής ζούσαν αποκλειστικά από την αλιεία.
Σήμερα 70 χρόνια μετά μήπως μερικοί διακατέχονται από το ίδιο σύνδρομο;
Γιατί τα πουλιά αυτά αλλάζουν τακτικά τόπο διαμονής; Ποιος τα ενοχλεί; Ο Φορέας με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει υπολειτουργεί και αδυνατεί να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο. Το ΕΚΠΑΖ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά ακούει κανείς; Πριν ένα μήνα η αποικία που βλέπετε στη φωτογραφία ήταν γεμάτη πουλιά και σήμερα έχουν απομείνει 4-5. Εχουν μετακινηθεί για να βρουν τροφή η συμβαίνει κάτι άλλο; Ας ενδιαφερθεί επιτέλους κάποιος σοβαρά μαζί τους.- Πριν μερικούς μήνες κάποιοι ασυνείδητοι κατέστρεψαν τις φωλιές τους και ο Φορέας δεν διαπίστωσε καμιά παράβαση. Ακολουθεί παλιότερο δελτίο μας και το δελτίο τύπου του ΕΚΠΑΖ
Δελτίο Τύπου
Οι αργυροπελεκάνοι είναι προστατευόμενο είδος και έχουν τις φωλιές τους στις λιμνοθάλασσες Λογαρού και Τσουκαλιού εδώ και πολλούς αιώνες. Η πλειοψηφία των ψαράδων βλέπουν τα πουλιά αυτά με συμπάθεια και πολλές φορές ψαρεύουν δίπλα δίπλα χωρίς να τα ενοχλούν ή να ενοχλούνται απο τα πουλιά. Υπάρχουν όμως και μερικοί ασυνείδητοι που νομίζουν ότι τα πουλιά αυτά, τρώνε πολλά ψάρια και έτσι τα αντιμετωπίζουν εχθρικά με αποτέλεσμα να τα πυροβολούν ή να σπάνε τα αυγά τους για να μη αυξηθεί ό πληθυσμός τους. Έτσι την τετάρτη 17.03.10 ψαράδες βρήκαν σπασμένα αυγά στις φωλιές των αργυροπελεκάνων στο νησί "καμάκια" της λιμνοθάλασσας Λογαρού, και καταγγείλαν το συμβάν στο Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού. Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει παρόμοιο κρούσμα στη παραπάνω λιμνοθάλασσα, και η οποία φυλάσεται επαρκώς απο τον συνεταιρισμό που την εκμεταλλεύεται, μήπως (εκτός των προσπαθειών του Φορέα για επιβολή ποινικών κυρώσεων)πρέπει η αρμόδια κρατική υπηρεσία που μισθώνει την λιμνοθάλασσα στα πλαίσια των συμβατικών υποχρεώσεων να επιβάλλει κυρώσεις προς αποφυγή επανάληψης παρόμοιων κρουσμάτων στο μέλλον;

Πρέβεζα 20/8/2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Έντονη ανησυχία προκαλεί στο ΕΚΠΑΖ (Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων) το γεγονός ότι μέσα σε λίγες μόνο ημέρες δύο Αργυροπελεκάνοι από την περιοχή μας που κατέφθασαν στην Αίγινα πέθαναν από αδιευκρίνιστες αρχικά συνθήκες. Συγκεκριμένα το πρώτο ζώο, θηλυκό, βρέθηκε στην Πέρδικα Θεσπρωτίας και απεστάλη στις 12/8 και το δεύτερο ζώο, αρσενικό βρέθηκε στη Σαλαόρα και απεστάλη στις 17/8. Η νεκροτομή των δύο ζώων έδειξε τοξίκωση στα ζωτικά τους όργανα από άγνωστες μέχρι στιγμής αιτίες. Κρατήθηκε ιστός και σπλάχνα για διερεύνηση.
Η κατάσταση του Αμβρακικού κόλπου συνεχώς επιδεινώνεται κι αυτό είναι γεγονός άσχετα με το τι θα ήθελαν να πιστεύουν ή να διαδίδουν κάποιοι.
Το ΕΚΠΑΖ επικοινώνησε με τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού και ενημέρωσε για τα συμβάντα αυτά και ζητεί τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συγκεκριμένα του κυρίου Αλμπάνη που είναι και πρόεδρος του φορέα, ώστε να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος και να διερευνηθούν τα αίτια του φαινομένου.

Για το ΕΚΠΑΖ
η αντιπρόσωπος
Πέλα Καλογήρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: