Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

"Πωλούν φούμαρα με μεταξωτές κορδέλες"

Η παροιμία που λέει "ότι λάμπει δεν είναι χρυσός" ισχύει και για τα ψάρια, για αυτό οι ψαράδες του Ιονίου Πελάγους ζητούν ουσιαστικούς αγορανομικούς ελέγχους από την Πολιτεία. Ακολουθεί δελτίο τύπου των ψαράδων.

Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου
471 00 Ανέζα – Δήμος Αμβρακικού
Τηλ./Φαξ 2681042271

Αρ. Πρ. 26/11.07.09

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λόγω έλλειψης ουσιαστικών αγορανομικών ελέγχων στους ιχθυεμπόρους και ιχθυοπωλεία της Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτ. Ελλάδας, οι ιχθυοπώλες δεν τοποθετούν πινακίδα με την προέλευση και ημερομηνία αλιείας των ψαριών που πωλούν, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην ενημερώνεται σωστά όπως ορίζει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και να αγοράζει εισαγόμενα ή εγχώρια ιχθυοκαλλιεργειών με συντηρητικά ή κατεψυγμένα τα οποία έχουν αποψυχθεί εν αγνοία του. Πολλοί δε έμποροι και ιχθυοπώλες προωθούν στην αγορά τα εισαγόμενα με συντηρητικά ιχθυοκαλλιεργειών ψάρια, καθώς έχουν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους.
Ετσι τα λίγα φρέσκα ψάρια των ψαράδων του Ιονίου Πελάγους δεν προωθούνται στην αγορά και μένουν αδιάθετα, με όλες τις οικονομικές επιπτώσεις για την περιοχή μας.
Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας ως και τις αντίστοιχες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις των παραπάνω Περιφερειών, να εφαρμόσουν την υφιστάμενη νομοθεσία και προστατέψουν το καταναλωτικό κοινό και τους επαγγελματίες ψαράδες.
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Παύλος Χαραλάμπους Μενέλαος Τσώλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: