Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Οι χελώνες Καρέτα-Καρέτα του Αμβρακικού εκπέμπουν SOS


ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕΣ!
Τις τελευταίες μέρες άλλες 5 θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα βρέθηκαν νεκρές εντός του Αμβρακικού στις ακτές της Πρέβεζας. Εκτός τις νεκρολογίες (Δ/Τ) των αρμοδίων, κανείς δεν αναζητά τους ασυνείδητους αυτόχειρες και τη ρίζα του προβλήματος και έτσι αυτή η απαράδεκτη κατάσταση διαιωνίζεται και την αποδεχόμαστε ως ένα καθημερινό γεγονός. Δυστυχώς τα γεγονότα αυτά δεν τιμούν καθόλου τους κατοίκους των περιοχών πέριξ του Αμβρακικού, πολύ περισσότερο την Πολιτεία.
Εμείς θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε τις αιτίες που μπορεί να προκαλούν τους θανάτους των θαλάσσιων χελωνών που προϋπήρχαν πολλά χρόνια πριν από μας και ελπίζουμε η έννομη Πολιτεία, όπως αρέσκεται να αποκαλείται, να αντιδράσει και να πάρει αποτελεσματικά μέτρα προστασίας.
Όταν αντικρίζουμε μια νεκρή θαλάσσια χελώνα συχνά αναρωτούμαστε αν πίσω από το θάνατό της κρύβεται κάποιος ψαράς, ιχθυοκαλλιεργητής,  μυδοκαλλιεργητής ή το άτυχο ζώο κατάπιε πλαστικές σακούλες η πλαστικές φιάλες και απεβίωσε. Αναλαμβάνει το Λιμεναρχείο ή ο Φορέας να κάνει την ταφή χωρίς να προηγηθεί νεκροψία για να βρεθούν τα αίτια του θανάτου τους.
Είναι αληθές ότι τα συμπαθέστατα αυτά ζώα θεωρούν λιχουδιά τα μύδια, τα ψάρια και τις μέδουσες, γνωστά ως κορέλια από τους ψαράδες, από τις οποίες έχει γεμίσει ο Αμβρακικός λόγω της έλλειψης ψαριών και έλλειψης οξυγόνου από την κάθετη αύξηση των οργανικών φορτίων που συσσωρεύονται καθημερινά. Πεινάνε λοιπόν και μη βρίσκοντας ψάρια προκαλούν καταστροφές στα δίχτυα των ψαράδων, σε ιχθυοκαλλιέργειες και μυδοκαλλιέργειες. Τόσο οι ψαράδες οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής εξαθλίωσης όσο και οι ιχθυοκαλλιεργητές, μυδοκαλλιεργητές δεν αποζημιώνονται για τις καταστροφές που προκαλούν οι θαλάσσιες χελώνες στις περιουσίες τους και έτσι ο καθένας ενεργεί κατά το δοκούν για να προστατέψει την περιουσία του, ο αγώνας είναι άνισος και τα αποτελέσματα τραγικά.
Υπάρχουν τρείς Λιμενικοί Σταθμοί Αμφιλοχίας, Πρέβεζας και Μενιδίου και ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού για την φύλαξη και έννομη τάξη εντός του Αμβρακικού. Οι περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν την χειμερινή περίοδο όπου πολύ λίγα αλιευτικά σκάφη κυκλοφορούν στον Κόλπο λόγω της έλλειψης αλιευμάτων. Μήπως αν εντατικοποιηθούν οι θαλάσσιοι περίπολοι, γίνονται νεκροψίες για να εξακριβωθούν τα αίτια των θανάτων, δοθεί κάποια αποζημίωση για τις καταστροφές που προκαλούν οι χελώνες  σταματήσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο που στιγματίζει ΌΛΟΥΣ ΜΑΣ εμπλεκομένους και μη;
Διαβάστε παρακάτω οδηγίες για την περίθαλψη τραυματισμένων ή νεκρών χελωνών. Περίθαλψη
Τι μπορείς να κάνεις αν βρεις φωλιά ή τραυματισμένη/νεκρή χελώνα
Αν βρεις φωλιά
Αν η φωλιά κινδυνεύει από τη διέλευση πεζών ή αυτοκινήτων τότε περιφράξτε την με πασαλάκια, τοποθετημένα στα 2 μέτρα περιμετρικά της φωλιάς και ενώστε τα με σκοινί.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη σκάψετε τη φωλιά.
Αν τριγύρω βρίσκονται πέτρες ή άλλα εμπόδια που μπορεί να εμποδίσουν τα χελωνάκια στο δρόμο τους προς τη θάλασσα, τότε απομακρύνεται τα εμπόδια.
Αν βρίσκεται σε σκιά (π.χ. κάτω από ομπρέλα), προσπαθήστε να την απομακρύνετε.
Αν βρεις τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα
  1. Μεταφέρουμε τη χελώνα σε ΑΣΦΑΛΕΣ ΜΕΡΟΣ μακριά από κόσμο και θόρυβο. ΤΗ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ (ποτέ από τα πτερύγια ή το κεφάλι).
    Αν είναι μεγάλο ζώο που θα μεταφερθεί από 2 άτομα τη σηκώνουμε πιάνοντας το καβούκι πίσω από τον αυχένα και πάνω από την ουρά.
    ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ ΤΟ ΖΩΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ φροντίζοντας να μη διπλωθούν από κάτω τα πτερύγια του.
  2. Φροντίζουμε το ζώο να είναι σε ΠΡΟΦΥΛΑΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΩΡΟ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΕΡΑ. Τους θερινούς μήνες καλό είναι να σκεπάζεται ιδιαίτερα στα τραύματά του με ένα ΥΓΡΟ ΥΦΑΣΜΑ. Η θερμοκρασία του χώρου δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς C. Δεν είναι απαραίτητο, η χελώνα να μπει στο θαλασσινό νερό, ιδιαίτερα όταν είναι τραυματισμένη στο κεφάλι ή εξαντλημένη, τότε ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, ΕΠΕΙΔΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙ.
  3. Αν έχει μπλεχτεί σε δίχτυα ή πετονιά, τα αφαιρούμε πολύ προσεκτικά. Σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΑΓΚΙΣΤΡΙ Ή ΠΕΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ Ή ΤΗΝ ΟΥΡΑ.
  4. Ελέγχουμε όλα τα πτερύγια για τυχόν ΣΗΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ (tags) και καλούμε τον αριθμό του Δικτύου Διάσωσης στο 210 8944444. Θα μας σταλεί το «Δελτίο Εκθαλάσσωσης» που θα πρέπει προσεκτικά να ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ για να βοηθήσουμε τόσο αυτήν όσο και όλες τις άλλες χελώνες.
Αν βρεις νεκρή Θαλάσσια χελώνα
  1. Εάν η χελώνα είναι νεκρή, πρέπει ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΞΗΡΑ, και να ειδοποιηθεί το λιμεναρχείο και ο ΑΡΧΕΛΩΝ.
    ΠΡΟΣΟΧΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ Η ΧΕΛΩΝΑ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΕΚΡΗ ΑΛΛΑ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΛΗΘΑΡΓΟ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΡΥΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.
  2. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ.
    Εάν δεν υπάρχει, ειδοποιείται άλλος κτηνίατρος ή το λιμεναρχείο.
    Εάν βρεθεί σήμα πρέπει να αφαιρεθεί και να σταλεί στο Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ.
    ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΖΩΑ.
    Επίσης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα βοηθηθεί ιδιαίτερα εάν λάβει μια φωτογραφία του ζώου και ιδιαίτερα των τραυμάτων του.
  3. Συμπληρώστε το ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΘΑΛΑΣΣΩΣΗΣ που θα σας στείλει ο ΑΡΧΕΛΩΝ και τέλος ειδοποιήστε την ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ για την υγειονομική ταφή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: