Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Να ψαρεύουν Παπαλίνα τον Αύγουστο ζητούν οι ψαράδες της Άρτας


Στα πλαίσια της προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων η κυβέρνηση απαγόρεψε το ψάρεμα με απλάδι δίχτυ κάτω των 20 χιλιοστών, με εξαίρεση το δίχτυ για το ψάρεμα της αθερίνης που επιτρέπει να αλιεύεται με δίχτυ 16 χιλιοστών. Να όμως που η σαρδέλα παπαλίνα αλιεύεται μόνο με δίχτυ 18 χιλιοστών κατά τον μήνα Αύγουστο (σαρδελόδιχτο 9άρι κατα τους ψαράδες) και ζητούν απο τον υπουργό να εξαιρεθεί της απαγόρευσης, για να μπορούν οι κάτοικοι της περιοχής να απολαμβάνουν το ψαράκι αυτό κατά τον μήνα Αύγουστο. Βεβαίως τα τελευταία χρόνια η σαρδέλα του Αμβρακικού δεν μεγαλώνει γρήγορα εξ αιτίας της έλλειψης οξυγόνου και της ανόδου της θερμοκρασίας μέσα στον Κόλπο, αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για την Πολιτεία που αρέσκεται σε απαγορεύσεις και όχι σε ουσιαστικές δράσεις προστασίας της παράκτιας αλιείας.Ακολουθεί η επιστολή των ψαράδων.


ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΣ
47100 Ανέζα – ΑΡΤΑ

Αρ. Πρ.

Προς      1.Υπουργό Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων
                2. Δ/νση Θαλάσσιας Αλιείας
                3. Δ/νση  Γεωργικής Ανάπτυξης – Τμήμα Αλιείας Αρτας
                4. Βουλευτές Αρτας

Θέμα: Να επιτραπεί η αλιεία της σαρδέλας Αμβρακικού (παπαλίνας)με σαρδελόδιχτο
απλάδι 18 χιλιοστών τον μήνα Αύγουστο στον Αμβρακικό Κόλπο.

Με το Π.Δ. 174/2013 ΦΕΚ 277 Α/17.12.13 απαγορεύεται  από 01.01.2014 η αλιεία με δίχτυ απλάδι κάτω από 20 χιλιοστά σε όλη την ελληνική επικράτεια με εξαίρεση το δίχτυ αθερίνης που το ελάχιστο άνοιγμα επιτρέπεται να είναι τουλάχιστον 16 χιλιοστά.
Επειδή στον Αμβρακικό Κόλπο έχει καθιερωθεί από πολλά χρόνια πριν κατά τον μήνα Αύγουστο να αλιεύεται παραδοσιακά με μικρά σκάφη κάτω των 10 μέτρων και σαρδελόδιχτο 18 χιλιοστών η σαρδέλα παπαλίνα του Αμβρακικού μεγέθους περίπου 6-8 εκατοστά, παρακαλούμε όπως προβείτε σε παρέκκλιση του παραπάνω Π.Δ. ούτως ώστε να μπορούν τα μέλη μας να συνεχίσουν την παράδοση αυτή και να αλιεύουν με σαρδελόδιχτο 18 χιλιοστών κάθε μήνα Αύγουστο.
Ευχαριστούμε για τις ενέργειές σας.

Ο Πρόεδρος                                                                                       Ο Γραμματέας


Σωτήριος  ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ                                                                                Ανδρέας  ΚΟΤΣΑΡΙΝΗΣ

 

1 σχόλιο:

Τηλεβόας είπε...

- Παρέμβαση για να συνεχιστεί η παραδοσιακή αλιεία της παπαλίνας στον Αμβρακικό κόλπο.
- Αναφορά Όλγας Γεροβασίλη στον Τσαυτάρη.
(http://tilevoasartas.blogspot.gr/2014/02/blog-post_7476.html)