ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΠΟΤΑΜΟΣ ΛΟΥΡΟΣ :
‘ ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ – ΜΕΛΛΟΝ’
Ο νεοσύστατος Σύλλογος Προστασίας Ποταμού Λούρου οργάνωσε με επιτυχία ημερίδα με το παραπάνω θέμα τη Παρασκευή 30.05.08 η οποία άρχισε στις 20.00 η ώρα και τέλειωσε τα μεσάνυχτα.
Κατάμεστο το αμφιθέατρο του Δημαρχείου Φιλιππιάδας με 5 εισηγητές.
Πρώτος ο καθηγητής πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αλμπάνης Τριαντάφυλλος ανέπτυξε το πρόβλημα της ρύπανσης του ποταμού Λούρου και παρουσίασε μετρήσεις και στοιχεία που σε μερικές περιπτώσεις ήταν πολύ υψηλές πράγμα που σημαίνει βιομηχανική ρύπανση του Λούρου με άμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον Αμβρακικό γενικότερα.
Δεύτερος ο καθηγητής πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιαννούλης Νικόλαος ανέπτυξε το θέμα της διαχείρισης και προστασίας του ποταμού και μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη από την κοινοτική νομοθεσία να πάρει μέτρα προστασίας του.
Τρίτος εισηγητής ο Περιβαντολλόγος Νίτας Παναγιώτης ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της διαχείρισης των ζωϊκών αποβλήτων, ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι μπορεί να παραχθεί βιοντήζελ από αυτά κερδίζοντας έτσι ενέργεια και προστατεύοντας το περιβάλλον.
Τέταρτος εισηγητής ο Δρ. Υδρογεωλόγος Δ/ντής Περιφ. Μονάδας ΙΓΜΕ Ηπείρου Νικολάου Ευάγγελος ο οποίος ανέφερε ότι οι υδρολογική λεκάνη του Λούρου έχει την μεγαλύτερη καθίζηση και τοποθετείται μεταξύ Δερβιζιάνων - Καλπακίου - Γέφυρα της Πλάκας και Αμβρακικού Κόλπου. Η ρύπανση των επιφανειακών υδάτων μεταφέρεται και στις πηγές του Αγίου Γεωργίου και στον υδροφόρο ορίζοντα.
Πέμπτος ο αναπληρωτής καθηγητής Ζωϊκής Παραγωγής ΤΕΙ Ηπείρου Σκούφος Γιάννης ο οποίος ανέφερε ότι σε μετρήσεις που έχει κάνει στο ποταμό Λούρο και λιμνοθάλασσα Ροδιάς βρέθηκαν μικρόβια Σαλμονέλας, Κλωστρίδια και Κολιβάκιλλος. Πρότεινε στους Δημάρχους δωρεάν συστήματα παρακολούθησης του ποταμού μέσω εργαστηριακών προγραμμάτων των φοιτητών του ΤΕΙ και εισηγήθηκε την δημιουργία ενός προτύπου αειφορικού Πάρκου.
Συγχαίρουμε τους Ενεργούς Πολίτες του συναδελφικού συλλόγου μας, τους ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στο δύσκολο έργο τους και προτρέπουμε τους παράκτιους και παραποτάμιους κατοίκους της περιοχής να συνδράμουν και οργανωθούν στον σύλλογο αυτό και όλοι μαζί Ενεργοί Πολίτες, Σύλλογος Προστασίας Λούρου και Σύλλογος Προστασίας Αράχθου να αγωνιστούμε να κρατήσουμε ζωντανό και ανέπαφο αυτό τον ανεκτίμητο θησαυρό που μας χάρισε η φύση.
Παύλος Χαραλάμπους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου