Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη Πρέβεζα σήμερα 21.07.08 και ώρα 20.00 συνήλθαμε εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας, Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού, Σύλλογος Προστασίας Αράχθου και Σύλλογος Προστασίας Λούρου και αφού ανταλλάξαμε απόψεις για την διαμορφωθείσα κατάσταση όσον αφορά το Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού καταλήξαμε στα παρακάτω :

1ον. Δημιουργούμε ένα συντονιστικό όργανο μεταξύ όλων των οικολογικών οργανώσεων της ευρύτερης περιοχής Αμβρακικού το οποίο θα ενημερώνει τα μέλη για τα προβλήματα που προκύπτουν και θα συντονίζει ένα κοινό μέτωπο για την επίλυσή τους.

2ον. Καταγγέλουμε την Κυβέρνηση γιατί σκοπίμως συνέταξε μια διάτρητη ΚΥΑ Αμβρακικού την οποία μπορεί να προσβάλλει οποιουδήποτε θίγεται το προσωπικό του συμφέρον και απαιτούμε να διορθωθεί δίδοντας περισσότερες αρμοδιότητες, προσωπικό και πόρους στο Φορέα Διαχείρισης και να γίνει Π.Δ.

Ζητάμε το Εθνικό Πάρκο να περιλαμβάνει και το στόμιο του Αμβρακικού στο Άκτιο το οποίο είναι ευαίσθητο σημείο για την προστασία του οικοσυστήματος ως και το λιμάνι της Πρέβεζας, να φύγουν όλες οι δεξαμενές καυσίμων γιατί και τα 300 κυβικά μέτρα είναι αρκετά να προκαλέσουν καταστροφή σε περίπτωση ατυχήματος, και εως ότου απομακρυνθούν οι δεξαμενές να εισέρχονται μόνο δυπύθμενα δεξαμενόπλοια στον Κόλπο.

3ον. Οι Περιφερειάρχες και οι Νομάρχες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αρχίσουν να εφαρμόζουν την υπάρχουσα νομοθεσία έστω και τώρα κάνοντας τακτικούς και εκτάκτους ελέγχους αποτελεσματικής λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών όλων των μονάδων που τα απόνερά τους καταλήγουν στους ποταμούς Άραχθο, Λούρο και τάφρους από τις πηγές τους ως τον Αμβρακικό, και να κατασκευάσουν βιολογικούς καθαρισμούς σε πόλεις και χωριά που δεν υπάρχουν, καθώς διαπιστώνεται και επιστημονικά ότι ο Αμβρακικός βρίσκεται σε «οριακό σημείο».

Για την κατάντια αυτή συνυπεύθυνοι είναι ΟΛΟΙ, Κυβερνήσεις, Περιφερειάρχες, Νομάρχες και Δήμαρχοι των τελευταίων 30 χρόνων.

Μετά την παραίτηση του προέδρου και μελών του Δ/Σ του Φορέα Διαχείρισης, εφιστούμε την προσοχή στη Κυβέρνηση, Περιφερειάρχες και Τοπικούς Άρχοντες ότι δεν θα ανεχθούμε οιαδήποτε ενέργεια ή απόφαση που θα επιβαρύνει περισσότερο το ήδη βεβαρημένο οικοσύστημα του Αμβρακικού.

Θα είμαστε σε διαρκεί επαγρύπνηση και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οιαδήποτε απειλή του.

Θα ονομάζουμε τον κάθε πολιτικό που παίρνει αποφάσεις για εξυπηρέτηση ημετέρων και εις βάρος του οικοσυστήματος.

Καταδικάζουμε την απόπειρα της Μηχανικής για την μεθόδευση που χρησιμοποιεί για την υποβολή καινούργιας αίτησης στη Ρ.Α.Ε. και είμαστε κάθετα αντίθετοι στη κατασκευή νέων φραγμάτων σ όλα τα ποτάμια και ειδικά σ εκείνα που εκβάλλουν σε κλειστούς κόλπους.

4ον. Οι σύλλογοι Προστασίας Αράχθου και Λούρου θα καταγράψουν όλες τις ρυπογόνες επιχειρήσεις κατά μήκος των ποταμών και θα απαιτούν τακτικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές, τα αποτελέσματα των οποίων να δημοσιεύονται στο τοπικό τύπο.

Καθορίζουμε νέα συνάντηση αρχές Σεπτεμβρίου 2008 όπου θα συντονιστούμε για την ανάληψη κοινών δράσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: