Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Η Θαλάσσια Χελώνα σύμμαχος των ψαράδων στην καταπολέμιση των κορελιών


















Η θαλάσσια χελώνα καταναλώνει μεγάλες ποσότητες κορελιών καθημερινά, τα οποία τα θεωρεί νόστιμη λιχουδιά και έτσι συμβάλλει στην μείωση του πληθυσμού των κορελιών (μεδουσών) στον Αμβρακικό, και είναι κατά κάποιο τρόπο σύμμαχος των ψαράδων. Οι σφαγιασμένες χελώνες που βρέθηκαν στον Αμβρακικό είτε πιάστηκαν σε παραγάδια που συνήθως χρησιμοποιούν οι παράνομοι αλιείς, είτε παγιδεύτηκαν σε δίχτυ παράμονης μηχανότρατας είτε έγινε οργανωμένη επιχείρηση από τα "οργανωμένα συμφέροντα" που λιμαίνονται τον Αμβρακικό. Σε κάθε περίπτωση καταδικάζουμε αυτή την αποτρόπαια πράξη απόπου και αν προέρχεται και καλούμε τους συναδέλφους ψαράδες να προστατέψουν τις θαλάσιες χελώνες οι οποίες βοηθούν στην ισσοροπία του οικοσυστήματος και προυπήρχαν στον Αμβρακικό εδώ και πολλά χρόνια. Καλούμε επίσης την Πολιτεία να αποζημειώνει τους ψαράδες για την καταστροφή των διχτυών που υφίστανται απο τα θαλάσσια θηλαστικά ουτως ώστε να μπορούν να τα αντικαταστήσουν.
Ακολουθεί η επιστολή του Φορεά Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού προς τους αρμόδιους φορείς.  
ΘΕΜΑ:«Εκθαλάσσωση νεκρών θαλάσσιων χελωνών στον Αμβρακικό κόλπο»
Στις 12 και 13 Ιουνίου αναφέρθηκε από τους Επόπτες – Φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, η ύπαρξη τεσσάρων (4) νεκρών θαλάσσιων χελωνών κατά μήκος της ακτογραμμής στο «Τσουκαλιό». Πιο συγκεκριμένα οι θαλάσσιες χελώνες ανήκαν στο είδος Caretta caretta και ήταν ενήλικα άτομα με μήκος καβουκιού από 56 έως 65 cm. Έντονη ανησυχία προξενεί το γεγονός ότι οι 2 από αυτές ήταν θανάσιμα τραυματισμένες στο κεφάλι από κάποιο αμβλύ αντικείμενο, ενώ στις υπόλοιπες 2 το κεφάλι τους είχε υποστεί ακρωτηριασμό. Ο βαθμός σήψης και η εύρεσή τους σε μικρή μεταξύ τους απόσταση, μας φανερώνει το κοινό χρονικό διάστημα τραυματισμού τους το οποίο δεν υπερβαίνει τις 3 ημέρες και τη θέση του συμβάντος η οποία τοποθετείται στη δυτική πλευρά του Αμβρακικού κόλπου.
Είναι ευρέως γνωστό ότι η παρουσία των θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta στον Αμβρακικό κόλπο χάνεται στο πέρας των αιώνων, ενώ μέχρι πριν από χρόνια υπήρχαν αναφορές για αρκετές θέσεις ωοτοκίας εντός του. Σήμερα το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού φιλοξενεί αξιόλογους πληθυσμούς θαλάσσιων χελωνών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθιστώντας το έναν από τους σημαντικότερους τόπους τροφοληψίας στη Μεσόγειο. Παρόλη τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του οικοσυστήματος, τις ανθρωπογενείς πιέσεις και την ορατή πλέον απειλή από την επερχόμενη κλιματική αλλαγή, εξακολουθεί να αποτελεί μια περιοχή με σπουδαία σημασία για την επιβίωση του είδους.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού έχει γίνει μάρτυρας μιας μακριάς λίστας νεκρών χελωνών, τις οποίες καταγράφει ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες, διερευνά τα αίτια θανάτου και συνδράμει στην ασφαλή απομάκρυνσή τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η συνηθέστερη αιτία θανάτου των χελωνών είναι ο πνιγμός από αλιευτικά εργαλεία ή από σκουπίδια νάιλον. Γι’ αυτό το λόγο οι αλιείς με τη συνεχή παρουσία τους μπορούν και πρέπει να παίξουν πιο ενεργό ρόλο στην αποτελεσματική προστασία των χελωνών, είτε συμβάλλοντας στην ασφαλή απελευθέρωσή τους από τα αλιευτικά εργαλεία, είτε με τη διάσωση των τραυματισμένων ατόμων και την έγκαιρη ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών για την παροχή των πρώτων βοηθειών.
Επιπλέον με την ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών (Λιμεναρχείο, Τμήματα Αλιείας κ.α.) και των εμπλεκόμενων φορέων (Ομοσπονδία Αλιέων, περιβαλλοντικές οργανώσεις) ευελπιστούμε για την αποτελεσματικότερη προστασία των θαλασσίων χελωνών και για τη συστηματικότερη ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών και των χρηστών του Αμβρακικού κόλπου. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι οι θαλάσσιες χελώνες θα τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης και σταδιακά θα αναγνωριστεί από όλους η αξία τους και το προνόμιο που έχουμε να εξακολουθούν να μας επισκέπτονται.     
Τέλος ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού από την πλευρά του, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη ενός «άτυπου ανταγωνισμού» που αντιμετωπίζουν οι αλιείς και οι οστρακοκαλλιεργητές του Αμβρακικού από τις χελώνες, θα επιδιώξει την εύρεση δίκαιων και βιώσιμων λύσεων που θα αντισταθμίζουν την επιτακτική ανάγκη προστασίας των θαλάσσιων χελωνών με την παροχή περιβαλλοντικών αποζημιώσεων.
Παρακαλούμε για τυχόν δικές σας ενέργειες.

Με εντολή Προέδρου
Ο Διευθυντής του Φορέα
Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού



Δημήτρης Μπαρέλος




Συνημμένα:4 δελτία εκθαλάσσωσης θαλάσσιων χελωνών

                                                                     

Η 1η θαλάσσια χελώνα χτυπημένη στο κεφάλι
Η 2η θαλάσσια χελώνα βρέθηκε αποκεφαλισμένη
Η 3η θαλάσσια χελώνα βρέθηκε επίσης αποκεφαλισμένη

Δεν υπάρχουν σχόλια: