|
Ο Πρόεδρος των Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού Παύλος Χαραλάμπους ανέφερε πως εκτός των δράσεων για το περιβάλλον οι Ενεργοί Πολίτες ασχολούνται και με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και στα πλαίσια αυτά παρουσιάσε το βιβλίο του Νίκου του Πανέλλη. Το βιβλίο πωλείται και στα βιβλιοπωλεία της Άρτας στην τιμή των 10 ευρώ. Στην ομιλία ανέφερε τα παρακάτω:
Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ σήμερα. Ζούμε σε δύσκολες εποχές, με πολλά προβλήματα, όπου ο καθένας μας ψάχνει για απάνεμα λιμάνια, ψάχνει για τις ρίζες του, για να μπορέσει να επιβιώσει και να κρατηθεί σ αυτούς τους δύσκολους καιρούς και τους δυσκολότερους που θα ακολουθήσουν. Έτσι όσο πιο πολλά εφόδια έχουμε για τις ρίζες μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά, την ιστορία μας, τόσο περισσότερο μπορούμε να αντέξουμε και να ανταπεξέλθουμε στον σημερινό οικονομικό Αρμαγεδδών.
Ο Νίκος ο Πανέλης, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού και μέλος του Δ/Σ, πνεύμα ανήσυχο και γεμάτο αγάπη για τον Αμβρακικό και την γενέτειρά του Κορωνησία, μας ταξιδεύει μέσα από το βιβλίο του διαχρονικά από τα πολύ παλαιά τα χρόνια ως σήμερα, στην Κορωνησία, την καρδιά του Αμβρακικού. Ενός Αμβρακικού που παρόλα τα προβλήματά του, εξακολουθεί να μας χαρίζει απλόχερα τον πλούτο του και τις ομορφιές του. Ενός Αμβρακικού που όσοι τον ζουν στην καθημερινότητά τους, θες από συνήθεια ή από άγνοια, τον θεωρούν δεδομένο και του συμπεριφέρονται με ασυδοσία. Τον αρμέγουν καθημερινά και πολλές φορές αχόρταγα, με απληστία , χωρίς μέτρο και σεβασμό. Αλλά πόσο ακόμη μπορεί να αντέξει;
Ο Νίκος ο Πανέλης ξεκινώντας με την μικρή εφημερίδα του συλλόγου των απανταχού Κορωνησιωτών, μας πληροφορούσε για τα τεκταινόμενα στον Αμβρακικό και την Κορωνησία αλλά και με αναφορές σε ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία όλων των χωριών του κάμπου της ΄Αρτας και συνεχίζει με αυτό εδώ το βιβλίο να μας ταξιδεύει διαχρονικά στην ιστορία της Κορωνησίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Έτσι διαβάζοντας το βιβλίο του διαπίστωσα εκ των υστέρων γιατί το καΐκι μου μια νύχτα του Αυγούστου έπεσε σε ξέρα μεταξύ των νησιών της Κορωνησίας ( ήταν ένα μέρος του βυθισμένου τείχους της αρχαίας Κορώνειας, ενός από τα 4ρα φρούρια της αρχαίας Αμβρακίας). Μας ξαναθυμίζει τα παιδικά μας χρόνια, τότε που μας έπεφτε ένα δόντι και το πετάγαμε στα κεραμίδια του σπιτιού μας και λέγαμε «πάρε κορούνα κόκκαλο και δώσμου σιδερένιο» αλλά και πολλά άλλα ήθη και έθιμα της περιοχής μας. Κάθε ιστορικό στοιχείο το ψάχνει, το ερευνά, το στοιχειοθετεί, το διασταυρώνει, με πολλές παραπομπές. Κάνει εκτενές αναφορές στη αρχαία Κορώνεια, Βενετικό ελαιώνα, Σαλαταγορά(Σαλαώρα), Παναγιά της Κορωνησίας, Όσιος Ονούφριος, η Κούλια, το διβάρι της Κορωνησίας, η επανάσταση στον Αμβρακικό , η μάχη της Κορωνησίας, τα φρούρια της αρχαίας Αμβρακίας και τους πρώτους κατοίκους στη καρδιά του Αμβρακικού.
Για να εξακολουθεί να κτυπά η καρδιά του Αμβρακικού, πρέπει αυτό το οικοσύστημα να εξακολουθήσει να λειτουργεί και να υπάρχει όπως παλαιότερα. Η περιοχή ήταν τόσο πλούσια σε αλιεύματα, ώστε ήταν αδύνατο να τα λογαριάσεις και από κει βγήκε το όνομα Λογαρού. Χρειαζόταν τσουκάλια για να μετρήσουν τις σοδειές και έτσι προέκυψε το όνομα Τσουκαλιού. Την περίοδο του Φεβρουαρίου-Μαρτίου τα ψάρια με αντοχή σε ευρύ φάσμα αλατότητας (ευρύαλα είδη) όπως τσιπούρες, κέφαλοι, λαβράκια, μελανούρια και γλώσσες κινούμενα προς περιοχές με μειωμένη αλατότητα και πλούσια τροφή εισέρχονται στις λιμνοθάλασσες, μέσα από τα στόμια που τις συνδέουν με τα νερά του Κόλπου. Εκεί οι ψαράδες των διβαριών τοποθετούσαν τις ιδιότυπες παγίδες-φράγματα, τις καλαμωτές. Την υπόλοιπη περίοδο οι ιχθυοπληθυσμοί κινούταν αντίθετα και μέσα από τα εσοδευτικά στόμια, επιστρέφουν σε σταθερότερες θερμοκρασιακές συνθήκες του Κόλπου και της ανοιχτής θάλασσας και έτσι παγιδευόταν στα στόμια των διβαριών.
Ο Αμβρακικός Κόλπος σήμερα εκπέμπει σήμα κινδύνου, έχει φθάσει σε οριακό σημείο και πρέπει όλοι να δράσουμε για να τον προστατέψουμε και πρωτίστως η Πολιτεία. Η έλλειψη μέτρων για την ποιότητα και ποσότητα των υδάτινων πόρων, οι καταστροφικές συνέπειες των φραγμάτων της ΔΕΗ στον Άραχθο και το Λούρο και η μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων της ΔΕΗ για συνεχή ροή και ποσότητες κυβικών νερού, η έλλειψη αποχετευτικών δικτύων και βιολογικών καθαρισμών, η έλλειψη μελετών χωροθέτησης και επιβάρυνσης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων από την ανεξέλεγκτη λειτουργία βιομηχανικών, χοιροτροφικών, πτηνοτροφικών, τυροκομικών μονάδων σφαγείων και ελαιοτριβείων, η έλλειψη ενημέρωσης για τις καταστροφικές συνέπειες αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, η τάση του εύκολου κέρδους και της αρπαχτής από μερικούς ασυνείδητους επιχειρηματίες που δεν λειτουργούν τους βιολογικούς καθαρισμούς για να έχουν μικρότερο κοστολόγιο, η έλλειψη πολιτικής προστασίας των φυσικών ιχθυοαποθεμάτων και η ασυδοσία που επικρατεί στις θαλάσσιες ιχθυοκαλλιέργειες που λειτουργούν ανεξέλεγκτα χωρίς να λαμβάνονται υπ όψιν οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και η προβληματική ανανέωση των νερών του Κόλπου, οι παρεμβάσεις στο στόμιο με την κατασκευή μαρίνας και ο κλειστός προβλήτας του λιμανιού της Πρέβεζας επιβραδύνουν περισσότερο την ανανέωση των νερών. Τέλος η συνεχής είσοδος πετρελαιοφόρων και οι δεξαμενές καυσίμων μαζί με όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέηλ, που είναι έτοιμο ανα πάσα στιγμή να εκραγεί.
Η επιβίωση του ανθρώπου εξαρτάται από την επιβίωση του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και η επιβίωση του περιβάλλοντος εξαρτάται από την δράση όλων μας και σε ευχαριστούμε φίλε Νίκο για τον αγώνα που δίνεις από το δικό σου μετερίζι για την επιβίωση του περιβάλλοντος του Αμβρακικού, της Κορωνησίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας. Φίλε Νίκο, να είσαι πάντα καλά και να συνεχίζεις με το ίδιο σθένος τον αγώνα σου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου