Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Συνάντηση εκπροσώπων παράκτιων ψαράδων και μηχανοτρατών

Ομοσπονδία αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου
47100 Ανέζα – Δήμος Αμβρακικού, ΑΡΤΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με πρωτοβουλία του Λιμενάρχη Πρέβεζας έγινε την Δευτέρα 14.12.09 και ώρα 20.00 συνάντηση των παράκτιων ψαράδων Λυγιάς, Πρέβεζας και Καστροσυκιάς με εκπροσώπους των μηχανοτρατών του Ιονίου Πελάγους, για να βρεθεί μια λύση για να μη χάνουν τα δίχτυα τους από τις μηχανότρατες που εργάζονται στην περιοχή.
Οι παράκτιοι ψαράδες δήλωσαν ότι παρότι έχουν πάντα ρεφλέκτορ πάνω στα δίχτυα τους και μπορούν να εντοπιστούν εύκολα από τα ραντάρ των μηχανοτρατών, όλοι σχεδόν έχουν χάσει κατά καιρούς δίχτυα από τις μηχανότρατες και νιώθουν καθημερινά την καταπίεση από τις μηχανότρατες όταν πάνε να ρίξουν τα δίχτυα τους, καθώς πολλές φορές τους ζητούν να μη ρίξουν τα δίχτυα τους σε συγκεκριμένο μέρος γιατί μπορεί να τα χάσουν, ή από εκεί θα περάσουν αυτοί την επομένη και να φροντίσουν να τα μαζέψουν.
Έτσι με κίνδυνο να χάσουν τα δίχτυα τους, πολλοί παράκτιοι δεν ασκούν ελεύθερα το επάγγελμά τους και δεν κάνουν επώνυμες καταγγελίες στο λιμεναρχείο, γιατί την άλλη μέρα δεν θα βρούν τα δίχτυα τους. Δήλωσαν ότι όλοι είναι τρομοκρατημένοι από αυτή την συμπεριφορά των μηχανοτρατών και ζήτησαν από τον Λιμενάρχη επαρκή αστυνόμευση για να προστατευθούν οι περιουσίες τους και να μπορούν να πάνε απρόσκοπτα στη δουλειά τους, για να μην αναγκαστούν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους.
Οι εκπρόσωποι των μηχανοτρατών δήλωσαν ότι όπως σε κάθε κλάδο υπάρχουν και συνάδελφοί τους που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ότι οι παράκτιοι χρησιμοποιούν περισσότερα δίχτυα από τα επιτρεπόμενα και πρέπει να έχουν πάνω στις σημαδούρες ρεφλέκτορ και φωτάκια για να φαίνονται την νύχτα και να μη τους τα καταστρέφουν. Ανέφεραν επίσης ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους να πέσουν πάνω σε δίχτυα, επειδή χάνουν εργάσιμο χρόνο.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου ζήτησε από τον κον Λιμενάρχη να εφαρμόσει την υφιστάμενη νομοθεσία και τον Ε.Κ. 1967/20006 και να φροντίσει για την επαρκή αστυνόμευση της περιοχής ώστε να αποφευχθούν παράνομες ενέργειες από τις μηχανότρατες εις βάρος των παράκτιων αλιέων της περιοχής του Ιονίου.
Ο Λιμενάρχης Πρέβεζας ζήτησε από τα δύο μέρη να υπάρχει συνεννόηση μέσω VHS ώστε να αποφεύγονται παρόμοια περιστατικά στο μέλλον και διαβεβαίωσε τους ψαράδες ότι μετά την επισκευή των σκαφών του λιμεναρχείου θα φροντίσει για την επαρκή αστυνόμευση της περιοχής.
Ο πρόεδρος
Παύλος Χαραλάμπους

Δεν υπάρχουν σχόλια: