Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Αμβρακικός "καιγεται" και η Πολιτεία 'λούζεται"







Στις 16.06.09 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιέων Ηπείρου σε συνεργασία με υπάλληλο της Δ/νσης Αλιείας Αιτωλοακαρνανίας έκαναν μετρήσεις σε 10 σημεία του Αμβρακικού κόλπου, με αφορμή το πρωτοφανές φαινόμενο για τους ψαράδες να μην υπάρχει γαρίδα σε βαθιά νερά.
Στο δι ταύτα οι υποξικές μάζες ξεκινούν από τα 9 μέτρα και στα 20 μέτρα βάθος οι τιμές κυμαίνονται από 0,2 ως 1,2. Οι μετρήσεις αυτές δείχνουν ότι το «Θηριό», (οι ανοξικές μάζες), είναι πάντα παρόν και παραμονεύει καταλαμβάνοντας περίπου το 80% του Αμβρακικού Κόλπου, επιβεβαιώνοντας κατ αυτόν τον τρόπο την μελέτη της Ομοσπονδίας Αλιέων Ηπείρου που έγινε τον Ιούλιο του 2008 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ενας χρόνος λοιπόν χαμένος, χωρίς να παρθεί κανένα μέτρο από την Πολιτεία, με τους ιχθυοκαλλιεργητές να ζητούν μετεγκατάσταση εκτός Αμβρακικού λόγω φόβου επανάληψης μαζικού θανάτου ψαριών, τους ψαράδες να βρίσκονται σε οικονομικό μαρασμό, με κίνδυνο να υπεραλιευτούν όλοι οι ιχθυοπληθυσμοί που λόγω ανοξικών μαζών κυκλοφορούν στα ρηχά, με τον εφιάλτη της ανεργίας να πλανάται πάνω από τα κεφάλια τους.
Ο Αμβρακικός εκπέμπει S.O.S αλλά δυστυχώς όλοι «τον έχουν γραμμένο στα παλαιά τους τα παπούτσια».
Μένει λοιπόν στους ίδιους τους ψαράδες, τους Ενεργούς Πολίτες και κατοίκους της περιοχής να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: