Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Μάκα και κορέλια φέρνουν τους ψαράδες του Αμβρακικού σε απόγνωση!



ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ
47100 Ανέζα – ΑΡΤΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Όπως κάθε χρόνο οι ψαράδες του Αμβρακικού έτσι και φέτος ετοιμάστηκαν για το ψάρεμα της γαρίδας, το μοναδικό είδος που μας κρατά ακόμη στην θάλασσα και δεν μας στέλνει στην ανεργία . Πολλοί από μας επένδυσαν 2.000 ως 4.000 ευρώ για την κατασκευή των διχτυών, με την ελπίδα να τα ξεχρεώσουν στο τέλος της αλιευτικής περιόδου και να βγάλουν και ένα μικρό μεροκάματο.
Δυστυχώς από τα πολλά οργανικά φορτία που δέχεται καθημερινά ο κόλπος έχει γίνει υπερτροφικός και αυξάνουν παράλληλα τις ανοξικές μάζες. Ειδικά φέτος παρότι είχαμε το πρόβλημα των κορελιών (μεδουσών) γέμισε ο Αμβρακικός και από μάκα, με αποτέλεσμα να πέφτει πάνω στα δίχτυα μας, να τα καταστρέφει λόγω του βάρους της κατά το ανέβασμα των διχτυών στα αλιευτικά μας σκάφη, αλλά και μετά να χρειαζόμαστε 3 με 4 μέρες να τα καθαρίσουμε για να ξαναπάμε για ψάρεμα. Ολοι οι συνάδελφοι ψαράδες βρίσκονται σε απόγνωση, με την Πολιτεία απούσα και ανίκανη να πάρει μέτρα για την μείωση των οργανικών φορτίων και την ανακούφιση των ψαράδων.
Καλούμε όλο τον κόσμο, τα κόμματα, την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση να κάνει κάτι για να σώσει τον Αμβρακικό και τους ψαράδες τώρα, γιατί αύριο ίσως είναι αργά.
Ο Πρόεδρος
Παναγιώτου Σωτήριος


Δεν υπάρχουν σχόλια: