Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Το κάψιμο πλαστικών επικίνδυνο για το περιβάλλον


Αρκετές φορές πολλοί συμπολίτες μας αντι να συγκεντρώσουν τις πλαστικές συσκευασίες και τις τοποθετήσουν σε κάδους ανακύκλωσης, προτιμούν την εύκολη λύση του επι τόπου καψίματος, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις στο περιβάλλον να ειναι σημαντικές. Οι καπνοί αυτοί είτε ειπνέονται από τους ίδιους ή απο τους γείτονές τους και επικάθονται σε κηπευτικά και λοιπά αγροτικά προϊόντα με όλες τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ιδίων αλλά και των άλλων συνανθρώπων τους. Η Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας εντόπισε το πρόβλημα και μας έστειλε το παρακάτω δελτίο τύπου.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
(Π.Ε.Π.)
Δελτίο Τύπου
Τα τελευταία χρόνια συνεχίζεται αδιαλείπτως η καύση στερεών απορριμμάτων και ιδιαίτερα πλαστικών (συσκευασίες ζωοτροφών, ιχθυοτροφών, λιπασμάτων, πλαστικά θερμοκηπίων, στερεά απόβλητα επιχειρήσεων κλπ) από πολίτες και επιχειρήσεις της περιοχής μας.
Ως γνωστόν, η ανεξέλεγκτη καύση πλαστικών και σκουπιδιών απαγορεύεται. Εγκυμονεί δε σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Εκλύονται στην ατμόσφαιρα ουσίες όπως διοξίνες, πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες, πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) κλπ. Πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνες ενώσεις, κάποιες από τις οποίες είναι επιβλαβείς ακόμη και σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις. Ο άνθρωπος μπορεί να εκτίθεται μέσω του αέρα που αναπνέει, ή και μέσω των προϊόντων που καταναλώνει, όταν οι ουσίες αυτές εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.
Το τελευταίο διάστημα, το πρόβλημα στην Πρέβεζα τείνει να καταστεί ανεξέλεγκτο, με ιδιώτες και επιχειρήσεις να καίνε πλαστικά σχεδόν καθημερινά. Κάποιοι δε υποτροπιάζουν υπό την ανοχή (ή την άγνοια) των αρχών.
Οι οχλήσεις από πολίτες προς την Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας (Π.Ε.Π.) είναι πολλές. Η Π.Ε.Π. μη επιθυμώντας και αδυνατώντας να υποκαταστήσει τις αρχές, απευθύνει έκκληση προς τους αρμόδιους για συνεργασία. Τα στερεά αυτά απόβλητα θα πρέπει να παίρνουν την δέουσα πορεία, μέσω του όποιου συστήματος διαχείρισης διαθέτει ο Δήμος και να μην καταλήγουν καιόμενα, στο περιβάλλον και την τροφή μας.
Η Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να εφαρμόσουν τη νομοθεσία, προστατεύοντας το περιβάλλον, αλλά κυρίως τη δημόσια υγεία. Καλούνται δε οι πολίτες, σε μια πιο ενεργή και θαρραλέα προσπάθεια για την αποτροπή της παράνομης, ανεξέλεγκτης καύσης στερεών αποβλήτων και ιδιαίτερα πλαστικών.
Για την Π.Ε.Π. Η Διαχειριστική Επιτροπή Πρέβεζα Απρίλης 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: