Συνωστισμός αλιευτικών σκαφών το Σάββατο 4 Ιουλίου για να διαμαρτυρηθούν για την αδιαφορία της Πολιτείας στη λήψη μέτρων για την απορρύπανση και ανανέωση των νερών του Αμβρακικού Κόλπου και την απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών. Απούσες και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Αρτας και Αιτωλοακαρνανίας, προφανώς γιατί δεν είχαν τι να πούνε. Παρευρίσκοταν μόνο ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Πρέβεζας, εκρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, η Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας, εκπρόσωπος της Εταιρείας Προστασίας Αγρίων Ζώων, εκπρόσωπος της Ο.Α.Σ.Αρτας, οι Ενεργοί Πολίτες Περιοχής Αμβρακικού, ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας και μήνυμα συμπαράστασης έστειλε ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης. Στη κεντρική ομιλία ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου Παύλος Χαραλάμπους ανέφερε γιατί ο Αμβρακικός έχει έλλειψη οξυγόνου και ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία μεταξύ των οποίων είναι και η απομάκρυνση ολων των ιχθυοκαλλιεργειών από τον Αμβρακικό Κόλπο. Ακολουθεί στο τέλος όλη η εισήγησή του. Ο Νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου μίλησε για έλλειψη πόρων, αρμοδιοτήτων και στελέχωσης της νομαρχίας για να μπορεί να ελέγχει τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και κυβερνητική υποκρισία οσον αφορά τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού και την άσκηση από τον Περιφερειάρχη των αρμοδιοτήτων του. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας ανέφερε ότι η ιδιωτικοποίηση του φυσικού πλούτου δημιουργεί όλα τα προβλήματα και τάχθηκε υπερ της απομάκρυνσης των ιχθυοκαλλιεργειών από τον Αμβρακικό. Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας Δημήτρης Κοτσόργιος επεσήμανε ότι από την σημερινή διαμαρτυρία λείπουν αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο, οι ιχθυοκαλλιεργητές και τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον τους να απομακρυνθούν απο τον Αμβρακικό. Ανέφερε επίσης ότι η υποξική ζώνη επεκτείνεται ραγδαίως στα αβαβή νερά του κόλπου και ότι θα έχουμε φαινόμενα όπως στη βαλτική και στο κόλπο του Μεξικού και πρέπει η Πολιτεία να πάρει άμεσα μέτρα. Ο επρόσωπος της Ο.Α.Σ.Α. Σήφης Γείτονας ανέφερε ότι η Ομοσπονδία ζήτησε απο τον Νομάρχη Αρτας και Περιφερειάρχη Ηπείρου να αρχίσει αμέσως η απονιτροποίηση, αλλά δεν εισακούστηκε.
Μετά τις ομιλίες όλοι οι ψαράδες επιβιβάστηκαν στα σκάφη τους και έκαναν συμβολικό αποκλεισμό του διαύλου Ακτίου - Πρέβεζας.
Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου
471 00 Ανέζα – Δήμος Αμβρακικού Τηλ./Φαξ 2681042271
ΠΑΝΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ – ΠΡΕΒΕΖΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 04.07.09
Συνάδελφοι Ψαράδες, κύριοι Νομάρχες, κυρίες και κύριοι. Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας συγκέντρωση-διαμαρτυρία και σας ευχαριστούμε για τη συμπαράστασή σας.
Πριν 15 μήνες σε αυτή εδώ την παραλία λίγο πιο πέρα είχαμε συγκεντρωθεί ξανά στις 23.03.08 με το σύνθημα ο Αμβρακικός εκπέμπει σήμα κινδύνου και ζητούσαμε από την Πολιτεία να πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία του. Βουλευτές απ όλα τα κόμματα πήραν το λόγο και μας είπαν ότι θα κάνουν ενέργειες. Κυβερνητικός βουλευτής πανηγύριζε ότι υπογράφτηκε η ΚΥΑ και ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού θα πάρει σάρκα και οστά και τέρμα τα προβλήματα και τα πετρέλαια στον Αμβρακικό, και εως ότου φύγουν τα πετρέλαια θα μπαίνουν δεξαμενόπλοια με διπλά τοιχώματα. Εμείς οι Ψαράδες καλόπιστοι όπως πάντα πιστέψαμε στα λόγια των βουλευτών. Σήμερα όλα αυτά τα ΘΑ αποδείχθηκαν λόγια του αέρα, λόγια για το θεαθήναι και άφησαν τον Αμβρακικό αβοήθητο στη τύχη του.
Ο Φορέας Διαχείρισης που θα έπαιρνε μέτρα για τη προστασία έμεινε χωρίς πρόεδρο και με ελλιπές Δ/Σ εδώ και ένα χρόνο, χωρίς πόρους και επιστημονικό προσωπικό και τώρα τον κλείνουν για να γίνει ένας Φορέας ανα Περιφέρεια.
Η Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου έχοντας υπ όψη τα προβλήματα του Αμβρακικού με αίσθημα ευθύνης, στεκόμενη στο ύψος των περιστάσεων, παρουσίασε στις 17.05.08 σε ημερίδα που διοργάνωσε στη Κόπραινα, τα αποτελέσματα μετρήσεων που έκανε στον Αμβρακικό, ο καθηγητής του χημικού τμήματος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κος Αλμπάνης όπου ανέφερε ότι οι κυριότερες πηγές ρύπανσης είναι α) τα βιομηχανικά και γεωργικά απόβλητα β)τα αστικά απόβλητα των παράκτιων και παραποτάμιων αστικών περιοχών γ) τα χοιροτροφικά απόβλητα ιδιαίτερα στις εκβολές του ποταμού Λούρου και δ) τα απόβλητα των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Ειδικά για τα απόβλητα των ιχθυοκαλλιεργειών το ποσοστό οργανικής ίλης στο ίζημα κάτω από τις μονάδες το 1993 ήταν 5% και το 2007 ανέβηκε στο 25% δηλαδή 400% παραπάνω.
Στις 07.09.08 παρουσιάσθηκαν στο Κέντρο Πληροφόρησης Σαλαώρας τα αποτελέσματα και μετρήσεις μελέτης που έκανε για λογαριασμό της Ομοσπονδίας το πανεπιστήμιο Πατρών, ο καθηγητής βιολογικού τμήματος κος Κουτσικόπουλος, όπου διαπιστώθηκε ότι οι ανοξικές μάζες άρχιζαν από τα 22 μέτρα βάθος και εκτεινόταν σ όλο τον Αμβρακικό. Μερικοί «γραφικοί καλοθελητές» αμφισβητούσαν το κύρος της. Στις 16.06.09 με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας μας εξ αιτίας της περίεργης συμπεριφοράς της γαρίδας να μην υπάρχει σε βαθιά νερά, σε συνεργασία με την Δ/νση Αλιείας Αιτωλοακαρνανίας κάναμε μετρήσεις σε 10 σημεία του Αμβρακικού και διαπιστώσαμε ότι η έλλειψη οξυγόνου αρχίζει από τα 10 μέτρα και το φαινόμενο αυτό είναι το ίδιο σε όλον τον Αμβρακικό Κόλπο, επιβεβαιώνοντας κατ αυτόν τον τρόπο τη μελέτη του πανεπιστημίου Πατρών που έγινε πριν ένα χρόνο ότι το φαινόμενο είναι μόνιμο και όχι στιγμιαίο. Οι τελευταίες αυτές μετρήσεις μας ανησύχησαν ιδιαίτερα και αυτές μαζί με την κάθετη μείωση των αλιευμάτων, μας έκαναν να συγκεντρωθούμε εδώ σήμερα.
Αντί να παρθούν άμεσα μέτρα για την απορρύπανση και ανανέωση των νερών του Κόλπου και απομακρύνουν τις ιχθυοκαλλιέργειες , εγκαθιστούν νέες μονάδες μυδοκαλλιεργειών. Αντί να σταματήσουν δραστηριότητες και εντάξουν και το στόμιο στις προστατευόμενες περιοχές του Εθνικού Πάρκου, ιδιωτικοποιούν το λιμάνι της Πρέβεζας το κάνουν μαρίνα και βγάζουν τους ψαράδες απ έξω. Αντί να γκρεμίσουν τις παράνομες εγκαταστάσεις της μαρίνας στο Άκτιο, που έχουν αλλάξει και τα ρέματα στη περιοχή, θέλουν νέο εμπορικό λιμάνι στο Στόμιο. Αντί να απομακρύνουν τις δεξαμενές καυσίμων, τοποθετούν νέα δεξαμενή στις παράνομες εγκαταστάσεις στο Άκτιο. Αντί να μπαίνουν στον Αμβρακικό διπύθμενα δεξαμενόπλοια, μπαίνουν σαπιοκάραβα. Αντί οι νομάρχες και Περιφερειάρχες εφαρμόσουν την νομοθεσία και ελέγχουν την αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων, δίνουν αφειδόν νέες άδειες λειτουργίας χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων. Επιτέλους μέχρι που θα φθάσει η αναισθησία και αδιαφορία των διοικούντων; Πρέπει πρώτα να πεθάνουμε για να αρχίσουν να παίρνονται κάποια μέτρα; Μα ήδη εμείς οι Ψαράδες είμαστε σχεδόν «πτώματα» από το νυχτομεροκάματο και τον οικονομικό μαρασμό της θάλασσας. Αν ο Αμβρακικός καταλήξει να γίνει χαβούζα τα θύματα δεν θα είναι μόνο οι ψαράδες αλλά όλοι οι κάτοικοι της περιοχής και όλες οι δραστηριότητες που έχουν ως κέντρο αναφοράς τον Αμβρακικό. Κανείς δεν θα αγοράζει τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής μας. Ο Αμβρακικός είναι σήμα ποιότητος καταταθέν και έχει διεθνή αναγνώριση.
Έφθασε η ώρα οι Πολιτικοί μας να σταματήσουν τα ωραία λόγια και να πάρουν άμεσα ριζικά μέτρα τώρα. Και αν δεν ξέρουν πώς να ενεργήσουν εμείς έχουμε προτάσεις:
- να παρθεί πολιτική απόφαση να αφεθούν όλα τα φράγματα ανοιχτά για μια τουλάχιστον 5νταετία.
- να διοχετεύσουν με αεροαγωγούς οξυγόνο στο βυθό του Αμβρακικού και αναμοχλεύσουν τον πυθμένα
- να γίνουν βιολογικοί καθαρισμοί σε όλες τις παράκτιες και παραποτάμιες πόλεις και δήμους
- να αρχίσει επιτέλους η περιβόητη απονιτροποίηση
- να γίνονται συχνοί αποτελεσματικοί έλεγχοι λειτουργίας των περιβαλλοντικών όρων όλων των μονάδων και να τολμούν οι Νομάρχες και Περιφερειάρχες να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις
- να μετεγκατασταθούν όλες οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας εκτός Αμβρακικού
- να σταματήσει κάθε δραστηριότητα που ρυπαίνει άμεσα το υδάτινο περιβάλλον στην ευρύτερη λεκάνη απορροής του Κόλπου.
Η μελέτη χωροθέτησης ιχθυοκαλλιεργειών και οστρακοκαλλιεργειών που έγινε το 2007 για το νομό Πρέβεζας είναι κενού περιεχομένου, καθώς ο μελετητής αντί να ερευνήσει και μετρήσει τις πραγματικές παραμέτρους του Αμβρακικού, επικαλείται μετρήσεις και στοιχεία του ΕΚΘΕ που έγιναν 20 χρόνια πρίν και έγινε κατ εντολή του εργοδότη για να έχει το άλλοθι να εγκαταστήσει και άλλες μονάδες στον Αμβρακικό. Η αλήθεια όμως είναι πικρή και σκληρή. Πέντε μήνες μετα την παρουσίαση της μελέτης, ψόφησαν εξ αιτίας έλλειψης οξυγόνου 900 τόνοι ψάρια μέσα στον Αμβρακικό, εκτός τις φορές που κρύβονται θάνατοι ψαριών για ευνόητους λόγους.
Μη νομίζετε κύριοι Νομάρχες και Περιφερειάρχες ότι δίνοντας «ασυλία» στους ρυπαίνοντες, προστατεύετε την ανάπτυξη της περιοχής. Δίνοντας ασυλία στους ρυπαίνοντες προστατεύετε την διαφθορά και διαπλοκή και υποβαθμίζετε την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής και των ψηφοφόρων σας. Αν πραγματικά θέλετε την ανάπτυξη και αειφορία της περιοχής πρέπει να προστατέψετε τον Αμβρακικό με έργα και όχι με λόγια. Ανάπτυξη της περιοχής είναι η προστασία του Αμβρακικού και αειφορία του φυσικού του πλούτου.
Μερικοί ιχθυοκαλλιεργητές με το φόβο επανάληψης του μαζικού θανάτου στις μονάδες τους επιθυμούν την μετεγκατάστασή τους εκτός Αμβρακικού, αλλά η Πολιτεία δεν τους υποδεικνύει που να πάνε. Εμείς απορούμε πως οι ιχθυοκαλλιεργητές της Πρέβεζας κοιμούνται ήσυχοι με οξυγόνο 0,2 κάτω από τα κλουβιά τους. Μήπως δεν ενδιαφέρονται για τα εκτρεφόμενα ψάρια, αλλά μόνο για τα ελεύθερα που παγιδεύουν παράνομα γύρω και κάτω από τα κλουβιά τους; Η Πολιτεία να σταματήσει αυτή την παρανομία εδώ και τώρα, πριν μας αναγκάσετε να προβούμε σε ακραίες ενέργειες και πάρουμε το νόμο στα χέρια μας.
Οι βουλευτές απ όλα τα κόμματα και από τους τρεις νομούς, μπορούσαν να αφήσουν για μια στιγμή τις κομματικές και εσωκομματικές κόντρες και να δημιουργήσουν μια ισχυρή ομάδα πίεσης για άμεση λήψη μέτρων, για τον Αμβρακικό μας ρε γαμώτο. Δυστυχώς αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Ποτέ όμως δεν είναι αργά. Κάντε κάτι τώρα, γιατί το ανάθεμα της απραξία σας θα γίνει ο εφιάλτη σας.
Οι Νομάρχες να κάνετε χρήση της υπάρχουσας νομοθεσίας, βάλτε τέρμα στις ανοχές και να μη λειτουργείτε «ψηφοθηρικά». Οι Δήμαρχοι πέριξ του Αμβρακικού είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τη δική τους “green team”, το δικό τους μοχλό πίεσης για λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου. Αποδείχθηκαν και αυτοί κατώτεροι των περιστάσεων.
Συνάδελφοι Ψαράδες, οργανωθείτε στους συλλόγους σας στις Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδία και διαθέστε λίγο χρόνο για να διεκδικήσετε τα αυτονόητα. Τα προβλήματα δεν λύνονται στο καλάρισμα με το ποιος θα πιάσει τον καλύτερο τόπο. Τα προβλήματα λύνονται με αγωνιστικές μαζικές κινητοποιήσεις, με οργάνωση, υπομονή και επιμονή, για να είναι όλοι οι ψαρότοποι παραγωγικοί.
Ο Αμβρακικός αυτή τη στιγμή μοιάζει με ένα ασθενή ο οποίος έχει δύσπνοια και χρειάζεται παροχή οξυγόνου για να αναπνεύσει. Ας αγωνιστούμε όλοι μαζί και πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση να παρθούν άμεσα μέτρα τώρα, να αγωνιστούμε για να δώσουμε μια ανάσα ζωής στον Αμβρακικό μας για να εξακολουθήσει να είναι η πηγή πλούτου και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας.
Ο Πρόεδρος – Παύλος Χαραλάμπους
471 00 Ανέζα – Δήμος Αμβρακικού Τηλ./Φαξ 2681042271
ΠΑΝΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ – ΠΡΕΒΕΖΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 04.07.09
Συνάδελφοι Ψαράδες, κύριοι Νομάρχες, κυρίες και κύριοι. Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας συγκέντρωση-διαμαρτυρία και σας ευχαριστούμε για τη συμπαράστασή σας.
Πριν 15 μήνες σε αυτή εδώ την παραλία λίγο πιο πέρα είχαμε συγκεντρωθεί ξανά στις 23.03.08 με το σύνθημα ο Αμβρακικός εκπέμπει σήμα κινδύνου και ζητούσαμε από την Πολιτεία να πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία του. Βουλευτές απ όλα τα κόμματα πήραν το λόγο και μας είπαν ότι θα κάνουν ενέργειες. Κυβερνητικός βουλευτής πανηγύριζε ότι υπογράφτηκε η ΚΥΑ και ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού θα πάρει σάρκα και οστά και τέρμα τα προβλήματα και τα πετρέλαια στον Αμβρακικό, και εως ότου φύγουν τα πετρέλαια θα μπαίνουν δεξαμενόπλοια με διπλά τοιχώματα. Εμείς οι Ψαράδες καλόπιστοι όπως πάντα πιστέψαμε στα λόγια των βουλευτών. Σήμερα όλα αυτά τα ΘΑ αποδείχθηκαν λόγια του αέρα, λόγια για το θεαθήναι και άφησαν τον Αμβρακικό αβοήθητο στη τύχη του.
Ο Φορέας Διαχείρισης που θα έπαιρνε μέτρα για τη προστασία έμεινε χωρίς πρόεδρο και με ελλιπές Δ/Σ εδώ και ένα χρόνο, χωρίς πόρους και επιστημονικό προσωπικό και τώρα τον κλείνουν για να γίνει ένας Φορέας ανα Περιφέρεια.
Η Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου έχοντας υπ όψη τα προβλήματα του Αμβρακικού με αίσθημα ευθύνης, στεκόμενη στο ύψος των περιστάσεων, παρουσίασε στις 17.05.08 σε ημερίδα που διοργάνωσε στη Κόπραινα, τα αποτελέσματα μετρήσεων που έκανε στον Αμβρακικό, ο καθηγητής του χημικού τμήματος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κος Αλμπάνης όπου ανέφερε ότι οι κυριότερες πηγές ρύπανσης είναι α) τα βιομηχανικά και γεωργικά απόβλητα β)τα αστικά απόβλητα των παράκτιων και παραποτάμιων αστικών περιοχών γ) τα χοιροτροφικά απόβλητα ιδιαίτερα στις εκβολές του ποταμού Λούρου και δ) τα απόβλητα των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Ειδικά για τα απόβλητα των ιχθυοκαλλιεργειών το ποσοστό οργανικής ίλης στο ίζημα κάτω από τις μονάδες το 1993 ήταν 5% και το 2007 ανέβηκε στο 25% δηλαδή 400% παραπάνω.
Στις 07.09.08 παρουσιάσθηκαν στο Κέντρο Πληροφόρησης Σαλαώρας τα αποτελέσματα και μετρήσεις μελέτης που έκανε για λογαριασμό της Ομοσπονδίας το πανεπιστήμιο Πατρών, ο καθηγητής βιολογικού τμήματος κος Κουτσικόπουλος, όπου διαπιστώθηκε ότι οι ανοξικές μάζες άρχιζαν από τα 22 μέτρα βάθος και εκτεινόταν σ όλο τον Αμβρακικό. Μερικοί «γραφικοί καλοθελητές» αμφισβητούσαν το κύρος της. Στις 16.06.09 με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας μας εξ αιτίας της περίεργης συμπεριφοράς της γαρίδας να μην υπάρχει σε βαθιά νερά, σε συνεργασία με την Δ/νση Αλιείας Αιτωλοακαρνανίας κάναμε μετρήσεις σε 10 σημεία του Αμβρακικού και διαπιστώσαμε ότι η έλλειψη οξυγόνου αρχίζει από τα 10 μέτρα και το φαινόμενο αυτό είναι το ίδιο σε όλον τον Αμβρακικό Κόλπο, επιβεβαιώνοντας κατ αυτόν τον τρόπο τη μελέτη του πανεπιστημίου Πατρών που έγινε πριν ένα χρόνο ότι το φαινόμενο είναι μόνιμο και όχι στιγμιαίο. Οι τελευταίες αυτές μετρήσεις μας ανησύχησαν ιδιαίτερα και αυτές μαζί με την κάθετη μείωση των αλιευμάτων, μας έκαναν να συγκεντρωθούμε εδώ σήμερα.
Αντί να παρθούν άμεσα μέτρα για την απορρύπανση και ανανέωση των νερών του Κόλπου και απομακρύνουν τις ιχθυοκαλλιέργειες , εγκαθιστούν νέες μονάδες μυδοκαλλιεργειών. Αντί να σταματήσουν δραστηριότητες και εντάξουν και το στόμιο στις προστατευόμενες περιοχές του Εθνικού Πάρκου, ιδιωτικοποιούν το λιμάνι της Πρέβεζας το κάνουν μαρίνα και βγάζουν τους ψαράδες απ έξω. Αντί να γκρεμίσουν τις παράνομες εγκαταστάσεις της μαρίνας στο Άκτιο, που έχουν αλλάξει και τα ρέματα στη περιοχή, θέλουν νέο εμπορικό λιμάνι στο Στόμιο. Αντί να απομακρύνουν τις δεξαμενές καυσίμων, τοποθετούν νέα δεξαμενή στις παράνομες εγκαταστάσεις στο Άκτιο. Αντί να μπαίνουν στον Αμβρακικό διπύθμενα δεξαμενόπλοια, μπαίνουν σαπιοκάραβα. Αντί οι νομάρχες και Περιφερειάρχες εφαρμόσουν την νομοθεσία και ελέγχουν την αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων, δίνουν αφειδόν νέες άδειες λειτουργίας χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων. Επιτέλους μέχρι που θα φθάσει η αναισθησία και αδιαφορία των διοικούντων; Πρέπει πρώτα να πεθάνουμε για να αρχίσουν να παίρνονται κάποια μέτρα; Μα ήδη εμείς οι Ψαράδες είμαστε σχεδόν «πτώματα» από το νυχτομεροκάματο και τον οικονομικό μαρασμό της θάλασσας. Αν ο Αμβρακικός καταλήξει να γίνει χαβούζα τα θύματα δεν θα είναι μόνο οι ψαράδες αλλά όλοι οι κάτοικοι της περιοχής και όλες οι δραστηριότητες που έχουν ως κέντρο αναφοράς τον Αμβρακικό. Κανείς δεν θα αγοράζει τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής μας. Ο Αμβρακικός είναι σήμα ποιότητος καταταθέν και έχει διεθνή αναγνώριση.
Έφθασε η ώρα οι Πολιτικοί μας να σταματήσουν τα ωραία λόγια και να πάρουν άμεσα ριζικά μέτρα τώρα. Και αν δεν ξέρουν πώς να ενεργήσουν εμείς έχουμε προτάσεις:
- να παρθεί πολιτική απόφαση να αφεθούν όλα τα φράγματα ανοιχτά για μια τουλάχιστον 5νταετία.
- να διοχετεύσουν με αεροαγωγούς οξυγόνο στο βυθό του Αμβρακικού και αναμοχλεύσουν τον πυθμένα
- να γίνουν βιολογικοί καθαρισμοί σε όλες τις παράκτιες και παραποτάμιες πόλεις και δήμους
- να αρχίσει επιτέλους η περιβόητη απονιτροποίηση
- να γίνονται συχνοί αποτελεσματικοί έλεγχοι λειτουργίας των περιβαλλοντικών όρων όλων των μονάδων και να τολμούν οι Νομάρχες και Περιφερειάρχες να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις
- να μετεγκατασταθούν όλες οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας εκτός Αμβρακικού
- να σταματήσει κάθε δραστηριότητα που ρυπαίνει άμεσα το υδάτινο περιβάλλον στην ευρύτερη λεκάνη απορροής του Κόλπου.
Η μελέτη χωροθέτησης ιχθυοκαλλιεργειών και οστρακοκαλλιεργειών που έγινε το 2007 για το νομό Πρέβεζας είναι κενού περιεχομένου, καθώς ο μελετητής αντί να ερευνήσει και μετρήσει τις πραγματικές παραμέτρους του Αμβρακικού, επικαλείται μετρήσεις και στοιχεία του ΕΚΘΕ που έγιναν 20 χρόνια πρίν και έγινε κατ εντολή του εργοδότη για να έχει το άλλοθι να εγκαταστήσει και άλλες μονάδες στον Αμβρακικό. Η αλήθεια όμως είναι πικρή και σκληρή. Πέντε μήνες μετα την παρουσίαση της μελέτης, ψόφησαν εξ αιτίας έλλειψης οξυγόνου 900 τόνοι ψάρια μέσα στον Αμβρακικό, εκτός τις φορές που κρύβονται θάνατοι ψαριών για ευνόητους λόγους.
Μη νομίζετε κύριοι Νομάρχες και Περιφερειάρχες ότι δίνοντας «ασυλία» στους ρυπαίνοντες, προστατεύετε την ανάπτυξη της περιοχής. Δίνοντας ασυλία στους ρυπαίνοντες προστατεύετε την διαφθορά και διαπλοκή και υποβαθμίζετε την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής και των ψηφοφόρων σας. Αν πραγματικά θέλετε την ανάπτυξη και αειφορία της περιοχής πρέπει να προστατέψετε τον Αμβρακικό με έργα και όχι με λόγια. Ανάπτυξη της περιοχής είναι η προστασία του Αμβρακικού και αειφορία του φυσικού του πλούτου.
Μερικοί ιχθυοκαλλιεργητές με το φόβο επανάληψης του μαζικού θανάτου στις μονάδες τους επιθυμούν την μετεγκατάστασή τους εκτός Αμβρακικού, αλλά η Πολιτεία δεν τους υποδεικνύει που να πάνε. Εμείς απορούμε πως οι ιχθυοκαλλιεργητές της Πρέβεζας κοιμούνται ήσυχοι με οξυγόνο 0,2 κάτω από τα κλουβιά τους. Μήπως δεν ενδιαφέρονται για τα εκτρεφόμενα ψάρια, αλλά μόνο για τα ελεύθερα που παγιδεύουν παράνομα γύρω και κάτω από τα κλουβιά τους; Η Πολιτεία να σταματήσει αυτή την παρανομία εδώ και τώρα, πριν μας αναγκάσετε να προβούμε σε ακραίες ενέργειες και πάρουμε το νόμο στα χέρια μας.
Οι βουλευτές απ όλα τα κόμματα και από τους τρεις νομούς, μπορούσαν να αφήσουν για μια στιγμή τις κομματικές και εσωκομματικές κόντρες και να δημιουργήσουν μια ισχυρή ομάδα πίεσης για άμεση λήψη μέτρων, για τον Αμβρακικό μας ρε γαμώτο. Δυστυχώς αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Ποτέ όμως δεν είναι αργά. Κάντε κάτι τώρα, γιατί το ανάθεμα της απραξία σας θα γίνει ο εφιάλτη σας.
Οι Νομάρχες να κάνετε χρήση της υπάρχουσας νομοθεσίας, βάλτε τέρμα στις ανοχές και να μη λειτουργείτε «ψηφοθηρικά». Οι Δήμαρχοι πέριξ του Αμβρακικού είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τη δική τους “green team”, το δικό τους μοχλό πίεσης για λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου. Αποδείχθηκαν και αυτοί κατώτεροι των περιστάσεων.
Συνάδελφοι Ψαράδες, οργανωθείτε στους συλλόγους σας στις Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδία και διαθέστε λίγο χρόνο για να διεκδικήσετε τα αυτονόητα. Τα προβλήματα δεν λύνονται στο καλάρισμα με το ποιος θα πιάσει τον καλύτερο τόπο. Τα προβλήματα λύνονται με αγωνιστικές μαζικές κινητοποιήσεις, με οργάνωση, υπομονή και επιμονή, για να είναι όλοι οι ψαρότοποι παραγωγικοί.
Ο Αμβρακικός αυτή τη στιγμή μοιάζει με ένα ασθενή ο οποίος έχει δύσπνοια και χρειάζεται παροχή οξυγόνου για να αναπνεύσει. Ας αγωνιστούμε όλοι μαζί και πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση να παρθούν άμεσα μέτρα τώρα, να αγωνιστούμε για να δώσουμε μια ανάσα ζωής στον Αμβρακικό μας για να εξακολουθήσει να είναι η πηγή πλούτου και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας.
Ο Πρόεδρος – Παύλος Χαραλάμπους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου