Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Μετ εμποδίων τα μέτρα του Φορέα Υγροτόπων Αμβρακικού


Διαμαρτυρία κατοίκων παραλιμνίων χωριών για τα μέτρα θεμάτων αλιείας εντός του Εθνικού Πάρκου Υδροτόπων Αμβρακικού.

Κάτοικοι από τα παραλίμνια χωριά της Άρτας συγκεντρώθηκαν στις 6 μ.μ. χθές Πέμπτη 01.07.10 έξω από το Κέντρο Πληροφόρησης Σαλαώρας όπου συνεδρίαζε το Δ/Σ του Φορέα για να διαμαρτυρηθούν για τις ρυθμίσεις θεμάτων αλιείας εντός των λιμνοθαλασσών που πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή ο Φορέας. Οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι οι ρυθμίσεις τους πετούν έξω από τις λιμνοθάλασσες και ότι θα τους απαγορεύουν να ψαρεύουν τα χέλια με καμάκι. Στην επιτροπή αγώνα που εισήλθε στο κτίριο για να δηλώσει την αντίθεσή των κατοίκων στα μέτρα, ο πρόεδρος του Φορέα Αλμπάνης Τριαντάφυλλος δήλωσε ότι τα μέτρα θα επανεξετασθούν εφ όσον έχουν γραπτά τα αιτήματα των κατοίκων.
Στην επιτροπή αγώνα τον μόνο επαγγελματία αλιέα που ήξερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι αλιείς στις λιμνοθάλασσες, δεν τον άφησαν να μιλήσει οι «επαγγελματίες πολιτευτές» της επιτροπής αγώνα. Έτσι καπελώθηκε ακόμη μια προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής να αναδείξουν τα πραγματικά προβλήματα που έχουν οι επαγγελματίες ελεύθεροι αλιείς που ψαρεύουν στις λιμνοθάλασσες.
Ο Σύλλογος Ελευθέρων Αλιέων Ανέζας με επιστολή του στον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού, αναφέρει ότι το κυριότερο πρόβλημα των παραλίμνιων ελευθέρων αλιέων της περιοχής , είναι η προσκόμιση τιμολογίων αγοράς μηχανής για τα παλαιά σκάφη που έχουν εδώ και χρόνια στην κατοχή τους οι ψαράδες, για να μπορέσει το λιμεναρχείο να κάνει την προβλεπόμενη από τον νόμο καταμέτρηση και να εκδοθούν στη συνέχεια οι άδειες επαγγελματικών σκαφών εσωτερικών υδάτων.
Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί με πολιτική βούληση, δηλαδή αφού οι ψαράδες των παραλιμνίων χωριών έχουν κάνει ένορκες καταθέσεις στο Ειρηνοδικείο Άρτας όπου δύο μάρτυρες δηλώνουν ενόρκως ότι το σκάφος και η μηχανή του ανήκουν στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες, η εκκρεμότητα αυτή μπορεί να ξεπεραστεί με απόφαση του Νομάρχη ή του Ν/Σ που να παρακάμπτει την προσκόμιση τιμολογίων για τις μηχανές των παλαιών σκαφών και έτσι όλοι οι επαγγελματίες αλιείς των παραλίμνιων χωριών να αποκτήσουν επαγγελματικές άδειες αλιείας εσωτερικών υδάτων.
Οσον αφορά τους υπόλοιπους συγκεντρωθέντες, μερικοί από τους οποίους ήταν συνταξιούχοι του δημοσίου αλλά και εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, βάσει της υπάρχουσας και προϋπάρχουσας νομοθεσίας δεν έχουν το δικαίωμα να βγάλουν επαγγελματικές άδειες αλιείας ούτε στη θάλασσα αλλά ούτε και στις λιμνοθάλασσες αλλά και δεν επιτρέπεται να αλιεύουν με ερασιτεχνικές άδειες σε μισθωμένες λιμνοθάλασσες. Για όλες τις παραπάνω λεπτομέρειες πρέπει ο Φορέας να ενημερώσει τους κατοίκους της περιοχής, γιατί η παραπληροφόρηση οργιάζει σε όλα τα χωριά του κάμπου της Άρτας.
Ακολουθεί η επιστολή του συλλόγου των ψαράδων Ανέζας
Σύλλογος Ελευθέρων Αλιέων Ανέζας
47100 Ανέζα – Δήμος Αμβρακικού

Αρ. Πρ. 62/01.07.10

Προς
Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού
Υπ όψη προέδρου κου Αλμπάνη Τριαντάφυλλου
Κατσιμήτρου και Κομμένου 1
47100 Άρτα

κοιν. - Νομάρχη Άρτας
- Λιμεναρχείο Πρέβεζας
- Μ.Μ.Ε

Θέμα :Επαγγελματικές άδειες αλιείας εσωτερικών υδάτων.

Σχετικά με το παραπάνω θέμα και τις ρυθμίσεις που ανακοινώσατε για τις λιμνοθάλασσες, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας για την απόκτηση άδειας αλιείας σκάφους στα εσωτερικά ύδατα είναι η προσκόμιση τιμολογίων μηχανής για τα παλαιά σκάφη - γαϊτες που έχουν στη κατοχή τους και με τα οποία ψαρεύουν μέχρι σήμερα με την ανοχή των λιμενικών αρχών.
Επειδή οι άδειες εσωτερικών υδάτων είναι νομαρχιακές και δεν εμπίπτουν στο κοινοτικό μητρώο σκαφών, μπορεί να ρυθμιστεί η εκκρεμότητα της προσκόμισης τιμολογίων για τις μηχανές των παλαιών σκαφών με την προσκόμιση ένορκης βεβαίωσης από το ειρηνοδικείο Άρτας και την απόφαση του Νομάρχη ή του Ν/Σ, ούτως ώστε το λιμεναρχείο να κάνει την προβλεπόμενη από τον νόμο καταμέτρηση χωρίς την προσκόμιση τιμολογίων αγοράς των μηχανών και στη συνέχεια να εκδοθούν οι επαγγελματικές άδειες σκαφών εσωτερικών υδάτων.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση επι του θέματος.
Ο Πρόεδρος
Κοτσαρίνης Ανδρέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: