Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

OXI στην άλωση των παράκτιων περιοχών απο τους θαλασσοκαλλιεργητές εις βάρος της τουριστικής ανάπτυξης και της παράκτιας αλιείας

Αναπτύθηκαν με θαλασσοδάνεια και επιδοτήσεις της Ε.Ε, χωρίς οι περισσότεροι να επενδύσουν ούτε ενα ευρώ απο την τσέπη τους. Τώρα που στέρεψαν οι "κάνουλες" τις πωλούν σε ξένους επενδυτές.
Ισως ο  μόνος κλάδος που πήρε δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, λόγω ειδικών σχέσεων με την εξουσία  Κάποια κόμματα τους στηρίζουν γιατί τον θεωρούν στρατηγικό εξαγωγικό κλάδο, τον "γίγαντα με τα πήλινα πόδια". Οταν όμως καταστραφούν τελείως οι παράκτιες περιοχές και θα βλέπουν τα ελέυθερα ψάρια μόνο σε φωτογραφίες, θα είναι ήδη αργά! Μαυρίστε αυτούς που τους στηρίζουν.
Ακολουθεί ενημερωτικό δελτίο της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων που θίγονται απο την "ανάπτυξη" των υδατοκαλλιεργιών.

Ενημέρωση για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων σχετικά με την ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών στις ακτές της Ελλάδας

 Εν όψει των εκλογών της 6ης Μαΐου, η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας» ενημερώνει για τη θέση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αναφορικά με το σκανδαλώδες «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών». Η Επιτροπή, με επιστολές της, απευθύνθηκε σε όλα τα κόμματα, ρωτώντας τις θέσεις τους αναφορικά με το αίτημά της για απόσυρση του Χωροταξικού. Απαντώντας, η Δημοκρατική Συμμαχία, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Αριστερά, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και οι Οικολόγοι Πράσινοι γνωστοποίησαν την αμέριστη υποστήριξή τους στα αιτήματα της Επιτροπής και διακήρυξαν τη θέση τους για την άμεση απόσυρσή του. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ - που επέλεξαν να μην απαντήσουν στην Επιτροπή - τάσσονται υπέρ της διατήρησής του και της περαιτέρω ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας στις ακτές της Ελλάδας.
 Η Νέα Δημοκρατία διακήρυξε την θέση της αυτή, μέσω του κυβερνητικού προγράμματος που παρουσίασε ο πρόεδρός της στις 22.4.2012, σύμφωνα με το οποίο: «μέσα στις αναπτυξιακές μας προτεραιότητές από την πρώτη χρονιά είναι η στήριξη της Ιχθυοκαλλιέργειας». Πέραν αυτού, η ΝΔ όχι μόνο δεν κατήγγειλε το σκάνδαλο του «Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών», αλλά, μέσω όλων των συναρμόδιων τομεαρχών της (Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Αγρ. Ανάπτυξης), εγκάλεσε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την καθυστέρηση θεσμοθέτησής του και τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας. Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστή, αφού εκείνο ήταν που, με πραξικοπηματικό τρόπο, θεσμοθέτησε το «Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών», χαρίζοντας στην ουσία την ελληνική παράκτια ζώνη στις ολιγάριθμες εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας (μία εκ των οποίων ανήκει στην οικογένεια Υπουργού του). Τέλος,  ο ΛΑΟΣ και η Κοινωνική Συμφωνία επέλεξαν να μην απαντήσουν στην Επιτροπή και να μην γνωστοποιήσουν τις όποιες θέσεις τους.
 Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, η προστασία του περιβάλλοντος και η στήριξη του τουρισμού και της αλιείας αποτελούν, όσο ποτέ άλλοτε, ζητήματα πρωταρχικής σημασίας για την επιβίωση των κατοίκων των παράκτιων περιοχών, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, ορισμένα από τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο μας, αντί να «στηρίξουν» το αίτημα 25 παράκτιων Δήμων, της Συνομοσπονδίας επαγγελματιών αλιέων, 100 Ομοσπονδιών και Συλλόγων του τουρισμού, της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, για απόσυρση του Χωροταξικού Πλαισίου, δηλαδή ένα αίτημα που εκφράζει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, επέλεξαν να «στηρίξουν» εφτά εταιρίες και τα παράνομα νομοθετήματα που τις εξυπηρετούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: