Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Επέκταση λιμανιού Κορωνησίας:Στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουν!!

Χρόνια περίμεναν οι ψαράδες και οι κάτοικοι της περιοχής να γίνει λειτουργικό το λιμάνι της Κορωνησίας, αλλά τώρα που γίνεται επέκταση του λιμενοβραχίονα προκύπτει βάθος στην είσοδο/έξοδο κάτω του 1,5 μέτρων και προκειμένου να μη χαθούν χρήματα του ΕΣΠΑ οι αρμόδιοι λένε "τσιμέντο να γίνουν". Ακολουθεί επιστολή από τον Αλιευτικό Σύλλογο Δήμου Αρταίων προς κάθε αρμόδιο.ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΔΗΜΟΥ  ΑΡΤΑΙΩΝ
47100  Ανέζα – ΑΡΤΑ
Email:amvrakikos@gmail.com
Αρ. Πρ. 102/13.02.2013
Προς      1. Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών@ Δικτύων
-          Γραφείο κου Υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη
-          Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού κ. Σταύρου Καλογιάννη
-          Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ
2. Γενικό  Γραμματέα Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Ηπείρου @ Δυτ. Μακεδονίας
     κ. Ηλία  Θεοδωρίδη
3. Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη
4. κον Μουντζούρη Κων/νο, Γενικό Γραμματέα Λιμένων ΥΕΝ
 5. Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κον Βασίλη Ψαθά
6. Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Άρτας κον Προϊστάμενον
7. Δήμαρχο Αρταίων κ. Ιωάννη Παπαλέξη
Κοιν.      - Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Κορωνησίας κ. Γιάννη Κατσαντώνη
                                - Μ.Μ.Ε.
Θέμα:   Τροποποίηση σχεδίου επέκτασης λιμενοβραχίονα Αλιευτικού Καταφυγίου
 Κορωνησίας κατά 20 μοίρες δυτικά του εγκριθέντος.
Αξιότιμοι Κύριοι,
Το παραπάνω έργο αποτελούσε εδώ και χρόνια πάγιο αίτημα των ψαράδων και των κατοίκων της περιοχής μας. Παρότι μας ζητήθηκε να συναινέσουμε εγγράφως για την κατασκευή του έργου, δεν ενημερωθήκαμε για τον σχεδιασμό του με αποτέλεσμα η υφιστάμενη επέκταση του λιμενοβραχίονα (προσήνεμου μόλου)  με το εγκριθέν σχέδιο να μη πιάνει το απαιτούμενο βάθος των 3 μέτρων και άνω, για να μπορούν να μπαινοβγαίνουν απρόσκοπτα τα καϊκια των μελών μας και τυχόν τουριστικοί θαλαμηγοί που θα θελήσουν να δέσουν στο παραπάνω λιμάνι.
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κορωνησίας εντόπισε εγκαίρως το λάθος σχεδιασμό και αντιπρότεινε με επιστολή του της 22ας.03.2011 την τροποποίηση της επέκτασης του προσήνεμου μόλου κατά 20 μοίρες δυτικά, για να μπορεί να πιάσει το απαιτούμενο βάθος των 3 μέτρων. Ο καθηγητής Ε.Μ.Π. κος Κων/νος Μουντζούρης με την υπ αρ. 2094/27.06.2011 επιστολή του προς τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας αναφέρει ότι η τροποποίηση του σχεδιασμού για να πιάνει το βάθος των 3 μέτρων, θα διευκολύνει αρκετά την είσοδο/έξοδο των σκαφών σε περιόδους με έντονες αποθέσεις ιζήματος.
Τα μέλη μας που χρησιμοποιούν το υπάρχον αλιευτικό καταφύγιο κινδύνεψαν πολλές φορές να «κολλήσουν» στην άμμο κατά τις περιόδους που επικρατούν έντονοι βόρειοι άνεμοι και της άμπωτις(βγαλσιάς), καθώς πέφτει η στάθμη της θάλασσας πάνω από μισό μέτρο και οι καρίνες των αλιευτικών τους σκαφών αγγίζουν τον βυθό. Στον εγκριθέντα σχεδιασμό αναγράφεται βάθος 2,5 μέτρων στην είσοδο/έξοδο του λιμανιού, αλλά τα μέλη μας που περνούν καθημερινά από το σημείο αυτό διαπιστώνουν στα βυθόμετρά τους βάθος κάτω των 1,5 μέτρων. Τυχόν βυθοκορήσεις στην είσοδο/έξοδο θα λύνουν το πρόβλημα προσωρινά καθώς στην περιοχή από την άνοιξη ως το φθινόπωρο επικρατούν μαϊστράλια και πλημμυρίδες (μπασιές)και θα έχουμε έντονες αποθέσεις ιζήματος, οπότε τα έργο αυτό θα καταλήξει να γίνει ένα ντουβάρι από μπετόν στη καρδιά του Αμβρακικού. Μετά τα παραπάνω θεωρούμε ότι είναι ζωτικής σημασίας η τροποποίηση του εγκριθέντος έργου κατά 20 μοίρες δυτικά του σχεδιασθέντος ώστε να πιάνει στην είσοδο/έξοδο των σκαφών το βάθος των 3 μέτρων. Σε περίπτωση που για γραφειοκρατικούς λόγους (κανονισμούς/συμβάσεις) δεν μπορεί να τροποποιηθεί ο υπάρχων σχεδιασμός, θα επιδιώξουμε να σταματήσουμε την κατασκευή του έργου καθώς δεν θα ανταποκρίνεται στους σκοπούς για τους οποίους προγραμματίστηκε η κατασκευή του.
Ευχαριστούμε για τις ενέργειές σας.

Ο Πρόεδρος                                                                                       Ο Γραμματέας

Παναγιώτου  Σωτήριος                                                                 Κοτσαρίνης  Ανδρέας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: