Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Μακάβρεια επέτειος
Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου
471 00 Ανέζα – Δήμος Αμβρακικού –Άρτα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σαν σήμερα πριν 2 χρόνια, το βράδυ της 17ης προς 18ης Φλεβάρη του 2008, είχαμε τον μαζικότερο θάνατο ψαριών στις Ιχθυοκαλλιέργειες του Αμβρακικού Κόλπου, και στο παρά πέντε αποφύγαμε οικολογική καταστροφή. Κανείς δεν μπορούσε να διαχειρισθεί την ομαλή απομάκρυνση των ψόφιων ψαριών και αναγκάστηκε η τότε κυβέρνηση να βγάλει ένα κονδύλι και να βρεθεί ενας ιδιώτης, ο οποίος με την καθοδήγηση του προϊσταμένου Δ/νσης Αλιείας Αιτωλοακαρνανίας, να ανασύρει το μακάβριο αυτό φορτίο και να ταφεί σε κάποια παραλία.
Παρότι έχουν περάσει 2 χρόνια και έχει εξακριβωθεί ότι η αιτία του θανάτου των ψαριών ήταν οι ανοξικές μάζες που αρχίζουν από τα 15 με 20 μέτρα και απλώνονται σε ολόκληρη την λεκάνη του Αμβρακικού, δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο.
Μερικοί ιχθυοκαλλιεργητές ζητούν να τους υποδειχθεί μέρος εκτός Αμβρακικού για να μετεγκατασταθούν, άλλοι φροντίζουν από μόνοι τους να διοχετεύουν τεχνητά οξυγόνο μέσα στους κλωβούς, για να αποφύγουν παρόμοια οικολογική καταστροφή.
Οι ψαράδες του Αμβρακικού βρίσκονται σε απελπιστική οικονομική κατάσταση, και περιμένουν την περίοδο αλίευσης της γαρίδας, ως το μάνα εξ ουρανού, καθώς το καλοκαίρι του 2009 η υπερπαραγωγή τσούχτρων κατέστρεψε τα δίχτυα τους και το φθινόπωρο ο υπερτροφισμός του φυτοπλαγκτού τα «πάτωνε» και δεν ψάρευαν.
Οι νέοι υπουργοί και περιφερειάρχες έχουν τα στοιχεία που χρειάζονται για τη δρομολόγηση μέτρων. Χρειάζεται τώρα πολιτική βούληση και να δοθεί η απαιτούμενη βοήθεια στο Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού για να αντεπεξέλθει στο δύσκολο έργο του, γιατί «το θηρίο είναι μέσα στον Αμβρακικό και παραμονεύει»
Ο Πρόεδρος
Παύλος Χαραλάμπους

Δεν υπάρχουν σχόλια: