Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΣΤΟΠ από το ΣΤΕ στα "ΠΑΡΤΥ" των φραγμάτων!



Με Μ.Π.Ε. «μαϊμού» ξοδεύθηκαν εκατομμύρια ευρώ για το φαραωνικό έργο εκτροπής του Αχελώου. Τώρα βέβαια τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι τόνοι μπετόν που «επένδυσαν» οι κατασκευαστικές, και ποιος θα πληρώσει, (αν δεν έχει ήδη πληρωθεί) το «μάρμαρο». Μήπως το ΣΤΕ πρέπει να προχωρήσει παραπέρα σχετικά με τις Μ.Π.Ε. για ενδεχόμενο δόλο;
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣTΕ) για ακόμη μια φορά, με απόφασή της σήμερα, σταμάτησε τα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού, καθώς παραβιάζουν την αρχή τηςβιώσιμηςανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Σ
TΕ, με την υπ΄ αριθμ. 26/2014 απόφασή της, έκανε δεκτές τις αιτήσεις του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη φύση (WWF) Ελλάς», της «Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Με την απόφαση αυτή ακυρώθηκαν υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για την μερική εκτροπή του ρου του Αχελώου, η εκτέλεση των έργων (φράγμα, ταμιευτήρας υδροηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ Μεσοχώρας, σήραγγα εκτροπής )

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν, ότι προκειμένου να επιτραπεί το έργο της εκτροπής του Αχελώου ήταν αναγκαίο να διενεργηθεί η δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων στις προστατευόμενες οικολογικά περιοχές, όπως είναι περιοχές
Natura 2000, ζώνες ειδικής προστασίας.
Με τον τρόπο που έγινε η εκτροπή του Αχελώου, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, παραβιάζεται η Διεθνής Σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης η οποία συμπλέει με το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Η Ολομέλεια του ΣΤΕ σημειώνει, ότι τα έργα εκτροπής του Αχελώου είναι αντίθετα στη αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, τη στιγμή που από τα έργα αυτά επέρχεται εκτεταμένη περιβαλλοντική βλάβη σε περιοχή που περιλαμβάνεται στο δίκτυο
Natura 2000.
Ας ελπίσουμε πως η απόφαση αυτή του ΣΤΕ θα αποθαρρύνει τις κατασκευαστικές να γεμίσουν  τον Άραχθο, Αώο, Λούρο, Μετσοβίτι με φράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: