Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

ΜΑΖΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΨΑΡΙΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Σχετικά με τη πρόσφατη οικολογική καταστροφή και το μαζικό θάνατο 700 περίπου τόνων ψαριών σε τρείς μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή Μενιδίου Αιτ/ας του Αμβρακικου και μιας μονάδας στο Ν. Πρέβεζας σας παραθέτουμε το Δελτιο Τύπου της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου και εκεί μπορείτε να βρείτε τα αίτια της οικολογικής αυτής καταστροφής.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

47100 ΑΝΕΖΑ – ΔΗΜΟΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

ΑΝΕΖΑ 23/02/2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ομοσπονδία μας εκφράζει την θλίψη της για την οικονομική καταστροφή των ιχθυοκαλλιεργητών, αλλά θλίβεται ακόμα περισσότερο για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που υφίσταται όλα αυτά τα χρόνια ο Αμβρακικός Κόλπος από τη λειτουργία των μονάδων αυτών.

Η Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ρύπανσης του Κόλπου από τη λειτουργία των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και είχε ζητήσει την απομάκρυνσή τους από τον Αμβρακικό για τους παρακάτω λόγους:

  1. Όλες οι μονάδες είναι παράνομες βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας καθώς δεν λειτουργούν εντός Π.Ο.Α.Υ

(Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Ιχθυοκαλλιεργειών)

  1. Μετά την κατασκευή των φραγμάτων στον Άραχθο, την κατασκευή του νέου λιμανιού στη Πρέβεζα, το μπάζωμα θαλάσσιου χώρου για την κατασκευή μαρίνας στο στόμιο του Αμβρακικού στο Άκτιο, και την συσσώρευση φερτών υλικών στο στόμιο που ελάττωσε το βάθος του, ΜΕΙΩΘΗΚΕ αρκετά ο ρυθμός ανανέωσης των νερών του Κόλπου και αυξήθηκε η ρύπανση.

  1. Δεν έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια μετρήσεις επιβάρυνσης του υδάτινου περιβάλλοντος και ανάλυση του ιζήματος του βυθού πέριξ των μονάδων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να διαπιστωθεί το φορτίο επιβάρυνσης και να μεταφέρονται κάθε διετία, όπως προβλέπει η υπάρχουσα νομοθεσία.

  1. Οι μονάδες δεν είναι αγκυροβολημένες σε μεγάλα βάθη ώστε να υπάρχει αρκετός κενός χώρος κάτω από τους κλωβούς για να μην ασφυκτιούν τα ψάρια και να μην επηρεάζονται από το ίζημα που δημιουργούν τα υπολείμματα τροφών, τα αντιβιοτικά και τα κόπρανα των ψαριών που πέφτουν στο βυθό και κάτω από τα κλωβιά.

  1. Το παραπάνω ίζημα καταστρέφει την ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ και δημιουργεί συνθήκες ευτροφισμού του φυκιού COLLERPE ASSEMOSA το οποίο παίρνει τη θέση της ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ και εκτοξεύει τοξικό υγρό που σκοτώνει κάθε ζωντανό οργανισμό γύρω του.

  1. Οι ψαράδες του Αμβρακικού διαπιστώνουν ότι οι ψαρότοποι έχουν εξαφανιστεί και ο βυθός έχει γίνει «κρανίου τόπος» πέριξ των μονάδων και μέχρι απόσταση 500 μέτρων από αυτές.

  1. Η θολούρα των νερών του Κόλπου προέρχεται κατά ένα μέρος και από το ίζημα των ιχθυοκαλλιεργειών.

  1. Τα δίχτυα των ιχθυοκλωβών εμπλουτίζονται με χαλκούχες ενώσεις για να μη πιάνουν πομπορέλα, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη επιβάρυνση του υδάτινου περιβάλλοντος.

  1. Μερικές μονάδες με ειδικά δίχτυα ή «νταλιάνια» αλιεύουν παράνομα, ελεύθερα ψάρια που περιφέρονται στα κλουβιά για ανεύρεση τροφής.

  1. Επηρεάζουν την κυκλοφορία και τις συνήθειες του γόνου και των λοιπών ψαριών που εισέρχονται στον Κόλπο και τα οποία δε κάνουν το συνήθη γύρο του Κόλπου για να βρουν τροφή, αλλά περιφέρονται στα κλουβιά.

  1. Για να καρπωθούν τις επιδοτήσεις μερικοί επιτήδειος που συνήθως απασχολούν αλλοδαπούς ανασφάλιστους ως αλλιεργάτες, καταστρέφεται ένας Κόλπος που παλαιότερα έτρεφε χιλιάδες οικογένειες (και εξακολουθεί να τρέφει σε μικρότερο βαθμό σήμερα) με τον φυσικό του πλούτο, κρατώντας ζωντανές τις παράκτιες περιοχές και συμβάλλοντας στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της περιοχής.

Η ΦΥΣΗ ΟΜΩΣ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Ελπίζουμε αυτό να το λάβουν οι αρμόδιοι Περιφερειάρχες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος που εκδίδουν τις άδειες, Βουλευτές, Νομάρχες και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και να σταματήσουν το έγκλημα αυτό που γίνεται στον Αμβρακικό Κόλπο.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ - Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ - ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΤΣΩΛΗΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια: