Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

ΛΑΘΟΣ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ






Στραβός είναι ο γιαλός ή ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού στραβά αρμενίζει;

Κατ αρχήν βρίσκεται σε λάθος διεύθυνση, καθώς από το Π.Δ. καθορίζεται ως έδρα το κτίριο περιβαλλοντικής πληροφόρησης Σαλαώρας που βρίσκεται σε ακτή του Δήμου Αμβρακικού. Ένα κτίριο που κατασκευάστηκε με κοινοτικές και εθνικές επιχορηγήσεις και κόστισε πολλά χρήματα , βρίσκεται χρόνια τώρα εγκατελημένο, με τα εξώφυλλα να σαπίζουν από την έλλειψη συντήρησης και τους αρουραίους και τα σπουργίτια να είναι οι μόνιμοι κάτοικοί του και κανείς να μην ενδιαφέρεται.
Ο Φορέας όφειλε να εγκατασταθεί στο κτίριο Σαλαώρας και παράλληλα να διεκδικεί τη νόμιμη παραχώρησή του από την ΔΕΠΟΣ στην οποία το κτίριο αυτό ούτε καν ανήκει και όχι να ξοδεύει χρήματα σε ενοίκια μέσα στη πόλη της Άρτας.
Εφ όσον κανείς δεν ενδιαφέρεται, όφειλε τουλάχιστον ο Δήμαρχος Αμβρακικού να τοποθετήσει δύο από τα επι πλέον άτομα που περιφέρονται στα γραφεία του Δήμου από τα προγράμματα Stages, να ενημερώνουν τους διερχόμενους επισκέπτες και τα σχολεία για τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και να διεκδικεί χρήματα για την συντήρησή του, όπως γίνεται και στην Κόπραινα. Δίπλα από το κτίριο στο λιμάνι της Σαλαώρας έχει εγκατασταθεί χρόνια τώρα ένα ιδιόκτητο κάμπιγκ – τροχόσπιτο και πάνω από το λιμάνι ένα σωρό παράνομες εγκαταστάσεις στο λόφο της Σαλαώρας.
Είκοσι μήνες μετά το μαζικό θάνατο 900 τόνων ψαριών στις ιχθυοκαλλιέργειες της περιοχής Μενιδίου και ο Φορέας εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα. Πριν μερικές μέρες ο Κόλπος γέμισε φυτοπλαγκτόν με τους ψαράδες να βρίσκονται σε απελπισία και ο Φορέας πάλι απών.
Παραβλέπει τα ουσιαστικά προβλήματα του Αμβρακικού που είναι η έλλειψη οξυγόνου από τα πολλά οργανικά φορτία και η ανακύκλωση των νερών και προσπαθεί να περιορίσει την λαθροθηρεία και την λαθροαλιεία, που είναι δουλειά άλλων υπηρεσιών.
Ανέθεσε την σύνταξη μελέτης των διαχειριστικών σχεδίων Α και Β ζώνης σε εταιρεία που 4μήνες πριν τον μαζικό θάνατο διακήρυττε ότι ο Αμβρακικός δεν έχει πρόβλημα οξυγόνου και η φέρουσα ικανότητα του Κόλπου είναι απεριόριστη, χωρίς ούτε καν να αναγνωρίσει το λάθος της και να ζητήσει συγγνώμη. Το κωμοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι ο Φορέας παρέλαβε τα σχέδια αυτά πριν ένα χρόνο χωρίς να παραληφθούν από την επιτροπή παραλαβής επειδή τα θεωρούσε απαράδεκτα. Μέσα στα σχέδια αυτά προβλέπεται η ανάπτυξη χερσαίων υδατοκαλλιεργειών σε 50.000 στρέμματα στα αλίπεδα του νομού Άρτας. Ο μελετητής αυτός παρέβλεψε τελείως τα αποτελέσματα της μελέτης της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου που έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, παρ όλα αυτά - ούτε γάτος ούτε ζημιά – ο Φορέας σφυρίζει αδιάφορα.
Αντί ο Φορέας να προχωρήσει σε ενέργειες που να συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση δραστηριοτήτων στην ευρύτερη λεκάνη απορροής του Κόλπου ουτως ώστε να μειωθούν τα οργανικά φορτία και να ενταχθεί η περιοχή σε εντατικό πρόγραμμα απονιτροποίησης, επιδιώκει μέσω των διαχειριστικών σχεδίων να τα πολλαπλασιάσει.
Μέλος του Δ/Σ του Φορέα έχει αγανακτήσει με την νοοτροπία που κουβαλούν μερικά άλλα μέλη στις συνεδριάσεις. Έγιναν μέλη Δ/Σ για να εργαστούν για την επίτευξη του σκοπού του και όχι για να μεταφέρουν τα κακώς κείμενα των υπηρεσιών τους.
Χρειάζεται λοιπόν αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή προταιριοτήτων για να πάει μπροστά το έργο του Φορέα, διαφορετικά θα αποτύχει.
Παύλος Χαραλάμπους –Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου και Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού

Δεν υπάρχουν σχόλια: