Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Οι σουπιές υπό εξαφάνιση


Έχουμε τονίσει κατ επανάληψη τα προβλήματα του Αμβρακικού και πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση να ληφθούν μέτρα για την προστασία του.

Η ασφυξία που κυριαρχεί στο βυθό του Αμβρακικού από την έλλειψη οξυγόνου, περιορίζει τον ζωτικό χώρο των ψαριών με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στα ρηχά και να αλιεύονται πιο εύκολα από τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες.

Οι επαγγελματίες ψαράδες ψαρεύουν συνήθως με δίχτυα 36 και 40 mm και προσπαθούν να βγάλουν ένα μεροκάματο από τις λίγες γλώσσες που ψαρεύουν καθώς οι σουπιές έχουν εδώ και 2 χρόνια εξαφανιστεί από τα δίχτυα τους.

Για όλα τα ψάρια εκτός από τη γαρίδα υπάρχει σχετική νομοθεσία που απαγορεύει την αλιεία και εμπορία υπομεγεθών. Εκτός αυτού οι ερασιτέχνες ψαράδες δικαιούνται ως 3 Kgr αλιεύματα το 24ωρο. Λόγω όμως ελλιπής αστυνόμευσης κανείς δεν τηρεί την ισχύουσα νομοθεσία με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε ελλείψεις σε όλα τα είδη ψαριών.

Φίλε ψαρά μην ψαρεύεις την μικρή σουπιά σήμερα γιατί δεν πρόκειται να βρεις ξανά σουπιές στο μέλλον. Επίσης τις μικρές γλώσσες ρίξτες ξανά μέσα στη θάλασσα εφόσον είναι ζωντανές, για να τις ψαρέψεις αργότερα, όταν θα είναι πιο μεγάλες.

ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: