Έχουν περάσει 3 χρόνια απο το μαζικό ψόφο 1.000 τόνων ψαριών στις ιχθυοκαλλιέργειες περιοχής Μενιδίου Αμβρακικού από έλλειψη οξυγόνου χωρίς η Πολιτεία να πάρει κανένα μέτρο. Κάθε φορά που φυσά λίγο ισχυρός άνεμος και ανακατώνονται τα νερά τα ψάρια ζαλίζονται απο την έλλειψη οξυγόνου και προσπαθούν να βρουν λίγο οξυγόνο στα ρηχά για να επανέλθουν και να βγούνε στο Ιόνιο. Σε αυτή τη τραγική για αυτά στιγμή τα καρτερούν όλα τα αρπαχτικά και ιδιαίτερα το μεγαλύτερο εξ αυτών, ο άνθρωπος. Χωρίς κανένα μέτρο, χωρίς κανένα έλεγχο αφήνονται όλα στην τύχη και όποιος κατoρθώσει να επιβιώσει. Κυριαρχεί ο νόμος της Ζούγκλας. Η Ομοσπονδία Αλιέων Ηπείρου προσπαθεί να αφυπνίσει την Πολιτεία, αλλά ακούει κανείς !!!! Ακολουθεί δελτίο τύπου.-
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ
Ανέζα 29/01/11
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ SOS
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της Αμφιλοχίας μαζεύουν ψάρια με τις απόχες, από την θάλασσα της περιοχής τους.
Το φαινόμενο αυτό που οι ντόπιοι το ονομάζουν «μπαντάρισμα της θάλασσας» επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την χειμερινή περίοδο όταν επικρατούν ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι διαταράσσουν την στρωμάτωση των νερών του κόλπου με αποτέλεσμα οι ανοξικές μάζες να ανέρχονται προς στην επιφάνεια και τα ψάρια ημιλυπόθιμα να καταφεύγουν στα ρηχά για να βρουν λίγο οξυγόνο. Τα ψάρια αυτά δεν ψοφάνε αλλά μετά από μερικές ώρες παράλυσης επανέρχονται και προσπαθούν να βγούν από τον κόλπο στο Ιόνιο.
Είναι η 5η φορά που συμβαίνει φέτος στην περιοχή της Αμφιλοχίας όταν επικρατούν ανατολικοί άνεμοι και συμβαίνει επίσης στο Μάζωμα Πρέβεζας όταν επικρατούν βορειοδυτικοί .
Η Ομοσπονδία μας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών διέγνωσε το πρόβλημα έλλειψης οξυγόνου τον Αύγουστο του 2008 και αυτή ήταν η αιτία του μαζικού θανάτου 1.000 τόνων ψαριών στις ιχθυοκαλλιέργειες του Μενιδίου το Φλεβάρη του 2008. Μαζικούς θανάτους είχαμε επίσης το 1992 και το 1998. Το ίδιο πρόβλημα διέγνωσε και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 2009. Επίσης τον Αύγουστο του 2010 το δίκτυο ΩΚΕΑΝΟΣ του Πανεπιστημίου Πατρών διέγνωσε ότι το πρόβλημα αυτό επιδεινώθηκε σε σύγκριση με τις μετρήσεις του 2008.Η έλλειψη οξυγόνου δημιουργείται από τα πολλά οργανικά φορτία που δέχεται καθημερινά Κόλπος.
Τι περιμένει η ΠΟΛΙΤΕΙΑ για να αντιδράσει και να πάρει μέτρα;
Καλούμε την πολιτική ηγεσία των νέων δήμων πέριξ του Αμβρακικού, τις δύο Περιφέρειες και τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Θαλασσίων Υποθέσεων να πάρουν μέτρα ΤΩΡΑ!!!
Δεν κινδυνεύουν μόνο τα ψάρια και οι ψαράδες που θα μείνουν άνεργοι αλλά και όλες οι δραστηριότητες πέριξ του Αμβρακικού. Καλούμε όλους τους κατοίκους να ξεσηκωθούν και να πιέσουν για άμεσα μέτρα τώρα. Το οικοσύστημα του Αμβρακικού και η προστασία του είναι υπόθεση ΟΛΩΝ ΜΑΣ.
Ο πρόεδρος
Τσιώλης Μενέλαος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου