Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Μην πυροβολείτε τους "αδύναμους κρίκους" της Φύσης για εκτόνωση


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα σχεδόν 15 χρόνια που ασχολούμαι με την περίθαλψη αγρίων ζώων για λογαριασμό του ΕΚΠΑΖ (Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων) δεν μου έχει ξανασυμβεί να παραλάβω πιο κατακρεουργημένο ζώο από αυτόν τον Μπούφο που για "καλή" αρχή του έτους, παρέλαβα την 1/1/12 από τον κ. Γιώργο Θ. από το Ελευθεροχώρι Πρεβέζης που βρήκε και μου το παρέδωσε.
Το πουλί είναι πυροβολημένο κατ' επανάληψη και στο μπρος μέρος με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το δεξί του μάτι και με βαρυά αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και στο πίσω μέρος με τις δύο του φτερούγες σπασμένες και ανοιχτά κατάγματα και στους δύο βραχίονες.
Ο Μπούφος είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος νυκτόβιο αρπακτικό της Ευρώπης και το πιο δυνατό, λόγο μεγέθους είναι αργό και στωικό στις κινήσεις του. Στο πέταγμα αλλά και στο κυνήγι του, ακριβώς λόγο της δυναμής του.
Ευτυχώς έφτασε στα χέρια μας εγκαίρως κι ελπίζουμε πως θα καταφέρουμε το καλύτερο, (μακρυζωία για το πτηνό), όσο αυτή η λέξη μπορεί να βρει το νόημά της για ένα άγριο αρπακτικό ζώο... το οποίο μάλλον θα παραμείνει ανάπηρο!!!

Δυστυχώς ο μεγαλύτερος όγκος των ζώων που παραλαμβάνουμε κάθε χρόνο είναι πυροβολημένα! Πολλές φορές προστατευόμενα! ή υπό εξαφάνιση πτηνά!
Κάθε φορά που παραλαμβάνω πυροβολημένο ζώο, αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι που κυνηγούν, σκοτώνουν, δολοφονούν (!) από ευχαρίστηση (!) να χρησιμοποιούν συνεχώς για τους εαυτούς τους τις έννοιες «οικολόγος» και «φυσιολάτρης»! Και να το καταθέτουν επισήμως!
Δηλαδή κάποιος που κάνει το ίδιο κι ακόμη περισσότερο... και απλά παρατηρεί με σεβασμό, ίσως και μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι, και ένα σημιωματάριο, χωρίς κανονιοβολισμούς, χωρίς στρες και χωρίς να θανατώνει τη φύση, τι είναι; αγύρτης και ξεδιάντροπος, αλήτης, απαίσιος, τέρας, ύπουλος, μοχθηρός, ψυχαναγκαστικός;
Κάποιος που περιθάλπει τα θύματά τους; είναι γραφικός, ηλίθιος, περιθωριακός, τιποτένιος, εγκληματίας, άχρηστος;

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ λοιπόν είναι... (για να επαναφέρουμε στις έννοιες το πραγματικό τους νόημα)... η μελέτη του μεγέθους και της διάδοσης των πληθυσμών των ζώντων οργανισμών, καθώς και του τρόπου με τον οποίο οι ιδιότητες αυτές επηρεάζονται από την αλληλεπίδραση μεταξύ των οργανισμών και του περιβάλλοντός τους. Το περιβάλλον ενός οργανισμού αποτελείται τόσο από τις φυσικές ιδιότητες, οι οποίες αποτελούν το σύνολο των κατά τόπους αβιωτικών παραγόντων όπως το κλίμα και η γεωλογία, όσο και από τους υπόλοιπους οργανισμούς που μοιράζονται το ίδιο οικοσύστημα. (Ο όρος oekologie δημιουργήθηκε στα 1866 από το Γερμανό βιολόγο Ερνστ Χέκελ, από τις ελληνικές λέξεις οίκος και λόγος που σημαίνει κυριολεκτικά «μελέτη του φυσικού οίκου»).

Φυσιολατρία: λατρεία, (υπερμετρη αγάπη) της φύσης! φυσιολατρία η (ουσιαστικό) [ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ :φυσιολατρ (φυσιολάτρης) -ία] η λατρεία για τη φύση, η αγάπη για την ύπαιθρο και την εξοχική ζωή, ο θαυμασμός της φύσης.

Τώρα πως μπορεί να συνάδει η μελέτη της φύσης στην μία περίπτωση (έννοια οικολογία) και η λατρεία της φύσης στην άλλη περίπτωση (έννοια φυσιολατρία) με τη δολοφονία της φύσης... μαλλον δε μένει παρά να ζητήσουμε από το "ΞΥΠΟΛΥΤΟ ΚΟΛΕΓΕΙΟ" (Bunker Roy: Learning from a barefoot movement)! να μας το ερμηνεύσει!!!

"ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑΙΟΙ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ... ΣΠΑΝΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΕΚΕΙ"


Θα ήθελα να ΕΥΧΗΘΩ...
ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΒΙΑ, ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΑΛΕΙ Η ΛΑΘΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΣ...
ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ... ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ(!) ΝΑ ΞΕΣΠΑ ΣΤΟΝ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΟ ΚΡΙΚΟ (!!!)
ΝΟΙΩΘΩΝΤΑΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΜΕ ΤΑ "ΟΠΛΑ" ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ!!!Η Εκπρόσωπος
του ΕΚΠΑΖ

Πέλα Καλογήρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: