Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Χρονιάρες μέρες και να θέλεις ν'αγιάσεις δεν σ'αφήνουν






Παρά τις τυμπανοκρουσίες του Νομάρχη Άρτας και Πρέβεζας για την προστασία του Αμβρακικού, οι επιχειρήσεις της περιοχής εξακολουθούν το «έργο» τους.

Στη βιομηχανία Άραχθος μετά την οικολογική καταστροφή από το θάνατο ψαριών στην τάφρο Τ3 το Πάσχα του 2004 θα περιμέναμε να γίνονται σχολαστικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των περιβαλλοντολογικών όρων λειτουργίας της επιχείρησης.

Παρόλ’ αυτά υπάρχει μια άτυπη ασυλία στη παρανομία και μετά ψάχνει ο εισαγγελέας Άρτας να βρεί τους ενόχους, γιατί ο Αμβρακικός έγινε «Νεκρά Θάλασσα».

Το ίδιο, σε μεγάλο σφαγείο στη Γέφυρα Καλογήρου. Πρίν μερικά χρόνια είχε γεμίσει το ανάχωμα της Βόσσας με υπολείμματα σφαγείων. Και όμως το σφαγείο αυτό ρυπαίνει και σήμερα το ποταμό Λούρο όπως διαπιστώθηκε σε έλεγχο από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Πρέβεζας.

Αντί οι κ.κ Νομάρχες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους να επιβάλλουν την υφιστάμενη νομοθεσία, αφήνουν τις υπηρεσίες να βγάλουν το «φίδι από τη τρύπα».

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο καθώς ο κόσμος δεν απευθύνεται πλέον στις αρμόδιες υπηρεσίες για καταγγελίες αλλά στους Ενεργούς Πολίτες Περιοχής Αμβρακικού.


Ακολουθεί η έκθεση Αυτοψίας του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού


Ταχ. Δ/νση : Κατσιμήτρου 1 & Κομμένου
Ταχ. Κωδ. : 47100 Άρτα
Πληροφορίες : Μπαρέλος Δημήτρης
Τηλ. : 26810 71919
Fax : 26810 23593
email : foreas_amvrakikou@yahoo.gr
web site : www.amvrakikos.eu

Άρτα, 24-12-2009
Αρ.Πρωτ. 2144
ΠΡΟΣ:







Ν.Α. Άρτας

Υπόψη Νομάρχη κ.Γεώργιου Παπαβασιλείου

Διεύθυνση Υγιεινής

Υπόψη κα Κοντοδήμα

Διεύθυνση Πολεοδομίας & Περιβάλλοντος

Υπόψη κα Μπότση

ΚΟΙΝ:
ΠΕ.ΧΩ. Ηπείρου

Υπόψη κ. Παπαγιάννη

Υ.Π.Ε.Κ.Α.

Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος

Υπόψη κ. Οικονόμου

Ομοσπονδία Αλιέων Ηπείρου

Υπόψη Προέδρου κ. Χαραλάμπους



ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΨΙΑΣ

Στις 24 Δεκεμβρίου 2009, ημέρα Τετάρτη και ώρα 9:00 π.μ., ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιέων Ηπείρου κ. Παύλος Χαραλάμπους ενημέρωσε την υπηρεσία μας για τα ακόλουθα:

  • Σύμφωνα με καταγγελίες μελών της Ομοσπονδίας, τις τελευταίες ημέρες η χυμοποιεία ΑΡΑΧΘΟΣ Α.Ε., αποθέτει παράνομα τα παραπροϊόντα της επεξεργασίας χυμοποίησης (πορτοκαλόφλουδα) εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, πλησίον της κοίτης του ποταμού Αράχθου.
  • Η ποσότητα πορτοκαλόφλουδας που έχει αποτεθεί ανέρχεται σε δεκάδες τόνους οι οποίοι επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ ενδέχεται να ευθύνεται και για το θάνατο των ψαριών της περιοχής που παρατηρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Επειδή η περιοχή περιοδικά κατακλύζεται από νερά, οι σωροί της πορτοκαλόφλουδας μπορούν να παρασυρθούν και το πρόβλημα να διαχυθεί στην ευρύτερη υγροτοπική περιοχή.

Σε συνέχεια των ανωτέρω καταγγελιών πραγματοποιήθηκε αυθημερόν αυτοψία στην περιοχή «Παλιομπούκα» του Δήμου Αράχθου, από τους παρακάτω υπογράφοντες Μπαρέλο Δημήτριο, Κώνστα Σπυρίδων, Πασσά Κωνσταντίνο και Ιωάννου Ευστράτιο, υπαλλήλους του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού. Σκοπός της αυτοψίας ήταν η εξέταση της αναφοράς του Προέδρου της Ομοσπονδίας Αλιέων Ηπείρου κ. Παύλου Χαραλάμπους για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και η πιστοποίηση (αν ήταν δυνατόν) της παράνομης απόθεσης πορτοκαλόφλουδας.

Από την αυτοψία διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

  1. Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται νοτίως του οικισμού Νεοχωρίου Άρτας και δυτικά του ποταμού Αράχθου (241703.60, 4323830.96 ΕΓΣΑ 87).
  2. Η περιοχή βρίσκεται εντός της Α’ Ζώνης «Περιοχές Προστασίας της Φύσης» του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, όπως επίσης και των προστατευόμενων περιοχών NATURA GR 21100004 SPA Αμβρακικός κόλπος, λιμνοθάλασσα Κατάφουρκο και Κορακονήσια και GR 2110001 SCI Αμβρακικός κόλπος, δέλτα Λούρου & Αράχθου και κατά συνέπεια χρήζει ιδιαίτερης περιβαλλοντικής προσοχής.
  3. Έχουν αποτεθεί δεκάδες τόνοι πορτοκαλόφλουδας οι οποίοι ευρισκόμενοι σε κατάσταση αποσύνθεσης προξενούν έντονη δυσοσμία που γίνεται αντιληπτή από αρκετά μεγάλη έκταση, ενώ τα στραγγίσματα των σωρών διαχέονται ανεξέλεγκτα (φωτογραφίες 1,2 και 3).
  4. Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας και ώρα 13:30 περίπου, στην περιοχή προσήλθε το υπ’ αριθμ. ΑΤΕ 3448 φορτηγό της βιομηχανίας χυμών ΑΡΑΧΘΟΣ ΑΕ, το οποίο και απόθεσε το φορτίο της πορτοκαλόφλουδας που μετέφερε στους ήδη υπάρχοντες σωρούς (φωτογραφίες 4 και 5).
  5. Σε ερώτησή μας προς τον οδηγό αν είναι νόμιμη η μεταφορά και η απόθεση της πορτοκαλόφλουδας στη συγκεκριμένη περιοχή, μας απάντησε ότι: «έχει πάρει προφορική εντολή από τον κ. Κοστούρο και το μόνο που γνωρίζει είναι ότι τη ρίχνει ως τροφή για τις αγελάδες ελευθέρας βοσκής της περιοχής», χωρίς να μας δείξει ή τουλάχιστον να επικαλεστεί κάποια άδεια διάθεσης.
  6. Επιπρόσθετα όταν ρωτήθηκε αν έχει πραγματοποιήσει και άλλα δρομολόγια μας απάντησε ότι: «αυτό ήταν το τρίτο και τελευταίο για σήμερα».
  7. Οι ποσότητες πορτοκαλόφλουδας που έχουν αποτεθεί και που καθημερινά προστίθεντο σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούν την αξιοποίησή τους ως τροφή για τις αγελάδες που βόσκουν στην περιοχή, αφού ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες τόνους και βρίσκονται σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης.
  8. Σύμφωνα με το Νόμο Πλαίσιο για το Περιβάλλον Ν. 1650/86 και τις τροποποιήσεις του Ν. 3010/2002, σε περίπτωση που από έργο ή δραστηριότητα προκαλείται οποιαδήποτε υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αρμόδιες υπηρεσίες για την επίλυση των προβλημάτων ή την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, είναι αυτές που εγκρίνουν την ίδρυση, λειτουργία ή πραγματοποίηση αυτών.

Εξαιτίας των παραπάνω και μη γνωρίζοντας εάν υπάρχει οποιουδήποτε είδους αδείας αλλά και λόγω αναρμοδιότητας για περαιτέρω ενέργειες, διαβιβάζεται η παρούσα έκθεση αυτοψίας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας και τις Διευθύνσεις Υγιεινής και Πολεοδομίας & Περιβάλλοντος.

Οι διενεργήσαντες την αυτοψία

Συντονιστής του Φ.Δ.Υ. Αμβρακικού Ιχθυολόγος του Φ.Δ.Υ. Αμβρακικού

Δημήτρης Μπαρέλος Σπυρίδων Κώνστας

Επόπτης-Φύλακας Επόπτης-Φύλακας

Κωνσταντίνος Πασσάς Στράτος Ιωάννου





Δεν υπάρχουν σχόλια: