Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Κοσμοσυρροή στην εκδήλωση ανταλλαγής ντόπιων σπόρων


Έγινε το Σάββατο 12 Μαρτίου η εκδήλωση ανταλλαγής ντόπιων σπόρων στον πεζόδρομο της Άρτας. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μας, είχε μεγάλη απήχηση στον κόσμο και στέφτηκε με επιτυχία. Συμπληρώθηκαν 212 αιτήσεις επισκεπτών και αντηλλάγησαν πάνω από 424 φακελάκια ντόπιων σπόρων. Επισκέπτες ήρθαν από τα Ιωάννινα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία και Αγρίνιο για να ανταλλάξουν και πάρουν ντόπιες ποικιλίες. Επίσης πολλοί μας πήραν τηλέφωνο μετά την εκδήλωση και ζητούσαν περισσότερες πληροφορίες για να προμηθευτούν ντόπιους σπόρους.

Επίσημοι προσκεκλημένοι μας ο κος Γιώργος ΚΗΠΟΥΡΟΣ από τις Σέρρες, η κα Χαρά ΣΑΪΤΗ από την Περατειά Λευκάδας και η κα Ευτυχία ΑΣΠΡΟΜΑΤΗ από την Κόρινθο όλοι τους μέλη της εναλλακτικής κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ.

Μαθητές του Γυμνασίου Κομποτίου με τις ζωγραφιές τους στόλισαν την εκδήλωσή μας.

Ο κος Κηπουρός ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, 50 χρόνια καλλιεργητής χωρίς φυτοφάρμακα, λιπάσματα και κοπριά κέντρισε το ενδιαφέρον όλων των επισκεπτών. Όπως αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου του, είχε βάλει στοίχημα με τον εαυτό του να καταφέρει να καλλιεργεί οπωροκηπευτικά στα χωράφια του χωρίς λιπάσματα, φυτοφάρμακα και κοπριά και να έχει καλή παραγωγή χωρίς ασθένειες και σκουλήκια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αν τα κατάφερνε θα συνέχιζε με την παραδοσιακή καλλιέργεια, αν όχι θα άλλαζε επάγγελμα. Το στοίχημα το κέρδισε και σήμερα καλλιεργεί 30 είδη λαχανικών, καρπούζια και πεπόνια χωρίς λιπάσματα, φυτοφάρμακα και κοπριά.

Για 50 χρόνια συνεργάζεται αρμονικά και με σεβασμό στη φύση, η οποία τον εμπιστεύτηκε και του ανταπέδωσε με γνώσεις που τον βοήθησαν να λύσουν όσα προβλήματα παρουσιάστηκαν.

Η κα Σαϊτη μας έφερε ποικιλίες που καλλιεργεί μαζί με τον σύντροφό της Κώστα Τσίγκο στο οικολογικό αγρόκτημά τους στην Περατειά Λευκάδας ήταν επίσης ομιλήτρια και προέτρεπε τον κόσμο να οργανωθούν και να αντισταθούν στα μονοπώλια των πολυεθνικών, οι οποίες πιέζουν για να απαγορέψουν οι κυβερνήσεις την ελεύθερη ανταλλαγή και καλλιέργεια των σπόρων.

Η κα Ασπρομάτη μας έφερε σπόρους, έντυπα και βιβλία της κοινότητας Πελίτι.

Τρίτος ομιλητής ο πρόεδρος των Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού Παύλος Χαραλάμπους που ανέλυσε τους κινδύνους που ενέχουν οι γενετικώς τροποποιημένοι σπόροι (μεταλλαγμένοι σπόροι) στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον και προέτρεψε τον κόσμο να πιέσουν την κυβέρνηση να φέρει νόμο που να κάνει υποχρεωτική την σήμανση σε όλα τα προϊόντα ζωϊκής προέλευσης, ότι τα ζώα ή πτηνά από τα οποία προέρχονται, δεν έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Παράλληλα προσφερόταν φυσικός χυμός από τα πορτοκάλια της Άρτας τα οποία καλλιεργούνται χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Μετά το δεύτερο τελάρο καήκε ο αποχυμωτής με αποτέλεσμα να μοιραστούν 12 κλούβες πορτοκάλια στους επισκέπτες.

Ευχαριστούμε θερμά τους επίσημους προσκεκλημένους, την κοινότητα Πελίτι, τους Friends της Αρτας και την κα Ελένη Σκουλίδα Αγροοικολόγο για την πολύτιμη βοήθειά τους ως επίσης τον Δήμο Άρτας που μας παραχώρησε το οίκημα του ΣΕΣ, τον αποχυμωτή και την μικροφωνική για την εκδήλωση και όλους τους επισκέπτες.

Ο σύλλογός μας θα καταγράψει τους σπόρους που έχουν συγκεντρωθεί και θα έρθουμε σε επαφή με το τμήμα φυτικής παραγωγής των ΤΕΙ Άρτας για να δημιουργηθεί μια τράπεζα ντόπιων σπόρων στην περιοχή μας. Νεότερα επ αυτού στο μέλλον. Όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ντόπιους σπόρους μπορούν να πάνε στη 11η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Σπόρων που θα γίνει το Σάββατο 30 Απριλίου 2011 στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου νομού Δράμας. Περισσότερες πληροφορίες στο www.peliti.gr

Παύλος Χαραλάμπους – Πρόεδρος Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού

Δεν υπάρχουν σχόλια: