Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Μηνύματα αισιοδοξίας

ΓΛΕΝΤΙ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΓΙΟΡΤΗ ΣΑΡΔΕΛΑΣ 2009 – ΑΝΕΖΑ ΔΗΜΟΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

Οι σύλλογοι ψαράδων και οι φορείς της Ανέζας σας καλωσορίζουν στη Γιορτή Σαρδέλας 2009.
Έτσι και φέτος όπως κάθε χρόνο γιορτάζουμε ένα θεσμό 32 χρόνων, για να τιμήσουμε το φτηνό αυτό ψάρι, τη σαρδελίτσα μας, που έχει θρέψει πολλές γενεές και του οποίου η θρεπτική αξία και ποιότητα με τα Ω3, είναι αδιαμφισβήτητη. Ποιος από μας τους παλαιότερους δεν θυμάται τον μπάρμπα-χρήστο και τον μπάρμπα-γιάννη που έφερναν την σαρδέλα με τα άλογα και μέσα σε καλάθια στο χωριό, και όλες οι νοικοκυρές τους περίμεναν πως και πώς να περάσουν, για να μαγειρέψουν το φρέσκο αυτό ψαράκι. Ένα αγαθό του Αμβρακικού που κινδυνεύει να εξαφανιστεί όπως και τα άλλα ψάρια εξ αιτίας των ανοξικών μαζών, της έλλειψης οξυγόνου στον πυθμένα, όπως ανέδειξε η μελέτη της Ομοσπονδίας Αλιέων Ηπείρου πέρισυ το καλοκαίρι και ένα χρόνο μετά διαπιστώνεται ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται ραγδαία και η έλλειψη οξυγόνου αρχίζει από τα 10 μέτρα βάθος και τη συντεταγμένη πολιτεία να αδυνατεί να κάνει τα αυτονόητα.
Μια παλαιά ινδιάνικη παροιμία λέει:
Μόνο όταν κοπεί και το τελευταίο δένδρο
Μόνο όταν μολυνθεί και το τελευταίο ποτάμι
Μόνο όταν πιαστεί και το τελευταίο ψάρι
Μόνο τότε θα αντιληφθείς ότι τα χρήματα δεν τρώγονται.
Ο Αμβρακικός είναι αποδέκτης πολλών οργανικών φορτίων από ανθρώπινες δραστηριότητες και των τριών νομών που τον περιβάλλουν, αλλά και του νομού Ιωαννίνων που μέσω των πηγών του Λούρου και των παραποτάμων του Αράχθου καταλήγουν και αυτά στον Αμβρακικό.
Σαν να μην έφθαναν αυτά η προκρούστια συμπεριφορά της άρχουσας τάξης της Πρέβεζας με όλες αυτές τις δραστηριότητες στο στόμιο και τα φράγματα της ΔΕΗ στον Άραχθο και Λούρο ασφυκτιούν τον Αμβρακικό και δυσχεραίνουν την ανανέωση των νερών του.
Το δικαίωμα στη ζωή και το δικαίωμα στην ευτυχία ανήκει σε όλους, όχι μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα άλλα έμβια όντα. Η σημερινή εικόνα του Αμβρακικού καθορίζεται από την ανθρωποκεντρική αντίληψη και σοβινιστική συμπεριφορά του ανθρώπου προς το φυσικό περιβάλλον. Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι και οι μη ανθρώπινοι έμβιοι οργανισμοί έχουν ένα είδος ηθικής αξίας ανεξάρτητης από τη χρησιμότητά τους για τον άνθρωπο. Με λίγα λόγια να αναγνωρίσουμε πως το ότι χάνονται θαλάσσιοι οργανισμοί στον Αμβρακικό και το ότι φθίνει συνολικά το οικοσύστημά του, είναι ίσως πιο σοβαρό από το αν θα κάνουμε μπάνιο ή θα φάμε τα ψάρια του.
Μπορούμε όλοι να απλώσουμε ένα δίχτυ ασφάλειας και προστασίας. Δεν πρέπει να καταστραφούν οι παραδοσιακοί δεσμοί που υπάρχουν ανάμεσα στη θάλασσα και τους ανθρώπους της, τους ψαράδες, τους επαγγελματίες, τους επισκέπτες, τους τουρίστες. Οι ψαράδες είναι αυτοί που αισθάνονται περισσότερο την υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και γίνονται το ALARM για την επίσημη Πολιτεία. Αν φύγουν οι ψαράδες από την θάλασσα του Αμβρακικού τότε σύντομα φτάνει το τέλος και όλων των άλλων δραστηριοτήτων της περιοχής μας.
Οι Ενεργοί Πολίτες και τα συλλογικά όργανα των ψαράδων χρειάζονται ενδυνάμωση και στήριξη. Οι Νέοι συμπολίτες μας δεν πρέπει να παραμένουν άλλο απαθείς. Οι περιβαλλοντικές αξίες πρέπει να κοινωνικοποιηθούν και να γίνουν κτήμα περισσότερων συμπολιτών μας. Όπως και οι έννοιες της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού, του δικαιώματος για ένα καθαρό περιβάλλον. Η απάθεια και η μιζέρια δεν πρέπει να μας αφορά.
Δεν πρέπει να υπάρχουν στα μυαλά μας νικητές και νικημένοι, περισσότερο ή λιγότερο αξιόπιστοι, περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητοι. Να τα ξεπεράσουμε αυτά , να τα θεωρήσουμε μικρές αδυναμίες και να αγωνιζόμαστε για μια αξιοπρεπή διαβίωση όλων των μελών της κοινωνίας, με όρους αλληλεγγύης, χωρίς να υπονομεύουμε το μέλλον των παιδιών μας και την αειφορία του φυσικού πλούτου του Αμβρακικού μας.
Τα δημόσια φυσικά αγαθά ανήκουν σε όλους και η Πολιτεία οφείλει να τα εξασφαλίσει με όρους συμβολαίου. Ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου πρέπει να παράγει ουσιαστικό έργο για την προστασία του Αμβρακικού, και να μη γίνει ένα ακόμη όργανο διεκπεραίωσης. Και όλοι εσείς που βρίσκεστε εδώ σήμερα και εμείς οι Ψαράδες, οι Ενεργοί Πολίτες Περιοχής Αμβρακικού, μπορούμε να κάνουμε πολλά με σχέδιο και συντονισμένη δράση.
Στην είσοδο του γηπέδου υπάρχει ένα κιόσκι των Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού, όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες και τα προβλήματα προστασίας του Αμβρακικού Κόλπου και να αγοράσετε και μπλουζάκια ή να γίνετε μέλη του συλλόγου ενισχύοντας κατ αυτόν τον τρόπο, τον αγώνα μας για τη σωτηρία του Αμβρακικού μας.
Εδώ σήμερα ήρθαμε να συνδυάσουμε το τερπνόν – διασκέδαση μετά του οφελίμου που είναι η προστασία του Αμβρακικού Κόλπου.
Καλή σας διασκέδαση.

Παύλος Χαραλάμπους

Δεν υπάρχουν σχόλια: