Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Παζάρι ανταλλαγής ντόπιων σπόρων στην ΑΡΤΑ


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Οι σπόροι είναι δώρο της φύσης, περασμένων γενεών και διαφορετικών πολιτισμών. Είναι έμφυτο καθήκον και ευθύνη μας να τους προστατέψουμε και να τους περάσουμε στις μελλοντικές γενιές. Έτσι αρχίζει το μανιφέστο για το μέλλον των σπόρων που μοιράστηκε στην παγκόσμια συνάντηση των κοινοτήτων διατροφής Terra Madre στο Τορίνο της Ιταλίας στις 26-30/10/2006 όπου συμμετείχε και η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι.

Η ελεύθερη ανταλλαγή σπόρων μεταξύ των αγροτών υπήρξε η βάση της διατήρησης της βιοποικιλότητας, καθώς και της διατροφικής ασφάλειας. Αυτή η ανταλλαγή , βασίζεται στη συνεργασία και την αμοιβαιότητα, όπου αγρότες εν γένει ανταλλάσσουν ίσες ποσότητες σπόρων. Αυτή η ελευθερία, πηγαίνει πέρα από την απλή ανταλλαγή σπόρων: περιλαμβάνει και ανταλλαγή ιδεών και γνώσης καλλιέργειας του σπόρου, τις οποίες οι αγρότες αποκτούν παρατηρώντας το σπόρο να αναπτύσσεται στα χωράφια τους.
Σήμερα η ποικιλία και το μέλλον του σπόρου τελεί υπό εξαφάνιση. Από 80.000 βρώσιμα φυτά που χρησιμοποιούνται για τροφή, μόνο περίπου 150 καλλιεργούνται και μόνο 8 είναι αντικείμενα εμπορίου παγκοσμίως.
Παράλληλα η ανάπτυξη μη ανανεώσιμων σπόρων, όπως ιδιοκτησιακά υβρίδια και στείροι σπόροι που βασίζονται σε γενετικά τροποποιημένες τεχνολογίες (μεταλλαγμένοι σπόροι), απειλεί το ίδιο μέλλον του σπόρου και μαζί με αυτού το μέλλον των αγροτών και την ασφάλεια των τροφίμων.
Έτσι δημιουργήθηκε στην Ελλάδα μια κοινότητα ανθρώπων - Το Πελίτι - όπου ο καθένας τους από τον τόπο όπου ζει, εργάζεται για τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών και γεύσεων με ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς χρήματα.
Ο σύλλογός μας σε μια προσπάθεια να αναδείξει τη μεγάλη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας μέσω της ελεύθερης ανταλλαγής των ντόπιων σπόρων αλλά και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο στον αγώνα κατά των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων, σε συνεργασία με μέλη της κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ, τους Friends Artas και το Δήμο Άρτας, οργανώνει εκδήλωση

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΑΠΟ ΤΙΣ 10.00 ΕΩΣ 13.00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΚΟΥΦΑ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Όπου εν όψει της σποράς της άνοιξης θα μοιράζονται και ανταλλάσσονται παραδοσιακές ποικιλίες ντόπιων σπόρων σε όσους παρευρεθούν και διερχόμενους πολίτες, θα προσφέρεται φυσικός χυμός από τα πορτοκάλια της περιοχής μας περνώντας το μήνυμα για στήριξη της ντόπιας παραγωγής και παράλληλα θα γίνεται ενημέρωση για τους κινδύνους που ενέχουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Καλούμε όλους τους κατοίκους και μικροκαλλιεργητές της περιοχής μας να έρθουν να πάρουν ή να ανταλλάξουν ντόπιους σπόρους, να μας δώσουν την εμπειρία τους και να βοηθήσουμε όλοι μαζί στη διατήρηση , διάδοση και προστασία των ντόπιων σπόρων.

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

Site:www.amvrakikos-sos.blogspot.com Email:amvrakikos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: