Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Ενα ακόμη πλήγμα για τους ψαράδες του Αμβρακικού



Οι ψαράδες του Αμβρακικού απελπισμένοι από το πολύ φυτοπλαγκτόν

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των νιτρικών έχει γεμίσει ο Αμβρακικός φυτοπλαγκτόν με αποτέλεσμα να προσκολλάται πάνω στα δίχτυα των ψαράδων, να τα βυθίζει και να γεμίζουν λάσπη. Έτσι τα δίχτυα δεν ψαρεύουν και οι ψαράδες δεν ξέρουν τι να κάνουν. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτό το φυσικό φαινόμενο. Συνήθως παρουσιάζεται αρχές Μαϊου, όταν έχουμε αλλαγές των θερμοκρασιών του νερού και το φθινόπωρο. Οι ψαράδες το λένε γλίτσα και θεωρούν ότι μπορεί να είναι απόρροια των πολλών κορελιών (είδος μεδουσών) που είχε φέτος ο Αμβρακικός. Για μια ακόμη φορά οι ψαράδες είναι τα θύματα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του Αμβρακικού με αποτέλεσμα να απομακρύνονται σιγά –σιγά από την θάλασσα και τον Φορέα διαχείρισης και λοιπούς αρμόδιους να σφυρίζουν αδιάφορα.
Προεκλογική περίοδος και κανείς από αυτούς που ζητάμε την ψήφο μας δεν ασχολείται με τον Αμβρακικό αλλά και δεν ζητούνε ενημέρωση για να έχουν κάτι να προτείνουν.
Η αλιεία είναι ο μοναδικός ίσως κλάδος του πρωτογενούς τομέα που δεν είναι ασφαλισμένος για ακραία φυσικά φαινόμενα. Είναι όντως κρίμα το μεγαλύτερο φυσικό εργοστάσιο της περιοχής μας που παλαιότερα απασχολούσε περί τα 3.000 άτομα, να μαραζώνει κατ αυτόν τον τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: