Πολύ κρύο, μικρή η συμμετοχή και έτσι η Γ/Σ των Ενεργών Πολιτών έγινε σε Καφέ της Κορωνησίας. Ο Πρόεδρος του συλλόγου αφού ενημέρωσε τα μέλη για τα πεπραγμένα, ανέφερε ότι μετά τις συνεχείς πιέσεις μας, κάτι αρχίζει να γίνεται όσον αφορά τους ελέγχους απο τις υπηρεσίες των τριών νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων των μονάδων της περιοχής. Στόχος μας για τη νέα χρονιά θα είναι προς την ίδια κατέυθυνση (πιέσεις και ανάδειξη των προβλημάτων ρύπανσης προς αρμοδίους) και συνεχείς προσπάθειες ευαισθητοποίησης των κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής του Αμβρακικού για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ακολουθεί ο απολογισμός των δράσεων του 2008.
Μετά το μαζικό θάνατο ψαριών στη θαλάσσια περιοχή Μενιδίου ξεκινήσαμε ένα αγώνα μαζί με τους ψαράδες για να αναδείξουμε τον κίνδυνο που προκαλούν οι ιχθυοκαλλιέργειες του Αμβρακικού στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Σε επιστημονική έρευνα και συνεργασία του χημικού τμήματος πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Ισπανικού πανεπιστημίου, διαπιστώνεται ότι και οι ιχθυοκαλλιέργειες αυξάνουν το οργανικό φορτίου των θαλασσών και μετρήσεις που έγιναν στον Αμβρακικό διαπιστώθηκε αύξηση της οργανικής ίλης στο ίζημα 20-25% σε σχέση με το 1993 όπου η οργανική ίλη ήταν μόλις 5%.
Διοργανώσαμε μαζί με την Ομοσπονδία Αλιέων Ηπείρου και Αγροτικές Ομοσπονδίες των τριών νομών του Αμβρακικού θαλάσσια διαμαρτυρία και ημερίδα στη Βόνιτσα στις 24.02.08.
Ενημερώσαμε τους καταστηματάρχες Μενιδίου για τα προβλήματα που προκαλούν οι ιχθυοκαλλιέργειες και υποσχεθήκαμε να βοηθήσουμε στην απομάκρυνση τους από τον Αμβρακικό.
Για την ενεργό μας δράση βραβευτήκαμε από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία στις 07.02.08 στην εκδήλωση για τη ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα.
Συνδιοργανώσαμε συλλαλητήριο στις 08.03.08 για την απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων στην Αμφιλοχία.
Πήραμε δείγματα νερών από τάφρους και παράνομους αγωγούς και τα στείλαμε για ανάλυση σε ιδιωτικό εργαστήριο, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις.
Διοργανώσαμε μαζί με το Δήμο Πρέβεζας και την Ομοσπονδία Αλιέων και άλλες οργανώσεις μεγάλο συλλαλητήριο στις 23.03.08 στο λιμάνι της Πρέβεζας.
Αναδείξαμε τα προβλήματα του Αμβρακικού σε συνέντευξη τύπου που οργάνωσε το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στις 28.03.08. στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
Συνδράμαμε το 3ο Λύκειο Άρτας με υλικό για την ημερίδα της 9ης.05.08 με θέμα Άνθρωπος-Περιβάλλον-Αμβρακικός.
Καταγγείλαμε τη ρύπανση της τάφρου Ο που έγινε στις 24.04.08 και καταθέσαμε στον εισαγγελέα Άρτας. Σε μετρήσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος ψαριών προήλθε από τις μεγάλες ποσότητες αμμωνίου 5ml/l.
Διοργανώσαμε μαζί με την Ομοσπονδία Αλιέων Ηπείρου Ημερίδα στις 17.05.08 στη Κόπραινα όπου ο καθηγητής κος Αλμπάνης Τριαντάφυλλος παρουσίασε μετρήσεις που έγιναν κατά καιρούς και πρόσφατα στον Αμβρακικό και προτείναμε λύσεις.
Συμμετείχαμε σε ημερίδα που διοργάνωσε ο νεοσύστατος σύλλογος προστασίας ποταμού Λούρου στις 30.05.08 και αναδείξαμε το πρόβλημα της επιβάρυνσης του ποταμού με οργανικό φορτίο που προέρχεται από τις χερσαίες εντατικές υδατοκαλλιέργειες.
Στα πλαίσια των δράσεων καθαρίσαμε την παραλία Αγρίλου-Μενιδίου στις 08.06.08 για να περάσουμε το μήνυμα του εθελοντισμού στη προστασία του περιβάλλοντος.
Καταγγείλαμε στις αρχές τις παρανομίες του Δ. Αμβρακικού στη χωματερή Ανέζας, η οποία κάπνιζε συνεχώς και είναι εστία μόλυνσης στη περιοχή.
Τιμήσαμε τους κολυμβητές του 4ου διάπλου του Αμβρακικού Βόνιτσα-Κορωνησία και τους δώσαμε από ένα μπλουζάκι του συλλόγου μας, για το μήνυμα της προστασίας που προσπαθούν να περάσουν μέσα από αυτή τη συμμετοχή τους.
Οργανώσαμε την πρώτη συνάντηση με τις άλλες οικολογικές οργανώσεις της λεκάνης απορροής Αμβρακικού στις 21.07.08 στη Πρέβεζα όπου αποφασίσαμε την δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου για την καλύτερη αλληλοενημέρωση και συντονισμό δράσεων και προτάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.
Συμμετείχαμε στις διαβουλεύσεις για την μελέτη διαχειριστικών σχεδίων στην Α και Β ζώνη του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού και τονίσαμε ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ανάπτυξη χερσαίων υδατοκαλλιεργειών σε 50.000 στρέμματα στα αλίπεδα του νομού Άρτας τη στιγμή που ο Αμβρακικός είναι νεκρά θάλασσα.
Αναρτήσαμε στο site του συλλόγου φωτογραφίες από τις παρανομίες στη λιμνοθάλασσα του Αγίου Γεωργίου, για να αναδείξουμε το πρόβλημα .
Το πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος εισηγείται στο Νομάρχη Άρτας επιβολή προστίμων στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό, στο Πτηνοσφαγείο Ανέζας και στο Δ. Αμβρακικού για τη χωματερή Ανέζας.
Στις 07.09.08 έγινε η παρουσίαση της μελέτης και μετρήσεων του πανεπιστημίου Πατρών στο Κτίριο Σαλαώρας όπου διαπιστώθηκε ότι οι ανοξικές μάζες αρχίζουν από τα 22 μέτρα βάθος, στα 35 μέτρα δεν υπάρχει φως και στο βυθό έχει δημιουργηθεί ένας φλοιός περίπου 5-10 cm πάχος που έχει παγιδεύσει υδρόθειο.
Οι μετρήσεις αυτές μετά την επίσημη παραλαβή από το υπουργείο θα δοθούν στη δημοσιότητα και θα ασκηθούν πιέσεις για να παρθούν άμεσα μέτρα.
Στις 08.10.09 έγινε η δεύτερη συνάντηση του συντονιστικού των οικολογικών οργανώσεων της λεκάνης απορροής του Αμβρακικού Κόλπου στη Γέφυρα Καλογήρου, όπου εστάλησαν επιστολές στα αρμόδια υπουργεία για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής.
Στις 13.10.08 έγινε επιστολή καταγγελία στο Δ. Αμβρακικού για την παραμέληση νεοκλασσικών μνημείων της περιοχής και τα παράνομα μπαζώματα στο γιαλό της λιμνοθάλασσα Αγίου Γεωργίου.
Στις 29.11.08 υποβάλαμε πρόταση για τον καθαρισμό των ακτών του Αμβρακικού και των εκβολικών στομίων ποταμών και τάφρων μέσω προγράμματος του άξονα 4 του Ε.Π.ΑΛ.. Όταν εγκριθεί το πρόγραμμα για τη περιοχή μας, θα συντάξουμε μια πλήρες οικονομοτεχνική μελέτη.
Περισσότερα στοιχεία για όλες τις παραπάνω δράσεις θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας.
Ο πρόεδρος - Παύλος Χαραλάμπους
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου