Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Και η Λευκάδα στο στόχαστρο καταπατητών;


Πως αλλιώς να εξηγήσουμε την ακύρωση δενδροφύτευσης στο δάσος στους Σκαρούς, παρ όλη την καλή θέληση και τον εθελοντισμό των μαθητών του Γυμνασίου. Διαβάστε παρακάτω άρθρο της Χαράς Σαϊτη (φωτογραφία με το σύντροφό της)και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.
ΟΤΑΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΠΡΙΝ ΚΑΛΑ - ΚΑΛΑ
ΓΕΝΝΗΘΟΥΝ:
Η ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΚΑΡΟΥΣ
Με διαφορά λίγων ωρών δόθηκαν για δημοσίευση τα παρακάτω κείμενα, την περασμένη Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010. Δε χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να καταλάβουμε τι συνέβη και αναβλήθηκε η μαθητική αναδάσωση, που είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία του ίδιου του σχολείου. Κανείς δεν περίμενε ότι τα παιδιά θα τα καταφέρουν να φτάσουν ως το τέλος της προσπάθειάς τους. Όταν αυτό έγινε, κινητοποιήθηκαν όλοι οι υπάρχοντες διαφθοροποιοί μηχανισμοί, για να την αποτρέψουν. Απορώ μόνο για ένα πράγμα: πώς θα βρουν το κουράγιο να αντικρύσουν τα εφηβάκια στα μάτια, καθηγητές και γονείς;
Κ Α Λ Ε Σ Μ Α
Τα παιδιά της Περιβαλλοντικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου Λευκάδας, καλούν όλους τους ευαισθητοποιημένους για το περιβάλλον πολίτες, να βοηθήσουν με τη συμμετοχή τους, στην δενδροφύτευση των Σκάρων.
Κάθε παιδί έχει υιοθετήσει ένα μικρό δεντράκι, που το έχει φυτέψει από σπόρο, εδώ και ένα χρόνο. Τώρα, ήρθε η εποχή τα μικρά δενδρύλλια να επιστρέψουν εκεί όπου ανήκουν. Για την προστασία τους θα περιφραχθεί μια μικρή έκταση, η οποία θα λειτουργήσει σαν νησίδα και σαν εκπαιδευτικό υπόδειγμα ανανέωσης του δάσους. Οι εργασίες που θα γίνουν, προσυπογράφονται επισήμως από το Δασαρχείο Λευκάδος.
Την Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, στις 9.00 το πρωί, θα ξεκινήσουμε από το χώρο του 1ου Γυμνασίου, στις Αλυκές. Χρειαζόμαστε εργαλεία, εργατικά χέρια, αυτοκίνητα για τη μεταφορά των υλικών και διάθεση αλληλεγγύης και υποστήριξης.
Αυτή η μικρή, συμβολική πρωτοβουλία ας είναι η αρχή για τη σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος των Σκάρων.
Σας περιμένουμε. Να είστε όλοι εκεί!

ΞΕ - ΚΑΛΕΣΜΑ
Η αναδάσωση των Σκάρων αναβάλλεται επ αόριστον. Η συναίνεση πλήθος κόσμου, που δήλωσε την εθελοντική του βοήθεια στην αναγέννηση του αρχαίου δάσους των Σκάρων, βρήκε αντίδραση από τον ίδιο το διευθυντή του Σχολείου, κύριο Νίκο Κονιδάρη.
Οι δικές του ενέργειες κατάφεραν να αποτρέψουν την πρωτοβουλία των μαθητών του, με τη δικαιολογία της προστασίας της ακαιρεότητας και της ζωής τους, που τάχα θα διέτρεχε κίνδυνο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα παιδιά έρχονται στο σχολείο να μάθουν γράμματα κι όχι να τρέχουν στα βουνά!!!».

Το ζήτημα των Σκάρων όμως, ανακινήθηκε για μια ακόμη φορά. Οι ετοιμοθάνατες αρχαίες βελανιδιές ουρλιάζουν για βοήθεια. Όποιος γνωρίζει τη γλώσσα τους, ας ανταποκριθεί στο κάλεσμά τους…
Χαρά Σαΐτη

Στη πολύ πρόσφατη φωτογραφία από την δασική περιοχή, διακρίνεται η απειλητική διάβρωση του εδάφους, όπου οι ρίζες των δένδρων βρίσκονται έκθετες στον αέρα….

Δεν υπάρχουν σχόλια: