Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Πεπραγμένα 2010 των Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού


ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2010

Αγαπητοί Ενεργοί Πολίτες, μέλη και φίλοι σας καλωσορίζω στην τακτική Γ/Σ του συλλόγου μας, που φέτος τη συνδυάζουμε και με τη δράση καθαρισμού των εκβολών του Αράχθου μιάς και συμπίπτει με τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος σήμερα Κυριακή 5 Ιουνίου 2011.

Βρισκόμαστε στο τέταρτο έτος δραστηριοποίησης του συλλόγου μας και τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεών μας αρχίζουν να ευαισθητοποιούν υπηρεσίες και Φορείς.

Μετά τα αποτελέσματα των μετρήσεων των πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων για την ανοξικότητα του Αμβρακικού Κόλπου, έχει πιστεί το σύνολο των υπηρεσιών και Φορέων για τη σοβαρότητα του προβλήματος, εκτός ορισμένων γραφικών οι οποίοι κινούνται από ιδιοτέλεια. Έτσι ο μεγαλύτερος Φορέας της Ηπείρου, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, αγκάλιασε τον Αμβρακικό και με 4ρεις προημερίδες πέριξ του Αμβρακικού, εντόπισε και συγκέντρωσε προτάσεις και λύσεις, οι οποίες θα παρουσιασθούν σε μια κεντρική ημερίδα στην Αθήνα, στο κέντρο λήψεως των αποφάσεων. Έχει λοιπόν γίνει η διάγνωση από τι πάσχει ο Αμβρακικός, και τώρα πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση για το τι μέλει γενέσθε.

Στις 22/03/10 συνυπογράψαμε το κείμενο των περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά του νομοσχεδίου των ΑΠΕ, όπου το ΥΠΕΚΑ ενέτασσε τα υδροηλεκτρικά εως 100 MW στις ΑΠΕ. Δηλαδή υπήρχε κίνδυνος να γεμίσει ο Άραχθος με φράγματα.

Στις 05/05/10 συμμετείχαμε σε σύσκεψη στην περιφέρεια για το ΑΝΑΣΑ και υποβάλλαμε τις προτάσεις μας και εγγράφως.

Στις 13/05/10 συμμετείχαμε σε συμβολική κατάληψη του γραφείου του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, ζητώντας να φύγουν οι δεξαμενές καυσίμων και οι ιχθυοκαλλιέργειες από τον Αμβρακικό.

Στις 13/06/10 οργανώσαμε τον καθαρισμό των νησιών του Αμβρακικού σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου και του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού.

Στις 20/06/10 ζητήσαμε από την Πολιτεία την απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων από τον Αμβρακικό, καθώς λίγες μέρες πριν είχαμε τη διαρροή μαζούτ από εργοστάσιο στην περιοχή του Ιμαρέτ.

Στις 12/08/10 με επιστολή μας προς το ΥΠΕΚΑ και Δ/Τ εναντιωθήκαμε στην κατασκευή θαλάσσιου αιολικού πάρκου στην μπούκα του Αμβρακικού.

Στις 04/09/10 καταγγείλαμε την μεθοδευμένη εξαφάνιση των αργυροπελεκάνων.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου εως τις τέλος Οκτωβρίου αναστείλαμε δημοσιεύσεις και δραστηριότητες, επειδή σχεδόν όλα τα μέλη του Δ/Σ συμμετείχαν στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές.

Στα μέσα Δεκεμβρίου 2010 συναντηθήκαμε με το Δ/Σ του πολιτιστικού συλλόγου Βλαχέρνας και ανταλλάξαμε ιδέες και προτάσεις για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να μη καταλήγουν τα σκουπίδια των Ιωαννίνων στο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας.

Στις 19/12/10 λόγω ακόμη μιάς προσάραξης δεξαμενοπλοίου στον Αμβρακικό με Δ/Τ ζητήσαμε την απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων.

Στις 05/01/11 με άρθρο στην ιστοσελίδα μας προτρέπαμε τον καθένα μας να συμβάλλει στο μέτρο του εφικτού, στην ανακύκλωση των σκουπιδιών και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Στις 26/01/10 με Δ/Τ προτρέπαμε τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες να προστατέψουν από μόνοι του τα ιχθυοαποθέματα του Αμβρακικού

Στις 06/02/11 ο σύλλογός μας βραβεύθηκε ακόμη μια φορά από την Πανηπειρωτική για του αγώνες που κάνουμε για τη σωτηρία του Αμβρακικού Κόλπου.

Στις 13/02/11 με επιστολή στο ΥΠΕΚΑ και Δ/Τ ζητούσαμε να απαγορευτεί η δόμηση σε περιοχές Natura.

Στις 13/03/11 οργανώσαμε με επιτυχία γιορτή ανταλλαγής ντόπιων σπόρων σε συνεργασία με μέλη της κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ και προσυπογράψαμε το αίτημα της Green Peace για υποχρεωτική σήμανση στα προϊόντα ζωικής προέλευσης ότι τα ΄ζωα έχουν ή δεν έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες τροφές και ταυτόχρονα κάναμε και καμπάνια κατά των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

Στις 14/05/11 συμμετέχοντας στις ημερίδες της Πανηπειρωτικής παραδώσαμε τις προτάσεις μας για την σωτηρία του Αμβρακικού.

Στις 22/05/11 σε συνεργασία με το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συμμετείχαμε στον καθαρισμό νησιών του Αμβρακικού και σήμερα αμέσως μετά τον απολογισμό μας, θα καθαρίσουμε τις εκβολές του Αράχθου.

Στο ταμείο μας είχαμε το 2010 έσοδα 2.105 ευρώ και έξοδα 109,85 ευρώ και υπόλοιπο 1995,15 ευρώ. Μέσα στο 2011 εως σήμερα είχαμε έξοδα 488.67 ευρώ και έχουμε σήμερα υπόλοιπο 1.506,48 ευρώ.

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Παύλος Χαραλάμπους Λάμπρος Θοδωρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: