Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Συνάντηση παράκτιων αλιέων με την υπουργό Κατερίνα Μπατζελή





Πρώτη ανταλλαγή απόψεων Συνδικαλιστών Παράκτιας Αλιείας και Υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Κατερίνας Μπατζελή

Την Τρίτη 27.10.09 αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της παράκτιας αλιείας είχε συνάντηση με την υπουργό Κατερίνα Μπατζελή για πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τα κρίσιμα προβλήματα της παράκτιας αλιείας.
Η κα υπουργός ζήτησε πίστωση χρόνου ενός μηνός καθώς δεν γνώριζε καλά τα προβλήματα του κλάδου. Οι παράκτιοι αλιείς θέσανε μια σειρά από άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτεραιότητες και έδωσαν στην υπουργό εγγράφως και τεκμηριωμένα όλα τα προβλήματα και τις αντίστοιχες προτάσεις οι περισσότερες από τις οποίες συνάδουν με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την πράσινη ανάπτυξη, για να βγεί η παράκτια αλιεία από τα αδιέξοδα που της δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η κα υπουργός δεσμεύτηκε να αποσύρει άμεσα την παράνομη υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού κ. Κοντού (164198/03.03.08) και να πάνε οι μηχανότρατες στο 1,5 μίλι. Επίσης υποσχέθηκε στην ομάδα αναδιάρθρωσης του χρεοκοπημένου ΕΛΓΑ ότι θα συμμετέχει και εκπρόσωπος της παράκτιας αλιείας για να συζητηθεί πως θα ενταχθεί και η αλιεία σε καθεστώς αποζημιώσεων από ακραία φυσικά φαινόμενα και καταστροφές αλιευτικών εργαλείων από μεγάλα θηλαστικά.
Όσον αφορά την απόφαση του προσφάτου συμβουλίου υπουργών γεωργίας στο Λουξεμβούργο ανέφερε ότι το VMS (δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης) θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα κράτη μέλη για σκάφη άνω των 12 μέτρων και το AIS (αυτόματο σύστημα εντοπισμού) και VDS (σύστημα βιντεοσκόπησης και φωτογράφησης) θα είναι προαιρετικό και τα κράτη μέλη θα αποφασίζουν αν θέλουν να το εφαρμόσουν ή όχι. Το VMS έχει κόστος 8.000 με 10.000 ευρώ και θα πληρωθεί από την ΕΕ, ενώ το κόστος συντήρησης και συνδρομή σύνδεσης θα επιβαρύνει τους κατόχους των αλιευτικών σκαφών και η οποία κυμαίνεται γύρω στα 100 ευρώ το μήνα, και υποσχέθηκε να συζητήσουμε τα τεχνικά των παραπάνω συστημάτων για να γίνει πιο ουσιαστική η παρακολούθηση και προστασία των ιχθυοαποθεμάτων.
Παρότι οι συνδικαλιστές περίμεναν με πολύωρη και πιο ουσιαστική συνάντηση, η κα Υπουργός τόνισε ότι είχε μόνο 20 λεπτά στη διάθεσή της, καθώς μετά είχε εκδήλωση με προσωπικό της ΠΑΣΕΓΕΣ, χώρο και από τον οποίο προέρχεται.
Αναμένουμε άμεσες κινήσεις καλής θέλησης από την κα Υπουργό για θέματα θεσμικά που δεν κοστίζουν στο κράτος και είμαστε διατεθειμένοι να τη βοηθήσουμε να αλλάξει το σημερινό «κατεστημένο» που ευθύνεται για τα προβλήματα του κλάδου μας.

Παύλος Χαραλάμπους – Πρόεδρος Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: