Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Άμεσα μέτρα για τον Αμβρακικό ζητά η Ομοσπονδία Αλιέων Ηπείρου


Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου
471 00 Ανέζα – Δήμος Αμβρακικού, ΑΡΤΑ
Τηλ./Φαξ 2681042271
Ηλ. Δ/νση :amvrakikos@gmail.com

Αρ. Πρ. 40/14.12.09

Προς 1.Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή
2.Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Τίνα Μπιρμπίλη
3.Υφυπουργό Περιβάλλοντος κον Θάνο Μωραϊτη

Κοιν.: - Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
- Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου
- Σ.Α.Ε.
- Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Δυτ. Ελλάδας
- Μ.Μ.Ε
- Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού Κόλπου

Θέμα:Άμεσα μέτρα για την προστασία του οικοσυστήματος του Αμβρακικού Κόλπου

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Υπουργοί,

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά, Καλές Γιορτές και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει.
Έχετε κατά καιρούς ακούσει για τα προβλήματα του Αμβρακικού Κόλπου και έχουν γίνει πολλές μελέτες και έρευνες τόσο από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα όσο και από ιδιωτικά γραφεία μελετών. Καμία όμως από αυτές δεν ανταποκρίνεται στην σημερινή υφιστάμενη κατάσταση στον Κόλπο, όσο η μελέτη που έγινε από την Ομοσπονδία μας «Αλιευτική δραστηριότητα στον Αμβρακικό Κόλπο: υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές», συνοπτικό αντίγραφο της οποίας σας επισυνάπτουμε, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και υπο την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δ/νση Θαλάσσιας Αλιείας.
Μέσα από αυτή την μελέτη αναδεικνύονται τα κυριότερα προβλήματα του Αμβρακικού Κόλπου που είναι η έλλειψη οξυγόνου και ο ευτροφισμός του απο το πολύ φυτοπλαγκτόν, τα οποία προέρχονται από τα πολλά οργανικά φορτία που συσσωρεύονται καθημερινά, και τα οποία ο Κόλπος αδυνατεί να τα αποσυνθέσει.
Οι ψαράδες του Αμβρακικού ένιωθαν και νιώθουν καθημερινά στο «πετσί» τους, όλες αυτές τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του Κόλπου, καθώς το 2009 ήταν μιά από τις χειρότερες αλιευτικές χρονιές, λόγω της έλλειψης σχεδόν όλων των ιχθυοαποθεμάτων, τα πλήθη των κορελιών (είδη τσούχτρων) καθ όλη τη θερινή περίοδο και της γλίτσας απο τον ευτροφισμό του φυτοπλαγκτού κατα την φθινοπωρινή περίοδο, σπρώχνοντάς τους κατ αυτόν τον τρόπο στην ανεργία και την οικονομική τους εξαθλίωση.
Για τους παραπάνω λόγους επείγει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποφόρτωση του Αμβρακικού από τις πολλές δραστηριότητες που του φορτώσαμε όπως:
1ον. Άμεση μετεγκατάσταση όλων των θαλάσσιων εντατικών ιχθυοκαλλιεργειών εκτός Αμβρακικού Κόλπου στα υπάρχοντα πάρκα του Ιονίου Πελάγους και εντός Π.Ο.Α.Υ., τόσο για το συμφέρον του Αμβρακικού γιατί θα έχουμε λιγότερα οργανικά φορτία όσο και των ιχθυοκαλλιεργητών για να αποφύγουν μελλοντικούς μαζικούς θανάτους.
2ον. Αύξηση των εκροών από τα φράγματα της ΔΕΗ στον Άραχθο και Λούρο και διάνοιξη των προσχώσεων που έγιναν στο στενό του Ακτίου, άνοιγμα των γεφυριών του λιμανιού της Πρέβεζας που έχουν εδώ και χρόνια μπαζωθεί και απομάκρυνση των τόνων τσινεντοπλόκ που είναι ποντισμένα στην ανατολική πλευρά του λιμανιού και τα οποία προοριζόταν για την επέκτασή του και η οποία σταμάτησε μετά από παρέμβαση περιβαλλοντικών οργανώσεων.
3ον. Ένταξη της ευρύτερης λεκάνης απορροής του Αμβρακικού σε εντατικό πρόγραμμα απονιτροποίησης.
4ον. Αυστηρούς τακτικούς και έκτακτους ελέγχους εφαρμογής περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας όλων των μονάδων που τα απόβλητά τους καταλήγουν άμεσα ή έμμεσα στον Αμβρακικό Κόλπο και εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Αρχές Φλεβάρη του 2010 σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε την μελέτη που κάναμε σε μια ειδική ημερίδα και θα χαρούμε πολύ να παραστείτε αυτοπροσώπως, όπου θα συμμετέχουν οι Γενικοί Γραμματείς των περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας και μαζί με τους τρείς Νομάρχες να δρομολογηθούν τα παραπάνω μέτρα και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για την αειφορεία και πράσινη ανάπτυξη τόσο του φυσικού πλούτου του Αμβρακικού όσο και των λοιπών δραστηριοτήτων που εξαρτώνται από αυτόν.
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Παύλος Χαραλάμπους Μενέλαος Τσώλης
Συνημμένα : συνοπτικό αντίγραφο της μελέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: