Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Εισήγηση και πεπραγμένα 2009 Ενεργών Πολιτών


Έγινε στις 18/04/10 η Γ/Σ των Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού Κόλπου στο Κέντρο Πληροφόρισης Σαλαώρας, με μικρή συμμετοχή και γι αυτό αποφασίστηκε οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ/Σ να γίνουν στις 28/04/10 το βράδι στο Εργατικό Κέντρο Άρτας .Ακολουθεί η εισήγηση του προέδρου και τα πεπραγμένα του 2009.


ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Εισήγηση του Προέδρου στην τακτική Γ/Σ της 18.04.10
Αγαπητοί Ενεργοί Πολίτες, αγαπητά μέλη σας καλωσορίζω στην τακτική Γ/Σ του συλλόγου μας, κορυφαία δημοκρατική διαδικασία για κάθε συλλογικό όργανο.
Βρισκόμαστε στο τρίτο έτος δραστηριοποίησης του συλλόγου μας και τα αποτελέσματα των δράσεών μας είναι ορατά.
Όταν τα «παράνομα συμφέροντα» που δραστηριοποιούνται στη περιοχή μας, μας αποκαλούν «τρομοκράτες», σημαίνει ότι κάτι άρχισε να γίνεται.
Μας υπολογίζουν και γι αυτό οι συκοφαντίες από δώ και στο εξής θα είναι περισσότερες. Εμείς όμως πρέπει να συνεχίσουμε να κρατάμε τον πήχη ψηλά, να υπερασπιζόμαστε τις καταστατικές αρχές του συλλόγου μας και να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και φοβέρες αυτών που από ιδιοτέλεια θεωρούν τις κατ επανάληψη παραβιάσεις νόμων και περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεών τους κεκτημένο δικαίωμα.
Δυστυχώς όμως η συκοφαντία ή αλλιώς το λεγόμενο «κοτσομπολιό», μερικές φορές πιάνει τόπο και μπορεί να επηρεάσει και πολλούς συμπολίτες μας.
Όταν διασπείρονται φήμες, ότι οι μελέτες γίνονται για να κατασπαταλούνται κοινοτικοί και δημόσιοι πόροι, ότι είναι εκθέσεις ιδεών που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες δεν ρυπαίνουν τον Αμβρακικό αλλά τον ρυπαίνουν οι ψαράδες, ότι για την μείωση των Αργυροπελεκάνων δεν φταίει ο άνθρωπος αλλά κάποιο άλλο ζώο, θεωρώ ότι οι θέσεις και οι φήμες αυτές είναι επικίνδυνες για το περιβάλλον και δεν πρέπει να μας αγγίζουν.
Στο σύλλογό μας δεν χωρά ιδιοτέλεια.
Μας ενώνει όλους η αγάπη για τη Φύση και την προστασία του περιβάλλοντος και εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας, ώστε όλες οι ενέργειές μας να φέρνουν απτά αποτελέσματα και να δρομολογούμε λύσεις για την απορρύπανση του Αμβρακικού Κόλπου.
Σεβόμαστε τους επιχειρηματίες της περιοχής και ζητάμε τόσο από αυτούς όσο και από την Πολιτεία την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας και τον σεβασμό τους στο περιβάλλον.
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας.
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2009
Μετά την διαπίστωση του μεγέθους των ανοξικών μαζών από την μελέτη της Ομοσπονδίας Αλιέων Ηπείρου και του πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με την Δ/νση Αλιείας Αιτωλοακαρνανίας κάναμε και άλλες μετρήσεις οξυγόνου και διαπιστώσαμε ότι οι ανοξικές μάζες σε ορισμένα σημεία άρχιζαν και από τα 15 μέτρα βάθος. Έτσι δώσαμε μεγαλύτερη σημασία στην μείωση δραστηριοτήτων, για να μειωθούν τα οργανικά φορτία του Αμβρακικού Κόλπου και οι ανοξικές του μάζες. Επειδή οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι μέσα στον Κόλπο και φορτία 22 μονάδων είναι πάρα πολλά για να μπορέσει να τα αποσυνθέσει το οικοσύστημα, θέσαμε τον αγώνα για την απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών σε πρώτη προτεραιότητα, καθώς δεν είναι και σύννομες βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Επίσης επειδή στον κάμπο επικρατούσε μια αναρχία στη διακίνηση της κοτσιλιάς των πτηνοτροφείων και των χοιροστασίων και έτεινε να γίνει η ζωή των κατοίκων αφόρητη, πιέσαμε τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις για εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των μονάδων.
Στις 18.02.09 πρώτη μαύρη επέτειο, αναδείξαμε με δελτίο τύπου την αιτία του μαζικού θανάτου ψαριών στη περιοχή Μενιδίου και ζητούσαμε τη λήψη μέτρων.
Αρχές Μαρτίου επισημάναμε τις ελλείψεις της ΚΥΑ Αμβρακικού και ζητάγαμε διορθώσεις.
Στις 04.03.09 με επιστολή προς τον νομάρχη Πρέβεζας και Περιφερειάρχη, ζητούσαμε να μη τεθεί σε λειτουργία το αποχετευτικό δίκτυο δήμου Λούρου καθώς δεν υπήρχε βιολογικός καθαρισμός για επεξεργασία των αστικών λυμάτων.
Στις 06.03.09 επιστολή στον νομάρχη Άρτας για προληπτικό έλεγχο στη βιομηχανία ΑΡΑΧΘΟΣ ΑΕ, για να μη ρυπάνει ξανά με τοξικά την Τ3.
Στις 28.04,09 με φωτογραφίες στο διαδίκτυο αναδείξαμε τα σπήλαια της Βίγλας.
Στις 05.05.09 επιστολή στη Δ/νση Περιβάλλοντος Άρτας για υγρά απόβλητα από την χωματερή φλούδας της βιομηχανίας Άραχθος σε παρακείμενη τάφρο.
Στις 24.05.09 καταγγελία στην αστυνομία και σύλληψη επ αυτοφώρου για παράνομη χωματοληψία στη σκιοπούλα λιμνοθάλασσας Τσουκαλιού.
Στις 26.05.09 αυτοψία από την Δ/νση περιβάλλοντος στη χωματερή εναπόθεσης φλούδας της βιομηχανίας ΆΡΑΧΘΟΣ.
Επ ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος στις 05.06.09, δελτίο τύπου με τα προβλήματα του Αμβρακικού και κάλεσμα σε θαλάσσια διαμαρτυρία στις 14.06.09 στη Κόπραινα.
Συγκέντρωση και διαμαρτυρία στις 14.06.09 στη Κόπραινα και θαλάσσια πορεία με μαύρες σημαίες στις ιχθυοκαλλιέργειες Μενιδίου.
Συμμετοχή στο θαλάσσιο συλλαλητήριο στις 04.07.09 στη παραλία Πρέβεζας, για την απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών και τη λήψη μέτρων για την απορρύπανση του Αμβρακικού.
Ανάρτηση πανό στο Κέντρο πληροφόρησης Σαλαώρας με σύνθημα ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ.
Στις 23.07.09 με δελτίο τύπου καταγγείλαμε την προκρούστια νοοτροπία της άρχουσας τάξης της Πρέβεζας για την κατασκευή ενός ακόμη αλιευτικού καταφυγίου (μελλοντικής μαρίνας) στην ακτή του Παντοκράτορα.
Στις 08.08.09 κιόσκι στη γιορτή σαρδέλας στην Ανέζα για ενημέρωση των επισκεπτών για τα προβλήματα του Αμβρακικού Κόλπου.
Στις 15.08.09 ανάδειξη με δελτίο τύπου των αυθαιρεσιών από την Μονή προφήτη Ηλία στη λιμνοθάλασσα του Αγίου Γεωργίου.
Στις 20.09.09 με δελτίο τύπου ζητούσαμε από την πολιτεία τη λήψη μέτρων για τον υπερτροφισμό του φυτοπλαγκτού του Αμβρακικού και την απονιτροποίηση της περιοχής.
Στις 09.10.09 δελτίο τύπου για λάθος προτεραιότητες του Φορέα Διαχείρισης, αναδεικνύοντας τις φθορές του κτιρίου Σαλαώρας και το αυθαίρετο τροχόστιτο- κάμπιγκ στο λιμάνι της Σαλαώρας.
Στις 19.10.09 με δελτίο τύπου καταγγείλαμε τα διαχειριστικά σχέδια για την Α και Β ζώνη ότι δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα του Αμβρακικού και ότι έγιναν μόνο για να χωροθετήσουν την ανάπτυξη χερσαίων υδατικαλλιεργειών σε 50.000 στρέμματα στα αλίπεδα του νομού Άρτας.
Με την εκλογή της νέας κυβέρνησης αποστείλαμε ξανά τις θέσεις του Συντονιστικού Οργάνου των περιβαλλοντικών οργανώσεων στη υπουργό ΥΠΕΚΑ για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην ευρύτερη λεκάνη απορροής του Αμβρακικού.
Στις 07.11.09 με επιστολή μας στο ΥΠΕΚΑ και ΥΑΑΤ ζητούσαμε την μετεγκατάσταση των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας εκτός Αμβρακικού, την αύξηση των εκροών από τα φράγματα του Αράχθου και Λούρου και την ένταξη της ευρύτερης λεκάνης απορροής σε πρόγραμμα απονιτροποίησης.
Στις 19.12.09 λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ζητούσαμε από τους τρείς νομάρχες προληπτικούς ελέγχους στα σφαγεία της περιοχής.
Στις 24.12.09 μετά από καταγγελία μας στο Φορέα Διαχείρισης, πιάστηκε επ αυτοφώρου φορτηγό που εναπόθετε τη φλούδα στις εκβολές του Αράχθου και του ασκήθηκε εισαγγελική δίωξη.
Έχει εγκριθεί ένα επιδοτούμενο για τις εξαρτώμενες αλιευτικές περιοχές πρόγραμμα, στο οποίο έχουμε υποβάλλει και δικιά μας πρόταση για τον καθαρισμό των ακτών του Αμβρακικού, και ευελπιστούμε μετά την υλοποίησή του και την δικιά μας συνδρομή να αλλάξουμε προς το καλύτερο την εικόνα των ακτών του Αμβρακικού.
Καλούμε όλα τα μέλη να συνδράμουν με την παρουσία τους, δράσεις και διαμαρτυρίες που οργανώνει ο σύλλογος μας για να έχουμε και τα ανάλογα αποτελέσματα και να μας κάνουν προτάσεις πως μπορούμε να καλυτερέψουμε τον αγώνα μας και να γίνουμε αποτελεσματικότεροι για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής μας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.
Ο πρόεδρος
Παύλος Χαραλάμπους


Δεν υπάρχουν σχόλια: