Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας Αλιέων Ηπείρου για το λιμενικό καταφύγιοτου Παντοκράτορα

Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου
471 00 Ανέζα – Δήμος Αμβρακικού
Τηλ.Φαξ 2681042271

Αρ. Πρ. 31/30.07.09

Προς Νομαρχιακή Αυτ/ση Πρέβεζας – Γραφείο κου Νομάρχη

Κοιν.: - Γραφείο Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου
- Δ/νση Περιβάλλοντος Περ.Ηπείρου –Τμήμα Περ/κού&Χωρ/κού Σχεδιασμού
- Σύλλογο Ελευθέρων Αλιέων Πρέβεζας
- Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας
- Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πολιτών Πρέβεζας
- Επιτροπή Περιβάλλοντος Ε.Ε.
- Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Δυτ. Ελλάδας
- Μ.Μ.Ε.

Θέμα : Προτάσεις της Ομοσπονδίας μας, για το Λιμενικό-αλιευτικό καταφύγιο
στον Παντοκράτορα Πρέβεζας.

Σε απάντηση της υπ. αρ. 149/21.07.09 επιστολή σας και λόγω της σοβαρής περιβαλλοντικής κατάστασης του θαλάσσιου χώρου του Αμβρακικού Κόλπου, η Ομοσπονδία μας συγκάλεσε εκτάκτως Δ/Σ στις 29/07/09 για να συζητήσει το παραπάνω θέμα και μετά την ενημέρωση που είχαμε από τον Επιστημονικό μας Σύμβουλο, καταλήξαμε στα παρακάτω :

Ο Αμβρακικός Κόλπος, ήτοι το θαλάσσιο περιβάλλον του, βρίσκεται σε οριακό σημείο, με τις ανοξικές μάζες να ξεκινούν από τα 10 μέτρα βάθος εξ αιτίας της προβληματικής ανακύκλωσης και των πολλών οργανικών φορτίων που δέχεται καθημερινά, έχει δε ως αποτέλεσμα την δραματική μείωση των ιχθυοπληθυσμών και μια επιπλέον δραστηριότητα κοντά στο στόμιο, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την υπάρχουσα κατάσταση. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του παραπάνω έργου, την οποία με σχολαστικότητα μελετήσαμε, δεν αναφέρει τις επιπτώσεις στην ιχθυοπανίδα της περιοχής και είναι αντιγραφή μελετών που γίνονται για όλες τις θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, καθώς προγενέστερες μελέτες αποδεικνύουν ότι εκτός από το γαύρο και τη σαρδέλα, όλα τα άλλα ψάρια γεννούν εκτός Αμβρακικού στο Ιόνιο Πέλαγος και οι βραχώδεις θαλάσσιες περιοχές του Παντοκράτορα προσφέρονται για τις φωλιές των ψαριών αυτών.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε την κατασκευή ενός μικρού αποκλειστικά αλιευτικού (και όχι λιμενικού) καταφυγίου από φυσικά υλικά με πλωτές προβλήτες χωρίς να γίνει εκβραχισμός στο θαλάσσιο περιβάλλον και καταστραφούν οι φωλιές των ψαριών.
Για να μη χαθούν κονδύλια και εξοικονομηθούν χρήματα μπορούν να ανασυρθούν από τη θάλασσα τα τεράστια μπλόκια που βρίσκονται στην είσοδο του εμπορικού λιμανιού της Πρέβεζας και εμποδίζουν τα θαλάσσια ρεύματα και τα οποία προορίζονταν για την επέκτασή του και χρησιμοποιηθούν ως κυματοθραύστες στο αλιευτικό καταφύγιο του Παντοκράτορα, να ανοιχθούν οι βουλωμένες γέφυρες του κεντρικού λιμανιού και τώρα μαρίνας Πρέβεζας και να δοθούν οικονομικά κίνητρα μετεγκατάστασης εκτός Αμβρακικού στους ιχθυοκαλλιεργητές που βρίσκονται στο στενό από Βαθύ εως τον όρμο Λασκάρας.

Κατ αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται οι ψαράδες και οι κάτοικοι της περιοχής του Παντοκράτορα και γίνεται αποσυμφόρηση δραστηριοτήτων στο στόμιο του Αμβρακικού Κόλπου.
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Παύλος Χαραλάμπους Μενέλαος Τσώλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: