Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Προτάσεις Αλιέων για την αειφόρο ανάπτυξη.

Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου

471 00 Ανέζα - Δήμος Αμβρακικού

Τηλ./Φαξ 2681042271

Αρ. Πρ. 95/29.11.08

Προς

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας

1. Γραφείο κου Νομάρχη

2. Νομαρχιακό Συμβούλιο

Κοιν. - ΓΟΕΒ Άρτας

Θέμα : Προτάσεις δημόσιων έργων για την αειφόρο ανάπτυξη

Αλιευτικών περιοχών - Άξονα 4.

Στο νομό Άρτας οι ψαράδες χρησιμοποιούν εκτός του μικρού αλιευτικού καταφυγίου Κορωνησίας, τα φυσικά αλιευτικά καταφύγια που είναι συγχρόνως και αποστραγγιστικοί τάφροι της Σαλαώρας όπου ενλιμενίζονται πάνω από 200 σκάφη επαγγελματικά και ερασιτεχνικά, του Φιδοκάστρου και του Βωβού, ως επίσης το Πλατανάκι του Δήμου Αράχθου που βρίσκεται πολύ κοντά στα πεδία οπου αλιεύουμε τη γαρίδα.

Τα στόμια των φυσικών αλιευτικών καταφυγίων φράζονται από την άμμο που μεταφέρουν τα κύματα με αποτέλεσμα πολλές φορές να μη είναι προσβάσιμα στους αλιείς και περιηγητές.

Επειδή οι χώροι αυτοί ανήκουν στον ΓΟΕΒ και είναι δημόσιοι δεν έχουμε την δυνατότητα να τους εντάξουμε σε επενδύσεις.

Παρακαλούμε όπως η Νομαρχία εντάξει τα παραπάνω αλιευτικά καταφύγια στον παραπάνω άξονα για την βελτίωση προσβασιμότητας σκαφών αλιέων και επισκεπτών.

Επίσης να κατασκευαστούν δύο «ράμπες» για την ανέλκυση και επισκευή σκαφών στη τάφρο Σαλαώρας και Πλατανάκι.

Κατά την διάρκεια αλιείας της γαρίδας σχεδόν όλα τα επαγγελματικά σκάφη αράζουν μετά το πρώτο αραξοβόλι πίσω από το νησάκι «απεθαμένοι» της Κορωνησίας, που είναι απάνεμο για να καθαρίσουν τα δίκτυα και τα προετοιμάζουν να τα ξαναρίξουν στις 4.00 το πρωϊ.

Το μέρος αυτό προσφέρεται για μια δομή πλωτών εγκαταστάσεων για να «δένουν» τα τουριστικά σκάφη και θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν και οι αλιείς της περιοχής, να αποβιβάζονται με ασφάλεια στην ξηρά και να εξοικονομούν χρόνο και καύσιμα.

Στον όρμο της Κόπραινας επίσης κοντά στο λιμανάκι που είναι μόνιμα μπαζωμένο από την άμμο που μεταφέρουν τα κύματα, προσφέρεται για μία ακόμη δομή πλωτών εγκαταστάσεων για να «δένουν» τα τουριστικά σκάφη και τα σκάφη των αλιέων.

Ολες οι παραπάνω soft παρεμβάσεις θα γίνουν με υλικά προσαρμοσμένα στην αισθητική του περιβάλλοντος, θα διευκολύνουν τη εργασία και ασφάλεια των ψαράδων και θα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού και των παράκτιων περιοχών γενικότερα.

Ευχαριστούμε για τις ενέργειές σας.

Ο Πρόεδρος Παύλος Χαραλάμπους

Δεν υπάρχουν σχόλια: